Η μικρή Ιταλία του Αιγαίου: Το νησί των 700 κατοίκων που θυμίζει επίγειο παράδεισο

Ένα κρυφό στολίδι των Δωδεκανήσων το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα τους και είναι περιτριγυρισμένο από μικρά νησάκια και βραχονησίδες.

Με συνολική έκταση 21 τετρ. χλμ. και οδικό δίκτυο 14 χιλιομέτρων, στο Λειψώ (όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το κεντρικό, μεγαλύτερο και μόνο κατοικημένο νησί του συμπλέγματος των περίπου 20 μικρότερων νησιών και νησίδων των Λειψών) δεν χρειάζεται να πάρεις το αυτοκίνητό σου.

Έρχεσαι με τα απαραίτητα και χαλαρώνεις απολαμβάνοντας την ησυχία..

Μια ηρεμία και έναν τρόπο

ζωής που εκτιμούν ιδιαίτερα οι Ιταλοί. Λίγο έξω από το Χωριό, που είναι και ο μοναδικός οργανωμένος οικισμός του νησιού, υπάρχει η λεγόμενη ιταλική συνοικία, όπου ουκ ολίγοι Ιταλοί είναι ιδιοκτήτες όμορφων οικημάτων, που αγναντεύουν το Αιγαίο και τα γύρω πάμπολλα νησιά και νησάκια.

Έχουν κάνει φιλίες με τους ντόπιους, έχουν φέρει τις συνήθειές τους αλλά και την κουζίνα τους, και κάθε χρόνο φιλοξενούν και άλλους συμπατριώτες τους μεγαλώνοντας την «αποικία».

Μια μικρή Ιταλία στο Αιγαίο όπως το αποκαλούν οι ίδιοι χαριτολογώντας. Άλλωστε οι Λειψοί, από όπου και αν κατάγεσαι, είναι ένας προορισμός που σου κλέβει την καρδιά.

Οι Λειψοί, που η παράδοση θέλει να είναι η μυθική Ωγυγία, το νησί της νύμφης Καλυψούς, δεν χαρακτηρίζονται μόνο από τη σπάνια βιοποικιλότητά τους και την απαράμιλλη και ξεχωριστή τους ομορφιά.

Είναι ένα μικρό νησί που σφύζει από ζωή, 12 μήνες το χρόνο, και όχι μόνο κατά την τουριστική περίοδο. Αποτελεί πραγματικό πρότυπο καθώς είναι ένα νησί που σέβεται τους πολίτες και τους επισκέπτες του. Σχεδόν 700 οι μόνιμοι κάτοικοί του, αριθμός διπλάσιος απ’ ό,τι πριν από 30 χρόνια, όταν οι περισσότεροι έφευγαν στην Αθήνα ή στο εξωτερικό. Νέοι, μάλιστα, πολλοί από αυτούς έχουν επιλέξει να μείνουν μόνιμα στον τόπο τους.

Ενδεικτικό είναι ότι χωρίς τις μεγαλοστομίες των λεγόμενων πράσινων νησιών που κάθε τόσο μας ανακοινώνουν διάφοροι μελετητές και πολιτικοί, οι Λειψοί αποτελούν ένα πράσινο νησί στην πράξη. Σε μια εποχή που στην Ελλάδα ακόμα αναρωτιόμαστε αν τα σκουπίδια μας πρέπει να τα πετάμε μέσα ή έξω από τους κάδους, οι Λειψοί έχουν καταργήσει τους κάδους, έχουν επιτύχει πλήρη ανακύκλωση των απορριμμάτων και υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων, καθώς και τριτοβάθμια επεξεργασία των υγρών λυμάτων.

Παράλληλα είναι ένα πραγματικά παραγωγικό νησί, με ποιοτικά γεωργικά προϊόντα, μέλι και τυροκομικά προϊόντα. Το γλυκόπιοτο κρασί τους είναι φημισμένο, αφού κάποτε έφτανε μέχρι το Βατικανό για να χρησιμοποιηθεί ως νάμα!

Οι Λειψοί ως ένα λαμπρό παράδειγμα που παράγει έργα και όχι λόγια, θα συνεχίσουν να μας εκπλήσσουν θετικά, αποτελώντας ένα λαμπρό παράδειγμα για την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα.

Το νησί, αν και μικρό, έχει αρκετά σημαντικά αξιοθέατα όπως είναι η αρχαία Ακρόπολη και τα ερείπια του αρχαίου κάστρου αλλά και πολλά βυζαντινά εκκλησάκια με ενδιαφέρουσες εικόνες και θρησκευτικά κειμήλια. Ένα από αυτά είναι το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα.

Όσο για παραλίες ξεχωρίζουν οι αμμουδερές Κατσαδιά, ο Κάμπος, το Τουρκόμνημα, ο Πλατύς Γιαλός, η Λιεντού ή με βότσαλο όπως η Χοχλακούρα, ο Ξηρόκαμπος, η Παπαντριά και το Μονοδένδρι.

Παράδεισος τσέπης..

Δείτε το πολύ όμορφο βίντεο:


Πηγή

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιταλία, Αιγαίου, 700,italia, aigaiou, 700