Dog stands: Από σήμερα σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Χανίων οι στάσεις ολιγόλεπτης παραμονής ζώων – Οι δράσεις για τα αδέσποτα | Photos

| Photos

Στάσεις ολιγόλεπτης παραμονής ζώων συντροφιάς τοποθετήθηκαν σήμερα σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Χανίων, προκειμένου όσοι πολίτες έχουν κατοικίδια να μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές τους με τον Δήμο πιο εύκολα, αφήνοντάς τα για λίγο σε εμφανές και ασφαλές σημείο.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα μιλώντας το Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου ο αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων,  Γιάννης Νικηφοράκης.

«Βάλαμε σε όλες τις δημόσιες

υπηρεσίες του Δήμου Χανίων, είτε πρώην δημαρχεία, είτε τεχνική υπηρεσία, είτε πολεοδομία, είτε ΚΕΠ, ειδικά σταθερά dog stands λέγονται.  Είναι μια κατασκευή την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας πολίτης για να κάνει την υποχρέωσή του στον Δήμο ή στην υπηρεσία του δήμου, να έχει μαζί το ζώο συντροφιάς του, να το αφήνει στην είσοδο κάθε δημοτικού κτιρίου, που να είναι σε μέρος προσβάσιμο και να μπορεί να το βλέπει, να μπορεί να κάνει τη δουλειά του και να δίνουμε το κίνητρο στον πολίτη να κάνει την δουλειά του παράλληλα με βόλτα του ζώου του. Είμαστε ένας δήμος φιλικός προς τα ζώα συντροφιάς και το έχουμε αποδείξει με διάφορες δράσεις».

Οι υπηρεσίες που έχουν dog stands

Συγκεκριμένα, από σήμερα οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα 10 dog stands στα παρακάτω δημοτικά κτήρια και υπηρεσίες: στο κτήριο της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. στις Μουρνιές, στο πρώην Δημαρχείο Ακρωτηρίου, στα ΚΕΠ Χανίων (Κεντρικό-Δημαρχείο), Ακρωτηρίου, Δικαστηρίων και Βαμβακόπουλου, στο πρώην Δημαρχείο Γαλατά, στο κτήριο της Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομία-Σούδα), στο Μέγαρο Πάνθεον, στα Γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας-ΔΕΔΙΣΑ-Δημοτολόγιο/Ληξιατρχείο του Δήμου (οδ. Γρηγορίου Ε’), αλλά και στο Δημαρχείο Χανίων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ο κ. Νικηφοράκης αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, το οποίο όπως ο ίδιος δήλωσε, έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια.

«Τα αδέσποτα ζώα στον Δήμο Χανίων ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα και ένα συχνό φαινόμενο από επιθέσεις, κακές πρακτικές. Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι σαν δημοτική αρχή, μπορεί να φανεί εγωιστικό αλλά το λένε οι πράξεις μας και τα απολογιστικά μας έργα. Είμαστε οι μόνοι που κοιτάξαμε κατάματα αυτό το σοβαρό θέμα για τον Δήμο Χανίων. Δεν έφταιγαν τα αδέσποτα ζώα, η διαχείριση δεν ήταν σωστή».

Ταΐστρες σε 20 ακόμη σημεία

Την ίδια ώρα, ο κ. Νικηφοράκης ανακοίνωσε πως θα τοποθετηθούν ταΐστρες ζώων σε 20 ακόμη σημεία και παράλληλα τόνισε την σημασία που έχει η συμμετοχή των εθελοντών:

«Πήραμε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία να τοποθετήσουμε 18 ταΐστρες ζώων. Αυτό δεν εξασφαλίζει το πρόβλημα αλλά το περιορίζει. Έχουμε σκοπό στο άμεσο μέλλον να τοποθετήσουμε ταΐστρες σε 20 ακόμη σημεία, ήδη έχουμε προχωρήσει στην προμήθεια. Οι ταΐστρες συντηρούνται, εφοδιάζονται δηλαδή και καθαρίζονται μια φορά την εβδομάδα. Μπορεί όντως κάποια στιγμή να ξεμείνουν από τροφή, θα έπρεπε η περιποίησή τους να είναι πιο συχνή. Έχουμε στείλει και σε πολλούς εθελοντές μηνύματα να υιοθετήσουν κάποια ταΐστρα. Έχουν γίνει σε 2 σημεία από τα 18, δυο εθελοντές έχουν δεχτεί. Τους παρέχουμε την τροφή και εκείνοι συντηρούν την ταΐστρα της περιοχής τους καλύτερα από ότι εμείς μπορούμε να κάνουμε τώρα. Η υποστελέχωση του δήμου είναι πολύ μεγάλη. Το πρόβλημα των αδέσποτων και των ζώων συντροφιάς δεν λύνεται μόνο από ένα δήμο, πρέπει να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι πολίτες. Θέλουμε να συνεργαζόμαστε με τους εθελοντές για καλύτερα αποτελέσματα».

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ενδιαφέρον και τις δράσεις του Δήμου και για τα δεσποζόμενα ζώα:

«Σαν Δήμος έχουμε κάνει κάποιες δράσεις ενίσχυσης των δεσποζόμενων ζώων. Βάλαμε κάδους περισυλλογής σε 80 σημεία, ώστε να παρέχουμε στους πολίτες και το σακουλάκι για τα περιττώματα των ζώων, γιατί κάποιος μπορεί να το ξεχάσει. Τους κάδους κατασκεύασαν τα συνεργεία μας».

Τι έχει κάνει μέχρι σήμερα ο Δήμος Χανίων για τα αδέσποτα

Στειρώσεις αδέσποτων ζώων, σταθμοί περισυλλογής περιττωμάτων ζώων, dog stands και σχέδιο ένα πρότυπο νοσοκομείο ζώων περιλαμβάνονται στις δράσεις του Δήμου για την προστασία και την ευζωία των ζώων της πόλης.

Σύμφωνα με τον κ. Νικηφοράκη, ο Δήμος Χανίων μέχρι στιγμής έχει δαπανήσει 320.000 ευρώ για στειρώσεις και περιθάλψεις αδέσποτων ζώων.

«Από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι και τον Αύγουστο του 2021, τρία χρόνια είμαι υπερήφανος αλλά ξέρω ότι δεν έχει λυθεί το πρόβλημα. Συνεχίζουμε όμως με τους ίδιους ρυθμούς. Στόχος μας είναι κανένα αδέσποτο πλέον στην πόλη. Στοχεύσαμε στην υιοθεσία. Για μας στόχος είναι η κατοικία. Δεν είναι στόχος μας να στειρωθεί το ζώο και να ξαναμείνει έξω στον δρόμο. Άρα επενδύσαμε στην προώθηση της υιοθεσίας και τα τρία αυτά χρόνια έχουμε διαχειριστεί περίπου 1.130 ζώα, ότι διαχειρίστηκαν οι προξηγούμενες αρχές σε 6 χρόνια, περίπου δηλαδή 380 ζώα συντροφιάς ανά έτος. Από τα 1.130 ζώα έχουν στειρωθεί τα 700, γιατί τα υπόλοιπα είναι τραυματισμένα, κακοποιημένα, είχαν πάθει δηλητηριάσεις ενώ 600 έχουν δοθεί για υιοθεσία. Τα προηγούμενα 6 χρόνια είχαν γίνει 207. Άρα καταλαβαίνετε ότι το 55% των ζώων που περισυλλέγουμε και περιθάλπουμε, βρίσκει στέγη για να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του. Αυτό το 55% στόχος μας είναι να γίνει 100%».

«Οι δαπάνες που έχουμε κάνει είναι 320.000 ευρώ τα τρία χρόνια μόνο για στειρώσεις και περιθάλψεις».

Εν αναμονή της νέας υπερσύγχρονης δομής στο Ακρωτήρι

Ήδη ο Δήμος Χανίων έχει δρομολογήσει την κατασκευή καταφυγίου προσωρινής διαμονής ζώων στο Καμπάνι Ακρωτηρίου, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 374.000 ευρώ:

«Το μεγάλο επίτευγμα της δημοτικής αρχής είναι ότι προλάβαμε μέσα σε 6 μήνες, να ετοιμάσουμε φάκελο που υπήρχε το χρηματοδοτικό εργαλείο Φιλόδημος ΙΙ για να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση 374.000 ευρώ για την κατασκευή καταφυγίου προσωρινής διαμονής και αποθεραπείας ζώων. Είναι μια μεγάλη δομή που έλλειπε από την πόλη. Θα είναι μια υπερσύγχρονη δομή, πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα. Θα είναι ένα νοσοκομείο ζώων. Τον Ιούλιο υπεγράφη σύμβαση για την μελέτη κατασκευής.Υπολογίζουμε ότι τέλος του χρόνου θα έχουμε έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης για να δημοπρατήσουμε το έργο».

Κανένα ενδιαφέρον για την θέση του κτηνιάτρου

Χωρίς κτηνίατρο παραμένει ο Δήμος Χανίων, καθώς στους σχετικούς διαγωνισμούς για την κάλυψη της θέσης δεν εκδηλώνεται κανένα ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα ο Δήμος να αναζητά λύσεις από ιδιώτες και εθελοντές:

«Ενώ κάθε χρόνο προκηρύσσουμε μέσω ΑΣΕΠ την θέση κτηνιάτρου, δεν ενδιαφέρεται κανείς. Εάν περιμέναμε κάποιο κτηνίατρο για να κάνουμε στειρώσεις, δεν θα είχαμε κάνει τίποτα. Κάναμε κοινοπραξία με τέσσερις ιδιώτες κτηνιάτρους. Μπορεί να πάρουμε 2 με 3 ζώα κάθε μέρα. Θέλουμε το δικόμας κτηνιατρείο και αυτό θα ήταν και το καλύτερο αλλά όταν δεν εκδηλώνει κάποιος ενδιαφέρον να έρθει, δεν μπορούμε να περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Στο νέο καταφύγιο που θα φτιάξουμε και την κλινική, προβλέπεται θέση κτηνιάτρου και βοηθού και δυο χειρουργικά ιατρεία».

Dog stand στα ΚΕΠ στα Δικαστήρια Χανίων

zarpanews.gr

The post Dog stands: Από σήμερα σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Χανίων οι στάσεις ολιγόλεπτης παραμονής ζώων – Οι δράσεις για τα αδέσποτα | Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα