Σοκ στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου. -30,3% οι πωλήσεις τον Οκτώβριο, η μεγαλύτερη πτώση

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου έπειτα από τις επιδόσεις του Οκτωβρίου και τις συνεχιζόμενες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα των ημιαγωγών.

Επιμέλεια: Φώτης Φωτεινός

Τον Οκτώβριο, οι ταξινομήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση συρρικνώθηκαν κατά 30,3% (!), σημειώνοντας τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα μείωσης.

Με 665.001 πωλήσεις, η επίδοση αυτή αποτέλεσε το «πιο αδύναμο αποτέλεσμα» σε όρους όγκου για τον μήνα Οκτώβριο από τότε που η ACEA διατηρεί στατιστικά.

Η εικόνα της αγοράς αυτοκινήτου
στην ΕΕ ανά μήνα

Οι περισσότερες αγορές της ΕΕ υπέστησαν διψήφιες απώλειες, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μεγαλύτερων: Ιταλία (-35,7%), Γερμανία (-34,9%), Γαλλία (-30,7%) και Ισπανία (-20,5%), ενώ η Ελλάδα έκλεισε με -5,4%.

Οι επιδόσεις στο 10μηνο

Τους πρώτους 10 μήνες του 2021, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, φτάνοντας συνολικά σε περίπου 8,2 εκατομμύρια μονάδες.

Παρά την πρόσφατη πτώση των ταξινομήσεων, λόγω του συνεχιζόμενου αντίκτυπου της κρίσης στον εφοδιασμό ημιαγωγών, η άνοδος στο δεύτερο τρίμηνο του έτους συνέβαλε στη διατήρηση των σωρευτικών ταξινομήσεων σε θετικό έδαφος.

Έτσι, η ζήτηση παρέμεινε θετική σε τρεις από τις τέσσερις βασικές αγορές της ΕΕ: Ιταλία (+12,7%), Ισπανία (+5,6%) και Γαλλία (+3,1%).

Αντίθετα, οι επιδόσεις της Γερμανίας έχουν επιδεινωθεί σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν (-5,2%).

Τέλος, η Ελλάδα διατηρείται σε μεγάλη άνοδο, με +31,9%.

The post Σοκ στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου. -30,3% οι πωλήσεις τον Οκτώβριο, η μεγαλύτερη πτώση appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα