Οι 9 περιοχές της Αθήνας που θα αλλάξουν όψη με την ανάπλαση του ιστορικού Κέντρου

Ξεκινά ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών του υπουργείου Μεταφορών για την ανάπλαση του ιστορικού τριγώνου της Αθήνας, με τίτλο «Ανάπλαση του Κέντρου της Αθήνας».

Υπενθυμίζεται ότι, για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού έχουν δεσμευθεί 217 χιλ. ευρώ, εκ των οποίων τα 135 χιλ. ευρώ θα δοθούν στους τρεις πρώτους βραβευθέντες του διαγωνισμού, τα 15 χιλ. ευρώ σε τρεις επαίνους και τα 25 χιλ. ευρώ ως αμοιβή στην κριτική επιτροπή και την ομάδα τεχνικής και γραμματειακής υποστήριξης του

διαγωνισμού.

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η έκφραση ιδεών για την ανάπλαση-ανάδειξη του Κέντρου της Αθήνας, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Σταδίου – Πειραιώς – Ερμού.

Η ανάπλαση και ανάδειξη του ιστορικού Κέντρου έχει ως ζητούμενο τη δημιουργία ισότιμης σχέσης των περιοχών που το απαρτίζουν και τη διάρθρωση των λειτουργιών του, ώστε να το μετατρέψουν σε τόπο προορισμού, σε περιοχή κατοικίας, σε χώρο εργασίας, παραδοσιακού ή σύγχρονου εμπορίου, παραδοσιακής βιοτεχνίας, πολιτισμού και αναψυχής και ταυτόχρονα να αναδείξουν τον μητροπολιτικό χαρακτήρα του κέντρου.

Κύριος στόχος της ανάπλασης είναι ο σχεδιασμός επεμβάσεων που θα οδηγήσουν στην ανάκτηση του δημόσιου χώρου, στην περιβαλλοντική του αναβάθμιση και στην διασύνδεση του Κέντρου με την ευρύτερη περιοχή.

Ο διαγωνισμός θα εκπονηθεί σε δύο κλίμακες: πολεοδομίας και αστικού σχεδιασμού-αρχιτεκτονικής.

Α. Το Κέντρο ως συμπαγής και διακριτή χωρική ενότητα και διασύνδεσή του με τις γύρω περιοχές

Τύποι παρεμβάσεων: Ιεραρχήσεις και ζώνες χρήσεων, δρόμοι, πεζόδρομοι, πλατείες, αστικό πράσινο και πράσινες διαδρομές, βιώσιμη κινητικότητα, ποδηλατόδρομοι, νέες χαράξεις Τραμ, στάσεις λεωφορείων κ.ά.

Διάγραμμα απαιτούμενων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (ροές κίνησης πεζών, ποδηλάτων, αυτοκινήτων, Μέσων Μαζικής Μεταφοράς) για την διασύνδεση του κέντρου με την ευρύτερη περιοχή και την άνετη κίνηση μεταξύ των χωρικών τμημάτων που το απαρτίζουν.

Β. Οι κρίσιμες ενότητες εντός του Κέντρου

Τρεις επιλεγμένες παρεμβάσεις σε επίπεδο αστικού σχεδιασμού και εξοπλισμού/επίπλωσης δημόσιων χώρων με αναλυτική παρουσίαση των ιδεών με αρχιτεκτονικά στοιχεία, στοιχεία διαφοροποιήσεων υλικών, υφών, φυτεύσεων, λεπτομέρειες.

Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να παρουσιάσουν τρεις παρεμβάσεις επιλέγοντας από τις αναφερόμενες παρακάτω ενότητες / παράθυρα, οι οποίες συνδυάζουν στοιχεία του αστικού χώρου (πλατείες, δρόμοι, πεζόδρομοι, κενά οικόπεδα, νεκρά κτίρια, στοές κ.ά.).

Ο σχεδιασμός οφείλει να έχει περιβαλλοντική διάσταση και να ικανοποιεί τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, με έργα κατά το δυνατόν χαμηλού κόστους και υψηλού κοινωνικού και περιβαλλοντικού οφέλους

Οι ενότητες/παράθυρα του Ιστορικού Κέντρου, στα οποία καλούνται οι διαγωνιζόμενοι να προτείνουν παρεμβάσεις, είναι οι εξής:

Κεραμεικός-Τεχνόπολη-Ιερά ΟδόςΠειραιώς – Κουμουνδούρου – ΨυρρήΓεράνι – Πλατεία Θεάτρου- ΑθηνάςΚοραή – Κλαυθμώνος – Καρύτση – Άγιοι ΘεόδωροιΕρμού – Μητροπόλεως – Φιλελλήνων – ΣύνταγμαΔημαρχείο – ΑθηνάςΠλατεία ΟμόνοιαςΑγίου Κωνσταντίνου – Εθνικό ΘέατροΑθηνάς-Ερμού-Μοναστηράκι

Σημειωτέον, για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η εγγραφή ενός τουλάχιστον μέλους της μελετητικής ομάδας.

Για συμμετοχή στον διαγωνισμό και για τη λήψη των σχετικών αρχείων παρακαλώ εγγραφείτε ΕΔΩ.

The post Οι 9 περιοχές της Αθήνας που θα αλλάξουν όψη με την ανάπλαση του ιστορικού Κέντρου appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα