Κήρυξε πτώχευση (τελικά) η ρουμανική low cost Blue Air

Υπό καθεστώς πτώχευσης, κατόπιν δικού της αιτήματος, βρίσκεται πλέον η ρουμανική αεροπορική Blue Air.

Όπως μεταδίδει το τοπικό μέσο “Ziarul Financiar”, δικαστήριο του Βουκουρεστίου έκανε δεκτό το αίτημά της στις 21 Μαρτίου.

Αρκετοί “μνηστήρες” βρίσκονται στη λίστα των πιστωτών, μεταξύ των οποίων η Ρουμανική Διοίκηση Υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας (ROMATSA), η Air Claim (ειδικεύεται στην ανάκτηση τελών και αποζημιώσεων από αεροπορικές που ακύρωσαν

τις πτήσεις τους), το αεροδρόμιο Avram Iancu Cluj στην πόλη Cluj-Napoca κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι, η Blue Air ανέστειλε -αρχικά προσωρινά- τις πτήσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022, χωρίς ωστόσο να καταφέρει την επανέναρξη του πτητικού της προγράμματος.

Σύμφωνα με την ίδια, η αεροπορική αναγκάστηκε να λάβει αυτή την απόφαση αφού υπουργείο της Ρουμανίας μπλόκαρε όλους τους τραπεζικούς της λογαριασμούς.

Κατά το “Ziarul Financiar”, από τον Σεπτέμβριο του 2022, η αεροπορική είχε συσσωρεύσει χρέη 230 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο δεν περιλαμβάνονται τα ποσά που πρέπει να επιστρέψει σε επιβάτες των οποίων οι πτήσεις ακυρώθηκαν από τις 6 Σεπτεμβρίου.

Λίγο αργότερα, το ρουμανικό κράτος απέκτησε το 75% των μετοχών της αεροπορικής μέσω της Αρχής Διαχείρισης Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων (AAAS), ενώ το 2020 η Blue Air έλαβε δάνειο με κρατική εγγύηση ύψους 300 εκατ. λέι από την Eximbank, τράπεζα που ελέγχεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Β. Βεγιάζη

Το άρθρο Κήρυξε πτώχευση (τελικά) η ρουμανική low cost Blue Air εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα