Άγιος Παντελεήμονας Αχαρνών: Κοσμοσυρροή για το προσκύνημα- Ακολουθίες εορτασμού

Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, τελέστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 26ης Ιουλίου 2017, ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη Ιερά Μνήμη του Αγίου, ενδόξου μεγαλομάρτυρα και ιαματικού Παντελεήμονος, στον ομώνυμο και περικαλλή Ιερό Ναό του, επί της οδού Αχαρνών.
Στην ακολουθία του Μεγάλου και Πανηγυρικού Εσπερινού χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο, ο άγων τα σεπτά ονομαστήριά του, Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Πανοσιολογιώτατο

Αρχιμανδρίτη π. Νικόλαο Κατσαφαρόπουλο, τους ιερείς του Ναού και πολλούς προσκυνητές ιερείς.

Τους εόρτιους ύμνους απέδωσε περίφημα ο Εκκλησιαστικός Χορός του ιερού ναού Αγίου Παντελεήμονος υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη κ. Ηλία Τούμπα.

Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Κορωνείας, μοιράστηκε με το πολυπληθές εκκλησίασμα μερικές σκέψεις, ερμηνεύοντας το γνωστό Απολυτίκιο του Αγίου που αρχίζει με την προσφώνηση προς τον Άγιο Παντελεήμονα και τον αποκαλεί: «Αθλοφόρε, Αγιε και Ιαματικέ Παντελεήμον».

«Αθλοφόρε». Είναι Αθλοφόρος διότι με καρτερία υπέμεινε το μαρτύριο. Εμείς, βέβαια, δεν καλούμεθα σε άθλημα μαρτυρίου. Όμως καλούμεθα με τον λόγο και με την ζωή μας να ομολογούμε τον Χριστό. Και αυτό είναι ένα άθλημα σε μιά εποχή, που πολλοί και πολλά στρέφονται κατά της πίστεως και θέλουν να μας απομακρύνουν από τον Χριστό και την Εκκλησια. Έτσι η ζωή μας είναι ένα άθλημα συνεχές, ώστε όλη η ύπαρξή μας και η αναστροφή μας να ακτινοβολεί το φως του Χριστού.
«Αγιε». Στην αγιότητα καλούμεθα όλοι. Η αγιότητα του πιστού πηγάζει από την αγιότητα του Χριστού,που είναι η Κεφαλή της Εκκλησίας με μέλη όλους εμάς. Όταν μένουμε συνειδητά ενωμένοι σ’ αυτό το Σώμα, αγιαζόμεθα. Οχι με τρόπο μαγικό και αυτόματο. Χρειάζεται και η δική μας συμμετοχή και συνέργια. Όπως για την φωτιά χρειάζονται κάρβουνα – οι δικές μας προσπάθειες – και φλόγα – η Χάρη του Αγ. Πνεύματος.

«Ιαματικέ». Ο Άγιος Παντελεήμων πρόσφερε την ίαση, την θεραπεία. Και όταν δεν επαρκούσαν οι ιατρικές του γνώσεις και τα φάρμακα, θεράπευε με την προσευχή του στον Χριστό, που είναι ο Μέγας Θεραπευτής των ψυχών και των σωμάτων.

Εμείς ,βέβαια ,δεν μπορούμε να είμαστε ιαματικοί. Όμως μπορούμε με την ευαισθησία , την αγάπη, την κατανόηση, το πνεύμα της προσφοράς και της θυσίας να «επιχέουμε έλαιον και οίνον» ( Λουκ. ι, 34 ).στις πληγές του πονεμένου σύγχρονου ανθρώπου. Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι σήμερα πληγωμένοι και απογοητευμένοι ψυχικά. Περιμένουν την συμπαράστασή μας. Οχι μόνο την υλική,αλλά και την πνευματική. Έστω και έναν καλό λόγο. » Ιδού λόγος υπέρ δόμα αγαθόν » ( Σοφ. Σειρ. 18, 17 ) κατέληξε ο Μητροπολιτης Κορωνείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα