Αυγενάκης στο Zarpa Radio: Κολυμβητήριο… μπιμπελό στα Χανιά

Πολύ σημαντικές ειδήσεις για το κολυμβητήριο Χανίων παραχώρησε στο Zarpa Radio ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Το στέλεχος της κυβέρνησης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι τα έργα που έχουν δρομολογηθεί για το κολυμβητήριο θα το μετατρέψουν ως… μπιμπελό.

«Δε φοβάμαι τις λέξεις. Η εντολή είναι, κάντε ό,τι απαιτείται», σημείωσε στις δηλώσεις του ο υφυπουργός Αθλητισμού, καλώντας τον ΟΑΚ, με τον οποίο θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες προγραμματική σύμβαση να ολοκληρώσει

ει δυνατόν και νωρίτερα από τους 4 μήνες που έχει τη σχετική διορία τις μελέτες για να προχωρήσει στη συνέχεια η χρηματοδότηση του έργου, για την οποία όπως είπε ο κ. Αυγενάκης δεν υπάρχει ταβάνι.

Ακολουθούν οι πολύ σημαντικές δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού:

«Δεν είναι είδηση. Εμείς το είχαμε πει. Υπάρχει μια διαφορά… Εμείς ό,τι λέμε, το κάνουμε. Κι επειδή το κάνουμε και υπάρχει αυτή η συνέπεια κάποιοι εκπλήσσονται και το παρουσιάζουν ως είδηση. Σας λέω και σας προσγειώνω στην πραγματικότητα ότι δεν είναι είδηση, είναι συνέπεια σε όλα τα θέματα που έχουμε αναλάβει. Οχι μόνο στο θέμα του κολυμβητηρίου Χανίων. Στο μητρώο ερασιτεχνικών σωματείων, στον καταβολή των επιχορηγήσεων στα νόμιμα σωματεία, στην καταβολή των πριμ των αθλητών… Συνέπεια. Για μας, αυτός είναι ο κανόνας, όπου βεβαίως ξεκινά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος είναι Χανιώτης και ενδιαφέρεται ένα παραπάνω για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στα Χανιά και συνεχίζεται απ’ όλους μας. Αρα, δεν είναι είδηση, το λέω ξεκάθαρα. Πρόκειται για συνέπεια. Συνέπεια σε αυτά που είχαμε δεσμευτεί».

Για την αναφορά που είχε κάνει για μερεμέτια: «Στο τέλος κρινόμαστε απ’ το αποτέλεσμα. Μερεμέτι, ναι, βεβαίως είναι η αφαίρεση του σκέπαστρου στις πισίνες 25 και 12,5 μέτρων, η τοποθέτηση νέων πυλώνων φωτισμού στην πενηντάρα πισίνα και οι μικροεργασίες για την επιδιόρθωση φθαρμένων τοιχωμάτων. Δυστυχώς λόγω των απανωτών lockdown πήγαν πιο αργά απ’ ό,τι περιμέναμε οι εργασίες παρά την πίεση και την προσωπική παρακολούθηση καθημερινά αυτού του θέματος. Από μέρα σε μέρα αναμένεται ν’ αναλάβει ο εργολάβος, ο οποίος εξ όσων γνωρίζω, είναι και από τα Χανιά. Θα μπορεί, λοιπόν, και η τοπική κοινωνία να γνωρίζει ποιος έχει αναλάβει τι και να πιέσει με τον τρόπο του ώστε να γίνει σωστά το έργο σε σύντομο χρόνο. Αυτό αφορούσε, λοιπόν, τα μερεμέτια… Από την άλλη, σε αυτό που λέγεται κολυμβητικό συγκρότημα υγρού στίβου στα Χανιά δεν υπήρχε απολύτως τίποτα. Ολα αυτά που λέγονταν, γράφονταν ή ακούστηκαν ότι έχουν γίνει -τι είχε γίνει;- δεν υπήρχε η παραμικρή μελέτη. Εμείς, λοιπόν, αποφασίσαμε να κάνουμε μελέτες απ’ το μηδέν. Ηρθα ο ίδιος, είδα, μίλησα με τη διοίκηση, μιλήσαμε με εκπροσώπους των σωματείων υγρού στίβου, μίλησα με αθλούμενους, γονείς, παιδιά, είδα από κοντά το χάλι. Ντράπηκα κι ο ίδιος που τόσα χρόνια που δεν είχε αγγίξει στην ουσία ανθρώπινο χέρι σε αυτό που λέγεται κολυμβητήριο Χανίων. Ψάξαμε το συντομότερο δυνατό με ποιον τρόπο θα έχουμε ολοκληρωμένες μελέτες χωρίς αστερίσκους και ταβάνι. Θέλουμε τα πάντα… Ο μόνος τρόπος που βρήκαμε ότι θα ήταν ο πιο γρήγορος με δικιά μας οικονομική υποχρέωση, να πληρώσουμε δηλαδή, ήταν ο ΟΑΚ. Φωνάξαμε, λοιπόν, τον διευθύνοντα σύμβουλο, τον Αρη Παπαδογιάννη και του ζητήσαμε αυτό το πράγμα: Σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Τι να κάνουμε; Του είπαμε τα πάντα. Ο,τι απαιτείται έτσι ώστε το κολυμβητήριο Χανίων μελετητικά να γίνει αύριο το πρωί όπως του αρμόζει, να είναι ασφαλές, σωστό, λειτουργικό. Μπιμπελό! Οπως θέλουμε να είναι, όπως πρέπει, όπως επιβάλλεται να είναι. Οπως χρειάζεται δηλαδή η αθλητική οικογένεια των Χανίων!».

Για το αν πράγματι μπορεί να γίνει μπιμπελό: «Δε φοβάμαι τις λέξεις. Η εντολή είναι, κάντε ό,τι απαιτείται. Δε βάζω κανένα ταβάνι, ούτε κάποιον αστερίσκο στις μελέτες. Συνεργαστείτε και κάντε ό,τι χρειάζεται. Δέχτηκα και το ερώτημα για πόσα λεφτά. Δεν κατάλαβα… Δεν είπα εγώ έχω αυτά τα λεφτά και κάντε μου την ανάλογη μελέτη. Οχι, δεν ισχύει κανένα ποσό για 3,5 εκατομμύρια γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες. Μπορεί να πιάσουν παραπάνω ή να είναι παρακάτω. Δεν βάλαμε ταβάνι. Και δεν θα βάλουμε ταβάνι. Θέλω και αυτό είναι το αίτημα μας προς τον ΟΑΚ και η δέσμευση για την τετράμηνη ολοκλήρωση των μελετών -ελπίζω να μην είναι ασυνεπείς για το τετράμηνο που θα έχουν ολοκληρώσει τις μελέτες- μας είπαν τι κόστος θα έχουν; 250.000 ευρώ. Εμείς εγκρίναμε την πίστωση και προχωράμε την προγραμματική που είναι μια τυπική διαδικασία. Εχουμε ήδη υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας, που ήταν το πρώτο στάδιο. Δώσαμε δηλαδή την εντολή. Εκαναν όλη την καταγραφή των μελετών, δηλαδή τοπογραφική αποτύπωση, αρχιτεκτονική μελέτη για τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις, στατική μελέτη για την επισκευή του φέροντος οργανισμού και των εγκαταστάσεων και των κερκίδων, ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, αντικατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων όλου του ναυταθλητικού κέντρου και φυσικά τα τεύχη δημοπράτησης για να είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί. Η εντολή είναι, κάντε ό,τι χρειάζεται σε όλα τα επίπεδα ώστε να είναι πλήρες, σύγχρονο και ασφαλές το νέο κολυμβητήριο. Το αν θα είναι 3,5, 3, 2,5 ή 5,5 εκατ. ευρώ δεν το ξέρουμε και όποιος τολμήσει να πει νούμερα χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, επιτρέψτε μου να πω ότι ανήκει στην κατηγορία των επιπόλαιων. Καμιά επιπολαιότητα δεν επιτρέπεται όταν μιλάς για ένα ζήτημα, το οποίο απασχολεί πάρα πολύ την τοπική κοινωνία και ειδικότερα την αθλητική οικογένεια του Νομού Χανίων».

Για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία μετά την σύνταξη των μελετών: «Αμέσως μετά, το επόμενο βήμα είναι η εξασφάλιση των πιστώσεων, των χρημάτων, που είναι η δική μας δουλειά. Μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες και ξέρουμε το σύνολο των εργασιών που απαιτούνται θα έχουμε και τον τελικό συνολικό προϋπολογισμό. Είναι δική μου δουλειά και του πρωθυπουργού να κάνουμε αυτό που πρέπει… Επιτρέψτε μου να μη βιαστώ και ν’ απαντήσω, αλλά επειδή θέλω να είμαι συνεπής, δεν μπήκε κανένα σκόντο, κανένα όριο ή κόφτης στο ύψος του προϋπολογισμού, άρα και των εργασιών. Μόλις έχουμε τελικό προϋπολογισμό είναι δική μου δουλειά ν’ αναζητήσω από ποια πηγή χρηματοδότησης θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλα αυτά που χρειάζεται το κολυμβητήριο Χανίων και τότε θα σας απαντήσω ναι, ή μπορώ να κάνω αυτό σε αυτή ή στην άλλη φάση».

Για τις μελέτες και αν ενδεχομένως μπορεί να είναι έτοιμες μέχρι το καλοκαίρι: «Η δέσμευση είναι από πλευράς ΟΑΚ για τετράμηνο. Αν τυχόν καθυστερήσουν θα έχουν ευθύνη. Δεν θα είμαστε χαλαροί σε αυτό. Η ηγεσία του ΟΑΚ είναι από τα Χανιά, άρα ένα παραπάνω, αυτοί οι άνθρωποι έχουν την ευθύνη πάνω τους. Η εντολή είναι το ταχύτερο, τα πάντα. Η προτεραιότητα είναι το κολυμβητήριο, μετά θ’ ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις, το στάδιο και το σκοπευτήριο. Πιο ξεκάθαρος δεν μπορώ να είμαι. Πρώτα ο Θεός, ελπίζω ότι θ’ αφήσουμε ένα κολυμβητήριο… μπιμπελό, έτσι όπως πρέπει στην χανιώτικη αθλητική οικογένεια. Αυτό πρέπει να γίνει. Οτιδήποτε άλλο θα είναι μισή δουλειά κι εμείς δεν κάνουμε μισές δουλειές. Εκεί κολυμπούν τα παιδιά μας. Δεν επιτρέπεται αυτή η εικόνα που αντικρίσαμε στα μηχανοστάσια όταν βρεθήκαμε κάτω. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς. Αυτό το επιδιώκουμε και είναι ο οδηγός μας. Αυτό κάνουμε στην περίπτωση των Χανίων, αλλά και σε όλες τις εγκαταστάσεις που ανήκουν στην ΓΓΑ. Δε μεροληπτούμε. Οι εγκαταστάσεις που ανήκουν στην ΓΓΑ έχουν προτεραιότητα, πόσο μάλλον όταν ξέρουμε για μια περιοχή, μια πόλη που έχει βγάλει κορυφαίους αθλητές στον υγρό στίβο, που έχει ένα απίστευτο δυναμικό. Υπάρχει και ένα δεύτερο κολυμβητήριο, μια αμαρτωλή ιστορία και αναφέρομαι σε αυτό που ανήκει στο Πολυτεχνείο. Αλλη ιστορία αυτή… Ακόμα περιμένουμε την πρόταση από το Πολυτεχνείο Κρήτης που θα μας έστελναν εκείνοι για να δούμε και να κάνουμε για τυχόν συνεργασία. Δεν έχουμε εμείς το δικαίωμα γιατί δεν ανήκει σ’ εμάς, ανήκει στο Πολυτεχνείο, σε έκταση του Πολυτεχνείου. Δε μας έχουν στείλει απολύτως τίποτα. Να πω δημόσια και καθαρά ότι είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε ακόμα και αυτό το σενάριο αξιοποίησης και από κοινού διαχείρισης αυτού του κολυμβητηρίου για το καλό της αθλητικής κοινότητας της χώρας μας και των Χανίων. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα! Αρκεί οι ιδιοκτήτες, δηλαδή η πανεπιστημιακή κοινότητα, η πρυτανεία να πει θέλω και ελάτε να δούμε πώς θα το κάνουμε, χρειάζονται αυτά κι αυτά. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συνδυαστική πρόταση έτσι ώστε να δούμε στον ορίζοντα και ένα δεύτερο κολυμβητήριο. Αλλά, μέχρι να δούμε το δεύτερο η πίεση μας είναι στο πρώτο, όπου εκεί ρίχνουμε όλο το βάρος και παρακαλώ πάρα πολύ τα στελέχη του ΟΑΚ και τον διευθύνοντα σύμβουλο ειδικότερα, που είναι από τα Χανιά, να δώσουν όλο τους το είναι ώστε να είμαστε νωρίτερα ακόμα και από τους τέσσερις μήνες έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα για να προχωρήσουμε μετά στην εξασφάλιση των χρημάτων».

Για το αν είναι ευχαριστημένος από την εγγραφή των σωματείων μέχρι στιγμής στο μητρώο της ΓΓΑ: «Πάρα πολύ. Κανένας δεν περίμενε όταν ξεκινούσαμε το θέμα του μητρώου τι θα γινόταν, πώς θα λειτουργούσε και ότι θα είχαν πάρει το δρόμο τους τόσα χιλιάδες σωματεία, θα τακτοποιούνταν και θα ήταν απολύτως νόμιμα. Είχαμε απίστευτες τρικλοποδιές και πάρα πολλές δυσκολίες. Είπαμε όμως θα το κάνουμε το μητρώο και επιδείξαμε συνέπεια. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που 3,5 χιλιάδες σωματεία πήραν πριν από τρεις ακριβώς εβδομάδες 9,7 εκατομμύρια εδώ και εκατοντάδες ακόμα σωματεία νομιμοποιήθηκαν μετά το πέρας της πρώτης καταβολής και τέλος του Γενάρη θα πάρουν και εκείνα. Εχουμε δηλαδή ακόμα 1.500 επιπλέον σωματεία που νομιμοποιήθηκαν μετά την πρώτη φάση. Και συνεχίζεται…».

Για το πρωτάθλημα της Super League 2 και την εκκίνηση του: «Η επιτροπή λοιμωξιολόγων γνωρίζει πολύ καλύτερα, έχοντας καλύτερη εικόνα της κατάστασης για την πανδημία στη χώρα. Χωρίς ίχνος αμφισβήτησης της πορείας των αποφάσεων από την επιτροπή λοιμωξιολόγων έχουμε με πολύ ισχυρά επιχειρήματα προσπαθήσει να πάρουμε επίσημη ημερομηνία έναρξης του πρωταθλήματος. Δεν μπορώ να πω πότε θα έχουμε έναρξη στο πρωτάθλημα, ξέρω ότι αύριο θα συνεδριάσει ξανά η επιτροπή και ελπίζουμε να συζητηθεί, να είναι δηλαδή στην ατζέντα. Δεν το γνωρίζουμε ακόμα, ο κ. Πρεζεράκος, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας έχει την ευθύνη συντονισμού της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Ο,τι ήταν να γίνει από τη δική μας πλευρά, από το υφυπουργείο Αθλητισμού και από την υγειονομική επιτροπή που έχουμε συστήσει, έχουν γίνει τα πάντα. Εχουμε ήδη εισηγηθεί, έχουμε ήδη βελτιώσει, προτείνει και προωθήσει τα ειδικά πρωτόκολλα που πρέπει να εγκριθούν από την επιτροπή λοιμωξιολόγων και το επόμενο στάδιο είναι να συζητηθεί από μέρους τους και να δοθεί το πράσινο φως. Προσωπικά ενδιαφέρομαι πάρα πολύ, αλλά επαναλαμβάνω ότι η επιμονή μας περιορίζεται σε επιχειρήματα γιατί την τελική ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας την έχει η επιτροπή λοιμωξιολόγων, που εποπτεύει ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

The post Αυγενάκης στο Zarpa Radio: Κολυμβητήριο… μπιμπελό στα Χανιά appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
radio, χανια, radio, για μας, super league, υφυπουργείο αθλητισμού, ειδήσεις, lockdown, ηρθα, μνημονιο, καλοκαιρι, γγα, κρητη, super, league, φως, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, μνημονιο 3, αξιολογηση, ξανα, κοινωνια, ημερομήνια, πολυτεχνειο, super league, το θεμα, βημα, γγα, δουλεια, ηγεσια, θεμα, ιχνος, πιεση, υψος, φως, απιστευτο, αρχιτεκτονικη, ατζεντα, αφαιρεση, εβδομαδες, γινει, γονεις, δευτερο, δυστυχως, δηλωσεις, διοικηση, δικη, δοθει, δυναμικο, διορια, εγγραφη, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκκινηση, εκτιμηση, εργα, ετοιμο, ευθυνη, ιδιο, η δικη, ισχυει, υφυπουργος, θεος, εικονα, λεφτα, μηνες, μηδεν, παντα, οδηγος, οικογενεια, ουσια, παιδια, πηγη, πισινα, πισινες, πρωι, σεναριο, συζητησουμε, συνεχεια, συνταξη, συγχρονο, υφυπουργείο αθλητισμού, φυσικα, χερι, ανηκει, super, δικαιωμα, δουλειες, ειπαμε, για μας, ηρθα, χωρα, υγρο, league, λεξεις, μελετη, σωστο, θελω να, θεματα, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα