Αυτή είναι η πόλη στην οποία απαγορεύεται το κρέας

H πόλη Βαρανάσι στη βορειοανατολική Ινδία είναι γνωστή ως μία από τις παλαιότερες συνεχόμενα κατοικούμενες πόλεις του πλανήτη. Κατοικείται τουλάχιστον από το 1800 π.Χ.

Είναι επίσης γνωστή ως μία από τις ιερές πόλεις για τους Ινδουιστές. Πλέον προσελκύει και γαστρονομικούς «προσκυνητές» καθώς εξελίσσεται σε έναν «χορτοφαγικό παράδεισο».

Ο δημοσιογράφος του BBC που επισκέφτηκε την πόλη γράφει χαρακτηριστικά: «Κάθε μέρα ενώ ακούγονται οι ήχοι από τους ναούς, δεκάδες χιλιάδες πιστοί βουτούν στον Γάγγη για να ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους.

Πενθούντες συγγενείς συρρέουν στους δύο χώρους καύσης νεκρών, όπου νεκρικές φωτιές καίνε καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου. Σύμφωνα με την ινδουϊστική παράδοση, οι πιστοί πιστεύουν ότι ο ίδιος ο Shiva ψιθυρίζει το Tarak mantra (το άσμα της απελευθέρωσης) σε όσους αποτεφρώνονται εδώ, δίνοντάς τους moksha, δηλαδή λύτρωση.

Όμως οι λόγοι που με έφεραν εδώ είναι αρκετά διαφορετικοί. Δεν ήρθα για να αντιμετωπίσω τον θάνατο ή να εξαγνίσω την ψυχή μου αλλά να γευτώ από κοντά το μοναδικό vegeterian φαγητό της πόλης».

O οδηγός του δημοσιογράφου, ο ντόπιος Rakesh Giri, του διηγήθηκε πως -σύμφωνα με την ινδουιστική πίστη- ο Shiva, «ο καταστροφέας του σύμπαντος», ίδρυσε την πόλη Βαρανάσι. Όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης ο Giri είναι ένας ένθερμος πιστός τους Shiva. Και καθώς πιστεύεται πως ο Shiva είναι ένας vegan Θεός ο Giri, όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης, ακολουθούν μία αυστηρή sattvic (καθαρά χορτοφαγική) διατροφή.

View this post on Instagram

A post shared by varanasi–काशी—बनारस (@baba_banarasi8k)

«Εγώ και η οικογένειά μου είμαστε μόνο vegeterian για δεκαετίες. Αρνούμαστε ακόμα και να πιούμε νερό σε ένα σπίτι όπου καταναλώνονται αυγά», λέει ο Giri.
Το Varanasi πάντως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό ως γαστρονομικός προορισμός. Όμως αναγνωρισμένοι σεφ από όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει να εμπνέονται από την γαστρονομική κληρονομιά της πόλης, αναδημιουργώντας τις γεύσεις της στα εστιατόρια τους.

View this post on Instagram

A post shared by Sadhna. Sattvic. Vedic. Yoga. (@healthybody_heartysoul)

Για παράδειγμα ο σεφ Vikas Khanna, επικεφαλής από το 2011 έως το 2016 του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Junoon στο Μανχάταν λέει πως είχε ενθουσιαστεί από τις vrat ke kuttu, τηγανίτες με αλεύρι φαγόπυρου που είχε δοκιμάσει σε έναν ναό στο Βαρανάσι. «Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να καταφέρω να πετύχω τη συνταγή τους στην κουζίνα μου στο Μανχάταν. Έχουν θεϊκή γεύση», είχε πει σε συνέντευξή του στο Lonely Planet το 2020.

Ο επίσης βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Atul Kochhar ονόμασε το ινδικό εστιατόριό του στο Λονδίνο «Μπεναρές». Μπεναρές ήταν το όνομα του Βαρανάσι την εποχή της αγγλικής κυριαρχίας. Στο βιβλίο συνταγών του παρουσιάζει διάφορες vegetarian fusion συνταγές, όπως η τοπική ντοματοσαλάτα ή οι τηγανίτες από ρεβύθι, δηλαδή συνδυασμούς και γεύσεις που βρίσκει κανείς εύκολα στο Βαρανάσι.

Πηγή: travel.gr

The post Αυτή είναι η πόλη στην οποία απαγορεύεται το κρέας appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυτή,afti