Αναστασία Αϊλαμάκη: Η Χανιώτισσα που διαπρέπει στο εξωτερικό, φτιάνει startup που διαχειρίζεται τεράστιους όγκους δεδομένων

Η Χανιώτισσα Αναστασία Αϊλαμάκη είναι καθηγήτρια, αντιπρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου (EPFL) της Ελβετίας στη Λωζάννη και αποτελεί ένα ακόμα τρανό παράδειγμα επιτυχημένης πορείας στο εξωτερικό.

Τελευταίο επίτευγμά της, η δημιουργία της RAW Labs, μιας startup η οποία μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τεράστιους όγκους δεδομένων, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις.

Σε μια εποχή όπου τα πάντα ψηφιοποιούνται, μεγάλος όγκος δεδομένων παράγεται σε ασύλληπτες ταχύτητες, υποχρεώνοντας έτσι τις επιχειρήσεις να τα διαχειριστούν άμεσα και αποτελεσματικά για να παραμείνουν «ζωντανές» στο ψηφιακό περιβάλλον.

Εκτιμήσεις του International Data Cοrporation καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι έως το 2025 θα παραχθούν δεδομένα της τάξεως των 175 ΖΒ (zettabytes), από περίπου 38 ΖΒ το 2018, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι εταιρείες πρέπει να βρουν τρόπους ώστε να γίνουν data-driven και να καταφέρουν να προσαρμοστούν άμεσα στις επιταγές της νέας ψηφιακής εποχής.

«Οπλο» σε αυτή την προσπάθεια είναι συστήματα τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά και μπορούν να λειτουργήσουν ως αποθήκες δεδομένων, αναλύοντας, «καθαρίζοντας» τα δεδομένα και μετατρέποντάς τα σε «έξυπνα δεδομένα», που μπορούν να δώσουν απαντήσεις ακόμη και στα πιο περίπλοκα τεχνικά θέματα που απασχολούν τους data analysts. Τέτοια είναι η περίπτωση της RAW Labs, εταιρείας που ιδρύθηκε το 2015 εντός του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Ελβετίας στη Λωζάννη (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) από την Αναστασία Αϊλαμάκη, καθηγήτρια Επιστημών Υπολογιστών και Επικοινωνιών στο ΕPFL.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτός ο μετασχηματισμός είναι η αποτελεσματική διαχείριση των δεδομένων. Σε αυτό βοηθάει η startup μας», εξηγεί η κ. Αϊλαμάκη.

Μαζί με τον Miguel Branco, ο οποίος εργάστηκε πάνω στη διαχείριση των δεδομένων στο CERN, η κ. Αϊλαμάκη έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα λογισμικού (enterprise software), τη RAW, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ανάλυσης δεδομένων για την υποστήριξη αποφάσεων που λαμβάνουν μεγάλες επιχειρήσεις, μέσα από πολλαπλές και διαφορετικές πηγές παραγωγής αυτών των δεδομένων. «Με την ερευνητική ομάδα μου σχεδιάζουμε συστήματα για τη βέλτιστη χρησιμοποίηση μοντέρνων επεξεργαστών και μονάδων αποθήκευσης, ώστε να διαχειριστούμε δεδομένα με μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

Ταυτόχρονα σχεδιάζουμε έξυπνα συστήματα διαχείρισης δεδομένων για εφαρμογές όπως η Αστρονομία και οι νευροεπιστήμες», εξηγεί στην «Κ» η κ. Αϊλαμάκη, συμπληρώνοντας πως τέτοιες επιστήμες έχουν ταυτόχρονη πρόσβαση σε πολλά είδη δεδομένων, τα οποία με τη σειρά τους εμπλουτίζονται διαρκώς. Οι δε απαιτήσεις των ίδιων των εφαρμογών για τη διαχείριση των δεδομένων αυτών επίσης μεταβάλλονται με τον χρόνο. «Ο τρόπος που έχουν χτιστεί πολλά συστήματα διαχείρισης δεδομένων είναι περιοριστικός, διότι πολλές φορές, ακόμη και εάν όλα αυτά τα δεδομένα συγκεντρωθούν σε ένα database, δεν μπορούν να παραγάγουν λύσεις σε περίπλοκα τεχνικά θέματα που απασχολούν τους αναλυτές δεδομένων», εξηγεί η ίδια. «Για να μπορέσει δηλαδή ένα υπάρχον σύστημα να διαβάσει τα δεδομένα και να τα διαχειριστεί αποτελεσματικά, αναδομεί τα δεδομένα αυτά με βάση τις προδιαγραφές του, δημιουργώντας έτσι αντίγραφα.

Η διαδικασία της δημιουργίας και της επικαιροποίησης των αντιγράφων αυτών, που μπορεί να είναι παρόμοια ή μεγαλύτερα σε μέγεθος του συνολικού όγκου δεδομένων που έχει κάθε επιχείρηση, είναι άκρως χρονοβόρα και αυξάνει σημαντικά το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Αντίθετα, μέσω της πλατφόρμας RAW, δεν χρειάζεται ούτε ένα αντίγραφο, καθώς η διαχείριση γίνεται σε πραγματικό χρόνο και αφορά μόνο τα χρήσιμα δεδομένα που απαντούν σε ερώτημα του χρήστη».

H εταιρεία προς το παρόν συνεργάζεται με μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπως η Swisscom, ενώ έχει διαθέσει τα συστήματά της στην Ελβετική Εταιρεία Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, σε εταιρείες τροφίμων, όπως η Nestlé, αλλά και σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Credit Suisse. Τις υπηρεσίες της προσφέρει και σε εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Huawei. Η RAW Labs μετρά πλέον 10 άτομα, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες «σήκωσε» 5,5 εκατ. δολ. από υφιστάμενους αλλά και νέους επενδυτές (angel investors, ελβετικό venture capital) προκειμένου να ενισχύσει τα συστήματά της και να αναπτύξει συνεργασίες με περισσότερες επιχειρήσεις.

Εχοντας διακριθεί στα 17 της σε μαθηματικούς διαγωνισμούς (Μαθηματική Ολυμπιάδα), η κ. Αϊλαμάκη επέλεξε –όπως ανέφερε– «σχεδόν κατά τύχη» το τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών όταν τελείωσε το σχολείο. Αυτή η τυχαία επιλογή, όμως, έμελλε να αποδειχθεί καθοριστική για την ίδια, δίνοντάς της τα εφόδια για να πραγματοποιήσει σημαντικά ακαδημαϊκά αλλά και επιχειρηματικά βήματα γύρω από τον κλάδο του computer science. Αφού έκανε το μεταπτυχιακό της στο Πολυτεχνείο Κρήτης, δουλεύοντας ως μηχανικός δικτύων στη νεόκτιστη τότε Πολυτεχνειούπολη, έφυγε για την Αμερική, έκανε ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στο Rochester και στη συνέχεια, το 2000, πραγματοποίησε το διδακτορικό της στην Επιστήμη Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison. «Στην Αμερική σπούδασα στα πανεπιστήμια του Rochester και του Wisconsin και εργάστηκα για 8 χρόνια στο Carnegie Mellon University ως καθηγήτρια πριν έλθω στο EPFL», σημειώνει η ίδια, η οποία έχει αποσπάσει και πολλές διακρίσεις για το επιστημονικό έργο της.

Eπένδυση στην Ελλάδα
Με όραμα την επέκταση της RAW Labs, η κ. Αϊλαμάκη, μαζί με την ομάδα της, έχει ως στόχο να διπλασιάσει σύντομα τον αριθμό των εργαζομένων – ερευνητών της εταιρείας αλλά και να δημιουργήσει κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα. «Επειτα από εκτενή έρευνα σε άλλες χώρες, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα στην Ελλάδα. Αλλωστε, η χώρα προσφέρει και οικονομικά κίνητρα που είναι σημαντικά για την εταιρεία μας», δηλώνει χαρακτηριστικά. «Πήραμε μια τέτοια απόφαση γιατί οι Ελληνες μηχανικοί συνδυάζουν ταλέντο, αποφασιστικότητα και φιλότιμο, χαρακτηριστικά που είναι ανεκτίμητα για οποιαδήποτε επιχείρηση. Επίσης, το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, από το οποίο προέρχεται και η δική μου εκπαίδευση, παρά την κριτική που υφίσταται, είναι πολύ αξιόλογο», καταλήγει.

kathimerini.gr

The post Αναστασία Αϊλαμάκη: Η Χανιώτισσα που διαπρέπει στο εξωτερικό, φτιάνει startup που διαχειρίζεται τεράστιους όγκους δεδομένων appeared first on zarpanews.gr.

Keywords