3 πράγματα που δεν ξέρεις για το μουρουνέλαιο και θα σε κάνουν να το βάλεις στη διατροφή σου

Οι διατροφικές μας συνήθειες διαμορφώνονται από πολύ μικρή ηλικία και καθορίζουν την πορεία της υγείας μας. Κι ενώ φροντίζουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, όπως φαίνεται από έρευνες σε διάφορες χώρες, δεν έχουμε πάντα επίγνωση της σημασίας των πολυακόρεστων ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι παρόλο που το μουρουνέλαιο κι άλλα ιχθυέλαια αναγνωρίζονται γενικά ως πολύ σημαντικά προϊόντα -δεύτερα, με πρώτο μόνο το γάλα-, δίνονται σχετικά σπάνια στα παιδιά. Αυτό σημαίνει

ότι σπάνια μπαίνει και στις διατροφικές συνήθειες της ενήλικης ζωής μας.

Οι θρεπτικές ιδιότητες του μουρουνέλαιου είναι γνωστές εδώ και χιλιετίες, με αναφορές να υπάρχουν ακόμη και στη Βίβλο. Τον 17ο αιώνα παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση του συγκεκραμένου συμπληρώματος διατροφής επέφερε συγκεκριμένα ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία, οπότε πολλοί συνέστησαν τη χρήση του για τη θεραπεία της ραχίτιδας και των ρευματισμών.

Αποτελεί ένα είδος ιχθυελαίου. Με τον όρο “ιχθυέλαιο” όμως εννοείται συνήθως το λάδι που εξάγεται από τη σάρκα των λιπαρών ψαριών και όχι από το συκώτι τους, όπως συμβαίνει με το μουρουνέλαιο. Αν και τα δύο έλαια είναι πολύ πλούσια σε ω-3 λιπαρά, το μουρουνέλαιο υπερτερεί ως προς το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη D και βιταμίνη Α.

Πράγματι, το μουρουνέλαιο έχει πλούσια διατροφική αξία. Προσφέρει πολλά οφέλη όχι μόνο στα παιδιά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, αλλά και στους ενήλικες.

Η σημασία των ω-3

Η προσθήκη στην ανθρώπινη διατροφή υψηλής ποιότητας λιπαρών, όπως είναι τα ω-3, δημιουργεί τις προϋποθέσεις αντιφλεγμονώδους προστασίας, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επομένως, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε περισσότερα ψάρια, ξηρούς καρπούς, ιχθυέλαια και μουρουνέλαιο. Στην περίπτωση, όμως, του μουρουνέλαιου προσφέρεται το σημαντικό πλεονέκτημα ότι περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό συνύπαρξης φυσικών ωμέγα-3 λιπαρών και βιταμίνης D, τον οποίο δεν θα βρεις σε κανένα συμπλήρωμα διατροφής.

Τα ωμέγα-3 και η βιταμίνη D είναι απαραίτητα συστατικά της διατροφής των ανθρώπων όλων των ηλικιών: έγκυες, θηλάζουσες μητέρες, παιδιά, ενήλικες, ώριμοι ενήλικες. Τα συστατικά αυτά είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την αποδοτικότητα του νου, τα υγιή οστά και τα μάτια, την λειτουργία της καρδιάς. Μπαίνει ακόμα πιο ψηλά στις ανάγκες μας σε μια χρονιά όπως αυτή που βιώνουμε που έχουμε να διαχειριστούμε τις συνέπειες, σωματικά και πνευματικά, μιας πανδημίας σε εξέλιξη.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας, από τη στιγμή της σύλληψης και καθ’ όλη τη ζωή. Για τη βιταμίνη D δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά για το πόσο είναι σημαντική αλλά να τονίσουμε ότι από μελέτες έχει προκύψει ότι η βιταμίνη D βοηθάει στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

3 σημαντικές απορίες

Όλα τα παραπάνω εξηγούν γιατί το μουρουνέλαιο αποτελεί βασικό συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής. Προκύπτουν βέβαια κάποιες ερωτήσεις για τη χρήση του.

Γιατί το µουρουνέλαιο θεωρείται η ισχυρότερη υπερτροφή; Γιατί είναι πολύ πλούσια πηγή της πολυτιµότατης βιταµίνης D3, της επίσης πολύτιµης βιταµίνης Α και, βέβαια, των ωµέγα-3 λιπαρών οξέων, ιδίως DHA και ΕΡΑ, τα οποία παίζουν σηµαντικότατο ρόλο στη λειτουργία κάθε κυττάρου, στη σωστή λειτουργία του οργανισµού, στην καλή σωµατική και ψυχική µας υγεία.

Να παίρνω µουρουνέλαιο και το καλοκαίρι ή είναι κατάλληλο µόνο για το χειµώνα; Το µουρουνέλαιο είναι εξαιρετικά ωφέλιµο όλες τις εποχές του χρόνου, γιατί και τα συστατικά που περιέχει µας είναι απολύτως απαραίτητα όλες τις εποχές. Με εξαίρεση της βιταµίνης D το σώµα µας, για να µπορεί να λειτουργεί, χρειάζεται να τροφοδοτείται συνεχώς µε ωµέγα-3 και βιταµίνη Α. Χρειαζόµαστε όμως τη βιταµίνη D του µουρουνέλαιου τους καλοκαιρινούς µήνες. Είναι γεγονός ότι το σώµα µας υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, µπορεί να παράξει επαρκείς ποσότητες βιταµίνης D, σε µια διαδικασία που αρχίζει στο δέρµα, συνεχίζεται στο συκώτι και ολοκληρώνεται στα νεφρά.

Θεωρητικά, λοιπόν, θα έπρεπε να µην υπάρχει ανεπάρκεια βιταµίνης D το καλοκαίρι που ο ήλιος είναι έντονος και κάνουµε ηλιοθεραπεία και µπάνια. Στην πράξη αυτό δε συµβαίνει και µεγάλα τµήµατα του πληθυσµού υποφέρουν από ανεπάρκεια βιταµίνης D, ακόµη και το καλοκαίρι, ακόµη και σε ηλιόλουστες περιοχές. Αυτό, βέβαια, δεν είναι µόνο ελληνικό φαινόµενο: σύµφωνα µε µελέτες, περίπου το 40% του παιδικού και το 60% του ενήλικου πληθυσµού, παγκοσµίως, ακόµη και σε περιοχές µε τροπικό ή υποτροπικό κλίµα υποφέρει από ανεπάρκεια βιταµίνης D.

Αν πίνω µουρουνέλαιο για µεγάλο χρονικό διάστηµα µπορεί να λάβω υπερβολική ποσότητα ωµέγα-3 ή βιταµίνης D ή βιταµίνης Α και να έχω παρενέργειες; Αν εξαιρέσουµε σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίας / δυσανεξίας, δεν αναµένεται καµία παρενέργεια, γιατί τα δύο πρώτα συστατικά είναι εξαιρετικά ασφαλή στις συνιστώµενες για το µουρουνέλαιο δοσολογίες. Ειδικότερα για τη βιταµίνη D, ο EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίµων) θεωρεί ασφαλείς τις ηµερήσιες δόσεις έως 4000 IU, ενώ τα περισσότερα µουρουνέλαια περιέχουν δόσεις 200 – 400 IU. Προσοχή, όµως, χρειάζεται στην βιταµίνη Α, η οποία είναι γνωστή για τοξικές ιδιότητες σε παρατεταµένες υψηλές δοσολογίες.

marieclaire.gr

The post 3 πράγματα που δεν ξέρεις για το μουρουνέλαιο και θα σε κάνουν να το βάλεις στη διατροφή σου appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα