Η SpaceX είναι πλέον βέβαιη ότι μπορεί να πραγματοποιήσει επανδρωμένες αποστολές

Techgear.gr

Αφού πέρασε μια εβδομάδα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το διαστημικό σκάφος Crew Dragon της SpaceX ολοκλήρωσε και το τρίτο στάδιο της αποστολής του καταφέρνωντας να προσθαλασσωθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό κοντά στην πολιτεία της Florida, ενώ στη συνέχεια έγινε με επιτυχία η περισυλλογή του από τη SpaceX για να επαναχρησιμοποιηθεί σε κάποια μελλοντική αποστολή.

Το Crew

Dragon αποσυνδέθηκε από τον ISS την περασμένη Παρασκευή 8 Μαρτίου και ξεκίνησε το ταξίδι του πίσω στη Γη ενεργοποιώντας τις προωθητικές μηχανές του προς την αντίθετη κατεύθυνση, με σκοπό δηλαδή να βρεθεί εκτός τροχιάς της Γης. Μόλις πέρασε τα όρια της ατμόσφαιρας, άνοιξαν τα τέσσερα αλεξίπτωτα του έτσι ώστε να επιβραδυνθεί η πορεία του.

Η προσθαλάσσωση έγινε μετά από περίπου 6μιση ώρες και έσπευσαν δύο ειδικά σκάφη για να προχωρήσουν στην περισυλλογή του προτού βυθιστεί. Φυσικά, μέσα στην καμπίνα δεν υπήρχε κάποιος αστροναύτης, αλλά η δοκιμαστική κούκλα Ripley που τοποθετήθηκε για να αποδείξουν πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Crew Dragon για επανδρωμένες αποστολές.

Το τελευταίο σκέλος της αποστολής της SpaceX θεωρείται το πιο σημαντικό, διότι κατά την επαναφορά του διαστημικού σκάφους στην ατμόσφαιρα της Γης αναπτύσσονται τεράστιες θερμοκρασίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά τόσο στο φορτίο, όσο και σε μια πιθανή ομάδα αστροναυτών. Παρόλα αυτά, η πορεία του ήταν σταθερή και απρόσκοπτη, με το Ripley να περισυλλέγεται χωρίς να εμφανίζει κάποιο πρόβλημα.

Η SpaceX είναι πλέον βέβαιη ότι μπορεί να πραγματοποιήσει επανδρωμένες αποστολές

Keywords
Τυχαία Θέματα