Η ακτοπλοϊκή κίνηση στην Ελλάδα είναι η πρώτη σε αριθμό επιβατών στην Ευρώπη

Η ακτοπλοϊκή κίνηση στην Ελλάδα είναι η πρώτη σε αριθμό επιβατών στην Ευρώπη. Η χώρα μας κατέχει το 18% της ευρωπαϊκής ακτοπλοϊκής κίνησης, σε σχέση με το 2,2% του πληθυσμού, κάτι το οποίο αναδεικνύει την σημασία του κλάδου.

Της Βάσως Βεγιάζη

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές της XRTC, είναι επίσης σημαντικό να τονιστούν τα θέματα άνισου ανταγωνισμού από πλοία άλλων ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία επιδοτούν την ναυτιλία με εθνικά κεφάλαια (επιδοτήσεις των εργοδοτικών εισφορών, ενίσχυση

της ρευστότητας των εταιριών με τις κρατήσεις των φόρων των ναυτικών και άλλα προγράμματα όπως το πρόγραμμα MARE BONUS κλπ.).

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, η μεταφορική κίνηση των επιβατών αυξήθηκε κατά 10% πέρσι σε σχέση με το 2016, ενώ εφέτος η αύξηση αναμένεται οριακή.

Την εφετινή χρονιά, ο ανταγωνισμός έχει ενταθεί περαιτέρω στις γραμμές της Ραφήνας, όπου δραστηριοποιούνται οι ακτοπλοϊκές εταιρείες Golden Star Ferries, SeaJets, Fast Ferries και Hellenic Seaways, όπως και στη γραμμή ΠειραιάςΧανιά, όπου πρόσφατα δρομολογήθηκε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Mykonos Palace των Μινωικών Γραμμών.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν να αντιμετωπίσουν την άνοδο της τιμής των καυσίμων κατά 28%, σε σχέση με το 2017, ενώ τα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε αλλαγές, λόγω υποχρέωσης για πιο οικολογικά καύσιμα.

The post Η ακτοπλοϊκή κίνηση στην Ελλάδα είναι η πρώτη σε αριθμό επιβατών στην Ευρώπη appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα