WSJ: Τα μνημόνια τελείωσαν αλλά τα δομικά προβλήματα παραμένουν
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κήρυξε σήμερα το τέλος του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας από ένα νησί πλούσιο σε συμβολισμό: την Ιθάκη όπου ο Οδυσσέας ολοκλήρωσε το δύσκολο και αβέβαιο ταξίδι του, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Στην πραγματικότητα, λίγα πράγματα άλλαξαν σήμερα. Η Ελλάδα συνεχίζει να χρωστά
Το δημοσίευμα σημειώνει την τεράστια πρόοδο που σημείωσε η χώρα στα δημοσιονομικά της, φτάνοντας από έλλειμμα 15,1% το 2008 σε πλεόνασμα 0,8% το προηγούμενο έτος. Οι μισθοί κόπηκαν για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, το συνταξιοδοτικό σύστημα αναμορφώθηκε και δημιουργήθηκε μια ανεξάρτητη φορολογική αρχή καθώς και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Ωστόσο, ούτε οι πολιτικοί στην Ελλάδα ούτε οι πιστωτές της χώρας έχουν δείξει μέχρι σήμερα ότι μπορούν να επιδιορθώσουν τα θεμελιώδη προβλήματα που έπληξαν την οικονομία και την οδήγησαν στη σφοδρότερη κρίση της εποχής μας, αναφέρει η WSJ.
Το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει εγκλωβισμένο στη γραφειοκρατία, ενώ ο συνδυασμός της πολιτικής πατρωνίας με μια κεντρική διαδικασία λήψης αποφάσεων συνεχίζει να καθιστά τη δημόσια διοίκηση αναποτελεσματική και αδιάφορη, όπως σημειώνει ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Παναγιώτης Καρκατσούλης. "Η γραφειοκρατία στην Ελλάδα παραμένει ανέγγιχτη καθώς ο μηχανισμός που την διαμορφώνει δεν έχει αλλάξει", αναφέρει.
"Αυτή ήταν μία επική αποτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων και των πιστωτών να αντιμετωπίσουν το βασικό πρόβλημα της χώρας και να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό κράτος. Φοβάμαι πως ότι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα θα μπορούσε να καταρρεύσει εξαιτίας αυτού", προσθέτει.
Από την πλευρά του ο Christopher Egleton, πρόεδρος της βρετανικής Minoan, σημειώνει: "Η γραφειοκρατία είναι πιο δυνατή απ’ ό,τι αντιλαμβάνεται ο κόσμος". Η WSJ σημειώνει ότι η εταιρεία κατάφερε πρόσφατα να βγάλει τις άδειες για ένα τουριστικό συγκρότημα μετά από 20 χρόνια προσπαθειών.
Άλλος ένας τομέας που αποδείχτηκε απρόσβλητος στις μεταρρυθμίσεις είναι το δικαστικό σύστημα, το οποίο είναι από τα βραδύτερα και πιο αναποτελεσματικά στην Ευρώπη, ενώ συχνά γίνεται αντικείμενο πολιτικών παρεμβάσεων, αναφέρει η WSJ, σημειώνοντας ότι οι διαδικασίες πτώχευσης χρειάζονται κατά μέσο όρο 3,5 χρόνια στην Ελλάδα, από 1,2 στη Γερμανία και 1,9 στη Γαλλία.
Η εφημερίδα σημειώνει τέλος ότι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις απέτυχαν να μειώσουν σημαντικά τη φοροδιαφυγή. Για 200 χρόνια, σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι Έλληνες είναι διστακτικοί να πληρώσουν για ένα κράτος που θεωρούν διεφθαρμένο, αναποτελεσματικό και απρόβλεπτο.
Η λεγόμενη γκρι οικονομία εκτιμάται ότι φτάνει το 20,8% του ΑΕΠ, το υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη του University of Tübingen στη Γερμανία. Πολλοί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι ο μόνος δρόμος να τα καταφέρουν είναι η φοροδιαφυγή. Αυτό οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο, με ολοένα και υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές να επιβάλλονται στους Έλληνες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αποφύγουν τους φόρους τους, παρεμποδίζοντας την οικονομική ανάπτυξη.
Πηγή: capital.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ενας φωτογράφος «ξετινάζει» το επιτελείο του Μαξίμου για το διάγγελμα Τσίπρα -«Ηλίθιοι και ανίκανοι»
- Τρόμος: Αεροσκάφος πραγατοποίησε προσγείωση χωρίς τροχούς - Διάσημος ράπερ ανάμεσα στους επιβάτες
- Π. Πολάκης: Πολλή πίκρα σήμερα στον ΣΚΑΪ...
- Εξαφανίστηκε τάνκερ ελληνικών συμφερόντων κοντά στη Γκαμπόν
- Τρεις παθήσεις των ματιών που «προβλέπουν» το Αλτσχάιμερ
- Έχει και την τύχη ο ΠΑΟΚ; Εκτός παιχνιδιού το μεγάλο αστέρι της Μπενφίκα
- Φοράει ξανά τα ερυθρόλευκα ο Μάριν;
- Goldman Sachs: Πληρώνει τις νέες μητέρες να στέλνουν σπίτι το μητρικό γάλα όσο λείπουν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις thestival.gr
- Τατιάνα Στεφανίδου: Η νέα ΦΩΤΟ από τις διακοπές της και το μήνυμά της
- Volkswagen: Προς ανάκληση 700.000 Tiguan και Touran
- Κρήτη: Αεροσκάφος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο βυθό της Χερσονήσου (VIDEO)
- Παίρνει τον Τόσκα δανεικό ο ΠΑΟΚ (VIDEO)
- Ο Φερνάντο Σάντος με τον Ιβάν Σαββίδη στο "Ντα Λουζ" (ΦΩΤΟ)
- Το προφίλ της Μπενφίκα μέσα από τα "μάτια" του ΠΑΟΚ
- Κατέπεσε σουηδικό μαχητικό αεροσκάφος - Σώος ο πιλότος
- Ανέθεσε στον πατέρα της να της φτιάξει το βιογραφικό και την περίμενε δυσάρεστη έκπληξη
- Στάμου: Ο Ηρακλής θα είναι έτοιμος

- Τελευταία Νέα thestival.gr
- WSJ: Τα μνημόνια τελείωσαν αλλά τα δομικά προβλήματα παραμένουν
- Πρόεδρος Λαμίας: Θέμα αστυνομίας η απαγόρευση, δεν έχουμε πρόβλημα με τους Αρειανούς
- Η οικογενειακή ΦΩΤΟ του Ρονάλντο με φανέλες της Γιουβέντους
- Κρήτη: Αεροσκάφος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο βυθό της Χερσονήσου (VIDEO)
- Συνεχίζουν Νικοπολίδης και Γκούμας στις Εθνικές ομάδες
- Τατιάνα Στεφανίδου: Η νέα ΦΩΤΟ από τις διακοπές της και το μήνυμά της
- Όταν οι ευχές γίνονται πραγματικότητα - Το συγκινητικό VIDEO με τον 5χρονο Θοδωρή
- Ο Φερνάντο Σάντος με τον Ιβάν Σαββίδη στο "Ντα Λουζ" (ΦΩΤΟ)
- Volkswagen: Προς ανάκληση 700.000 Tiguan και Touran
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανδρέας Κατσανιώτης: "Οι φιέστες δεν λύνουν προβλήματα"
- «Διαστημικός περίπατος» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (Βίντεο)
- Περίεργη υπόθεση στις φυλακές Πάτρας - Τι βρήκαν αντί για πυρίτιδα μέσα σε φυσίγγια
- Η Ubisoft ζωντανεύει την αρχαία Αθήνα στο παιχνίδι Assassins Creed
- Τένις: Ήττα-αποκλεισμός για τη Γραμματικοπούλου στο USA Open
- Ηλεία: Συνελήφθησαν δύο άντρες για τις πυρκαγιές
- Φωτογράφος καταγγέλει μεθοδεύσεις του πρωθυπουργικού επιτελείου
- Παππάς: «Ο Μητσοτάκης θέλει να εκχωρήσεις λειτουργίες της ΕΡΤ σε ιδιώτες»
- Ουζουνίδης: Για να προκριθείς στο Champions League πρέπει να ματώσεις
- Οι σκέψεις για την πρώτη υπέρβαση