Αργία και σήμερα: Ποιες επιχειρήσεις λειτουργούν – Τι χρήματα θα πάρουν όσοι δουλέψουν

Αργία και σήμερα Τετάρτη με αναστολή λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας λόγω της κακοκαιρίας Ελπίς

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, σε αργία βρίσκονται οι δημόσιες υπηρεσίες στις Περιφέρειες Κρήτης, Αττικής Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Εξαιρούνται της

συγκεκριμένης απόφασης:

οι υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού,
οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας,
οι δημόσιες δομές υγείας,
τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και
υπηρεσίες, η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου, κατά την κρίση του Προϊσταμένου της οικείας οργανικής μονάδας, που κοινοποιείται στους υπαλλήλους με κάθε πρόσφορο μέσο.

Το ωράριο των σούπερ μάρκετ

Τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων θα είναι ανοιχτά όπου είναι εφικτό και με το ισχύον ωράριο.

Κλειστό λιανεμπόριο και τράπεζες

Αλλαγές στη λειτουργία των καταστημάτων θα ισχύσουν και για σήμερα Τετάρτη 26/1, στην Αττική εξαιτίας του σφοδρού χιονιά της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που έφερε σοβαρότατα προβλήματα στις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, λόγω των αποτελεσμάτων της ισχυρής χιονόπτωσης και για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, θα παραμείνουν κλειστά καθόλη τη διάρκεια της ημέρας τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα τραπεζικά καταστήματα.

Ποιες επιχειρήσεις θα είναι ανοιχτές

Ανοικτά θα είναι τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία σύμφωνα με το κανονικό τους ωράριο και τον προγραμματισμό των εφημεριών τους.

Τι ισχύει στη γενική αργία

Σύμφωνα με όσα ισχύουν για τις ημέρες που είναι υποχρεωτική αργία, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων. Επίσης δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του 2συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν
Οι συστάσεις του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν τα ακόλουθα:

Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης. Δηλαδή οι εργαζόμενοι που δεν θα πάνε στη δουλειά τους θα πληρωθούν κανονικά.

Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζομένους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).

Επιπλέον το υπουργείο εργασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό όπου αυτό είναι εφικτό.

The post Αργία και σήμερα: Ποιες επιχειρήσεις λειτουργούν – Τι χρήματα θα πάρουν όσοι δουλέψουν appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αργία, Ποιες,argia, poies