Αγωνία στο οικονομικό επιτελείο για τις εισπράξεις από ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ

Στις αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ λόγω τουρισμού και στον ΕΝΦΙΑ ποντάρει τώρα η κυβέρνηση λίγο πριν μπει στα βαθιά της τρίτης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου.

Μετά την «τρύπα» 1,7 δισ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού που άνοιξε τον Αύγουστο, στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν να βελτιώνεται η εικόνα και περιμένουν με αγωνία να πάρουν στα χέρια τους τις εισπράξεις του Σεπτεμβρίου.

Εκτιμούν ότι το

μεγαλύτερο μέρος της υστέρησης θα καλυφθεί με την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ περίπου 1 δισ. ευρώ αλλά και τις αυξημένες εισπράξεις από το ΦΠΑ λόγω τουρισμού.

Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών άρχισαν να αναχωρούν από την Αθήνα. Στην συνέχεια θα συντάξουν τη γνωστή έκθεση συμμόρφωσης την οποία θα παραδώσουν στους επικεφαλής σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον προκειμένου οι τελευταίοι να είναι πλήρως ενημερωμένοι για την πρόοδο που σημειώνεται σε επίπεδο προαπαιτούμενων.

Το τεχνικό κείμενο της έκθεσης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα επισημαίνει τις «γκρίζες ζώνες» της ελληνικής προσπάθειας. Το καλό νέο είναι ότι παρά την υστέρηση των 350 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος και των 346 εκατ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, οι προβολές στα έσοδα βγάζουν πρωτογενές πλεόνασμα αρκετά πάνω από τον μνημονιακό στόχο, Και αυτό μάλιστα συμβαίνει ενώ από τον υπολογισμό λείπουν τα στοιχεία με τις εισπράξεις από τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως τον ΕΦΚΑ (δεν έχουν φτάσει ακόμη στο Γενικό Λογιστήριο) τα οποία θα είναι καθοριστικά για το τελικό του ύψος . Και ενώ για το 2017 θα υπάρξει υπερ-πλεόνασμα, για το 2018 υπάρχει από τώρα ανησυχία, αφού ο πήχης τοποθετείται στο 3,5% του ΑΕΠ ή στα 6,6 δισ. ευρώ και η χώρα για να μπορέσει να σκαρφαλώσει εκεί θα πρέπει να ανεβάσει μεγαλύτερη ταχύτητα στην ανάπτυξη.

Εφόσον εξαιρεθούν τα «ακανθώδη» ζητήματα όπως είναι η κινητικότητα στο Δημόσιο, τα «κόκκινα δάνεια», ο επανυπολογισμός των συντάξεων ώστε να υπολογιστεί η προσωπική διαφορά για να κοπεί στη συνέχεια, κ.α, αρκετά από τα 95 προαπαιτούμενα αφορούν υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα. Η υλοποίηση των πράξεων θα γίνεται ανά εβδομάδα.

Πηγή: newsbeast.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα