5 + 1 βασιλόπιτες για καλή χρονιά και για όλα τα γούστα!

Υποδεχόμαστε τον νέο χρόνο με λαχταριστές γλυκές βασιλόπιτες και επειδή η παράδοσή μας αγαπά και τις αλμυρές εκδοχές της, σάς έχουμε και 3 συνταγές για αλμυρή βασιλόπιτα που θα σας ενθουσιάσουν. Να τις φτιάξετε με τα χεράκια σας και ό,τι κι αν προτιμήσετε, μην ξεχάσετε το φλουρί!

Βασιλόπιτα με καρύδια, ξερά φρούτα και μπαχαρικά

Υλικά

450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
450γρ. βούτυρο αγελαδινό ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
350γρ. ζάχαρη καστανή
6 αβγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
¾ φλιτζανιού καρύδια
½ φλιτζάνι

κόντιτα (κυβάκια ζαχαρωμένων φρούτων)
½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
½ κουτ. γλυκού κανέλα
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζανάκι καφέ λικέρ βύσσινο

Για το γλάσο

1 ασπράδι αβγού
300γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
1 κουτ. γλυκού γλυκόζη

Για τη διακόσμηση

μερικά καρύδια ψιλοκομμένα
μερικά σποράκια ροδιού

Διαδικασία

Αλευρώνετε και βουτυρώνετε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το μπέικιν πάουντερ και τα τριμμένα μπαχαρικά. Κρατάτε λίγο από το αλεύρι σε ξεχωριστό μπολ και το ανακατεύετε με τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και τα κόντιτα.

Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνετε στην άκρη.

Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε με το μίξερ τη μαργαρίνη και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μίγμα. Προσθέτετε τους κρόκους και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν. Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε το μίγμα με το αλεύρι λίγο-λίγο κι εναλλάξ με το μίγμα των ξερών φρούτων και το λικέρ βύσσινο. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί.

Βάζετε το μίγμα στη φόρμα και προσθέτετε ένα νόμισμα τυλιγμένο σε λίγο αλουμινόχαρτο. Ψήνετε την πίτα για 1½ ώρα περίπου στους 175 βαθμούς. Όταν ψηθεί την ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει τελείως σε σχάρα.

Ετοιμάζετε το γλάσο: Σε ένα μπολ κοσκινίζετε τη ζάχαρη άχνη. Χτυπάτε το ασπράδι σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέτετε σταδιακά τη μισή ζάχαρη άχνη, ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι. Ρίχνετε το χυμό του λεμονιού και τη γλυκόζη και ανακατεύετε, προσθέτοντας σε δόσεις όση από την υπόλοιπη ζάχαρη χρειαστεί, μέχρι το μίγμα σας να γίνει ένα κατάλευκο, λείο και σφιχτό γλάσο.

Καλύπτετε το μπολ του γλάσου με υγρή πετσέτα και αφήνετε να σταθεί για τουλάχιστον μια ώρα, ώστε ο αέρας που έχει κρατήσει (φουσκάλες) να ανέβει στην επιφάνεια και να διαλυθεί.

Καλύπτετε το κέικ με το γλάσο και το διακοσμείτε με ψιλοκομμένα καρύδια και σποράκια ροδιού πριν στεγνώσει.

Tips

Το γλάσο πρέπει να έχει στεγνώσει πολύ καλά πριν σερβίρετε και κόψετε την πίτα.

Βασιλόπιτα τσουρέκι

Η τσουρεκένια εκδοχή της βασιλόπιτας, αυτής που ονομάζουμε πολίτικη, αλλά ελαφρώς παραλλαγμένη, με λιγότερη ζάχαρη κι αβγά από ότι συνήθως. Είναι τόσο νόστιμη που με το ζόρι θα τη βρει το ξημέρωμα της νέας χρονιάς…

Υλικά

1 κιλό αλεύρι σκληρό
3 φακελάκια μαγιά ξηρή
500ml γάλα φρέσκο
φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού κοφτό μαχλέπι κοπανισμένο
1 κουτ. γλυκού κοφτό μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
125γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας ή λιωμένο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
3 αβγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ελαφρώς χτυπημένα με τη ζάχαρη
150γρ. αμυγδαλόπαστα (marzipan) για το φινίρισμα

Διαδικασία

Προθερμάνετε το φούρνο στους 50 βαθμούς. Βάζετε σε μπολ τη μαγιά με 2-3 κουταλιές από τη ζάχαρη, ζεσταίνετε το γάλα να γίνει χλιαρό προς ζεστό και το ρίχνετε στη μαγιά. Ανακατεύετε να διαλυθεί και αφήνετε το προζύμι να αφρίσει και να φουσκώσει.

Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με το αλάτι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού. Βάζετε τους γάντζους και ανακατεύετε για λίγο. Προσθέτετε τα αβγά ελαφρά ελαφρώς χτυπημένα με την υπόλοιπη ζάχαρη και το προζύμι, ζυμώνοντας τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα.

Λιώνετε το βούτυρο και το ρίχνετε κι αυτό σταδιακά στη ζύμη μέχρι να το απορροφήσει όλο. Όταν όλη η ζύμη γίνει λεία και μαλακή χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα του κάδου και μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνετε για 40 λεπτά περίπου στον προθερμασμένο φούρνο να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Βγάζετε τη ζύμη από το φούρνο, την πιέζετε να κάτσει και την απλώνετε σε βουτυρωμένο ταψί. Τυλίγετε το τυχερό νόμισμα σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το τοποθετείτε σε τυχαίο σημείο.

Τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο και περιμένετε για 15 λεπτά μέχρι να ξαναφουσκώσει. Τότε αλείφετε την επιφάνειά της πολύ απαλά με χτυπημένο αβγό, και ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα.

Ξεφουρνίζετε κι αφήνετε τη βασιλόπιτα να κρυώσει. Τοποθετείτε το μάρτζιπαν ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και με τη βοήθεια του πλάστη το ανοίγετε σε φύλλο και κόβετε με κουπ πατ γιορτινά σχέδια της επιλογής σας για να την διακοσμήσετε.

Βασιλόπιτα με ελαιόλαδο, άρωμα εσπεριδοειδών και λευκό γλάσο

Μυρωδάτη, αφράτη και κυρίως εύκολη βασιλόπιτα που θα σας ενθουσιάσει με τη γεύση της. Το λευκό γλάσο την κάνει ακόμη πιο λαχταριστή

Υλικά

1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
½ φλιτζάνι χυμό μανταρινιού
ξύσμα πορτοκαλιού, μανταρινιού, λεμονιού
φλιτζάνι ζάχαρη
6 αβγά
2 φλιτζάνια Φαρίνα
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ
αμύγδαλα φιλέ για το γαρνίρισμα

Για το γλάσο

3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
4 κουτ. σούπας γάλα
μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού

Διαδικασία

Ανακατεύετε τη Φαρίνα με την πούδρα των αμύγδαλων και το Μπέικιν Πάουντερ. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC.

Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι για 5 λεπτά και προσθέτετε τη ζάχαρη. Συνεχίζετε το χτύπημα για μερικά λεπτά ακόμα, μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μίγμα.

Ρίχνετε τα αβγά ένα ένα και συνεχίζετε το χτύπημα για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε το πικραμύγδαλο και τα ξύσματα των εσπεριδοειδών και τέλος τους χυμούς εναλλάξ με το μίγμα του αλευριού. Όταν το μίγμα γίνει λείο και ομοιογενές σταματάτε το μίξερ και το ρίχνετε σε βουτυρωμένη φόρμα με διάμετρο 23-24εκ. Ψήνετε την πίτα στους 175ºC για 40-50 λεπτά. Την αφήνετε να κρυώσει για 10 λεπτά και την αναποδογυρίζετε σε σχάρα, μέχρι να κρυώσει εντελώς. Είναι η ώρα που θα της βάλετε και το νόμισμα.

Όσο κρυώνει η βασιλόπιτα, ετοιμάζετε το γλάσο: λιώνετε το βούτυρο σε μικρό και βαρύ τηγάνι. Όταν φαίνεται ότι βράζει -δηλαδή κάνει φουσκάλες- χαμηλώνετε τη φωτιά και το παρατηρείτε προσεκτικά. Όταν αρχίσει να αλλάζει χρώμα και να γίνεται πιο σκούρο, σβήνετε τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.

Ανακατεύετε την άχνη ζάχαρη με το γάλα και προσθέτετε αυτό το παχύ μίγμα στο βούτυρο. Το ανακατεύετε καλά και ρίχνετε λίγες σταγόνες λεμονιού. Μεταφέρετε τη βασιλόπιτα σε πιατέλα και την περιχύνετε με το γλάσο. Πασπαλίζετε με αμύγδαλα φιλέ και το αφήνετε να στεγνώσει.

Βασιλόπιτα με ελαιόλαδο, μέλι και ταχίνι

Αν θέλετε να ξεφύγετε λίγο από την κλασική εκδοχή της βασιλόπιτας, αυτή η συνταγή είναι ο πιο γλυκός τρόπος για να υποδεχτείτε τη νέα χρονιά!

Υλικά

2 φλιτζάνια αλεύρι
20γρ. μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού σόδα φαγητού
½ φλιτζανάκι του καφέ μαύρη ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
4 γεμάτες κουτ. σούπας ταχίνι
1 φλιτζανάκι του καφέ μέλι
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 φλιτζανάκι του καφέ σπόρους από ρόδι (προαιρετικά)

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Αρχικά, χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με το ταχίνι για 2 λεπτά. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού.

Συνεχίζετε το χτύπημα ενώ προσθέτετε τη σόδα και εναλλάξ το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Σταματάτε το χτύπημα μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί καλά.

Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ και κατόπιν ρίχνετε το μίγμα σας. Ψήνετε στον φούρνο με αέρα για 1 ώρα περίπου. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει, ξεφορμάρετε και πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και σπόρους από ρόδι αν θέλετε.

Βασιλόπιτα με ελαιόλαδο και ξερά φρούτα

Υλικά

1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
φλιτζάνι ζάχαρη
6 αβγά
2 φλιτζάνια Φαρίνα
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ
1 φλιτζάνι σταφίδες ανάμεικτες (ξανθές και μαύρες)
5 σύκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
5 βερίκοκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
ζάχαρη άχνη

Διαδικασία

Κρατάτε μια χούφτα Φαρίνα στην άκρη και ανακατεύετε την υπόλοιπη με την πούδρα των αμύγδαλων και το Μπέικιν Πάουντερ. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.

Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι για 5 λεπτά και προσθέτετε τη ζάχαρη. Συνεχίζετε το χτύπημα για μερικά λεπτά ακόμα, μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μίγμα.

Ρίχνετε τα αβγά ένα ένα και συνεχίζετε το χτύπημα για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε το ξύσμα του πορτοκαλιού και τέλος το χυμό εναλλάξ με το μίγμα του αλευριού. Όταν το μίγμα γίνει λείο και ομοιογενές σταματάτε το μίξερ. Ανακατεύετε τις σταφίδες, τα σύκα και τα βερίκοκα με τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ που κρατήσατε και την ενσωματώνετε στη ζύμη ανακατεύοντας με σπάτουλα.

Ρίχνετε το μίγμα σε βουτυρωμένη φόρμα με διάμετρο 23-24εκ. Και ψήνετε την πίτα στους 175οC για 40-50 λεπτά. Την αφήνετε να κρυώσει για 10 λεπτά και την αναποδογυρίζετε σε σχάρα, μέχρι να κρυώσει εντελώς. Είναι η ώρα που θα της βάλετε και το νόμισμα.

Όταν κρυώνει η βασιλόπιτα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη που ρίχνετε από σουρωτήρι και σερβίρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Ποντιακή αλμυρή βασιλόπιτα

Μια ασυνήθιστη βασιλόπιτα από την ποντιακή παράδοση. Εδώ, έχουμε την παραλλαγή μιας συνταγής από το βιβλίο Εδεσματολόγιον Πόντου της Έφης Γρηγοριάδου.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για ψωμί
2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη, διαλυμένη σε ½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
120γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
3 αβγά χτυπημένα
450γρ. μυζήθρα ή κεφαλοτύρι (ή ανάμικτα), τριμμένα
¾ φλιτζανιού γάλα χλιαρό
1-1½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
1 κρόκο αβγού, ανακατεμένο με 1 κουτ. γλυκού νερό
σουσάμι για το πασπάλισμα
αλάτι

Διαδικασία

Ρίχνετε το αλεύρι σε μεγάλη λεκάνη και κάνετε στη μέση μια «γούρνα». Προσθέτετε εκεί τη διαλυμένη μαγιά, το βούτυρο, τα αβγά και το γάλα. Ανακατεύετε με το χέρι και αρχίζετε να ζυμώνετε προσθέτοντας όσο χλιαρό νερό χρειάζεται για να γίνει μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1½ ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αφαιρείτε ένα μικρό κομμάτι ζυμαριού για το στόλισμα και χωρίζετε την υπόλοιπη ζύμη στα δύο. Απλώνετε ομοιόμορφα το ένα κομμάτι ζύμης σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 32εκ. και σκορπάτε από πάνω το τριμμένο τυρί. Τοποθετείτε κάπου τυχαία ένα νόμισμα τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο. Ανοίγετε με τα χέρια στον πάγκο το άλλο κομμάτι ζύμης, στο μέγεθος του ταψιού, και το τοποθετείτε πάνω από το τυρί.

Κόβετε το φυλαγμένο κομμάτι ζυμαριού στα δύο και φτιάχνετε δύο κορδόνια. Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό και τοποθετείτε σταυρωτά από πάνω τα κορδόνια.

Αλείφετε την επιφάνεια με τον κρόκο αβγού και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε την πίτα στους 180οC για 40 λεπτά και μετά στους 150οC για 15-20 λεπτά ακόμη, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

olivemagazine.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα