Βραβείο βιώσιμης αστικής κινητικότητας στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Βράβειο βιώσιμης κινητικότητας έλαβε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, με τη βράβευση για τη συμμετοχή του στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019», με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας των Ευρωπαίων πολιτών ως προς τη χρήση εναλλακτικών, βιώσιμων τρόπων μετακίνησης.

Σε σύνολο 86 συμμετοχών, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στις έξι καλύτερες πόλεις της χώρας, στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων, που βραβεύτηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις

σχετικές δράσεις που ανέπτυξαν, σε μία ειδική τελετή στην Αθήνα παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η τελετή βράβευσης, που διοργάνωσαν το Υ.Π.ΕΝ., το Πράσινο Ταμείο και η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου τον δήμο Νεάπολης-Συκεών εκπροσώπησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ειρήνη Καγιαμπίνη και Θανάσης Καλτσίκας, παραλαμβάνοντας και το μεγάλο βραβείο-διάκριση.

Στη βραδιά της τελετής βράβευσης αναδείχθηκαν και επιβραβεύτηκαν, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή κατάταξη, οι 12 μικρές και μεγάλες ελληνικές πόλεις, οι οποίες «με δημιουργικότητα και δέσμευση συμμετείχαν σε μια ευρωπαϊκή εκστρατεία που στοχεύει στην αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών ως προς τη χρήση εναλλακτικών, βιώσιμων τρόπων μετακίνησης» και αποτέλεσαν «πρότυπα βιώσιμης αστικής κινητικότητας».

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας-European Mobility Week (16 με 22 Σεπτεμβρίου) πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από το 2002, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και αστικής ανάπτυξης και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού αναδεικνύονται μικρές και μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, ικανές να προσφέρουν στους πολίτες τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης σε αυτές (χρήση ποδηλάτου, περπάτημα, κ.λπ.) εξασφαλίζοντάς τους μια πιο ασφαλή και φιλικότερη προς το περιβάλλον καθημερινότητα. Στη φετινή εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019 το θέμα ήταν «Ασφαλές περπάτημα, ασφαλής ποδηλασία», με σύνθημα «Ας περπατήσουμε μαζί».

Αναγνώριση της προσπάθειας

Όπως επισήμαναν οι τοπικοί συντονιστές για τη δράση, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νεάπολης-Συκεών Ειρήνη Καγιαμπίνη και Θανάσης Καλτσίκας, και η πρώην δημοτική σύμβουλος Μαρία Ροΐδη, «η βράβευση του δήμου μας αποτελεί μεγάλη τιμή και μία πολύ ικανοποιητική και συγκινητική αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλαμε όλοι όσοι πιστέψαμε και δουλέψαμε για τον θεσμό της Εβδομάδας Ευρωπαϊκής Κινητικότητας, φέρνοντας αυτό το αποτέλεσμα για το δήμο μας, το οποίο αντικατοπτρίζει τη γενικότερη, σταθερή προσπάθεια που καταβάλλουμε ως δήμος για μία πόλη φιλική, καλαίσθητη και με σεβασμό προς το περιβάλλον και κάθε συνάνθρωπό μας».

Όπως σημείωσαν «η διάκριση αυτή δίνει σε μας δύναμη, και δίνει και μία επιπλέον δυναμική στον θεσμό, που θα τον βοηθήσει να απλωθεί στον δήμο και να διευρύνει το φάσμα των ανθρώπων που θα συμμετέχουν». Παράλληλα, χαρακτήρισαν πολύ βοηθητικά τα workshop που προηγήθηκαν της τελετής βράβευσης των ελληνικών συμμετοχών, όπου «είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές, αλλά και να μοιραστούμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε για να πραγματοποιήσουμε όλα όσα οραματιζόμαστε», όπως προσέθεσαν.

«Στο δήμο μας εδώ και χρόνια υλοποιούμε έργα και δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης έξυπνης πόλης, με κυρίαρχο στόχο της προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό αποκτήσαμε ήδη τα πρώτα ηλεκτροκίνητα υπηρεσιακά οχήματα, αντικαθιστούμε τον δημοτικό φωτισμό με νέο υπόγειο δίκτυο και φωτιστικά νέας τεχνολογίας LED, προχωρούμε στην ενεργειακή θωράκιση των δημοτικών κτιρίων και στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων, κ.ά., προωθώντας ταυτόχρονα μία επιβεβλημένη αλλαγή νοοτροπίας και την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αναγκαίο να δράσει δυναμικά απέναντι σε σημαντικές προκλήσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος και οι υποδομές, και δράσεις, όπως η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, όταν μάλιστα συνοδεύονται από τέτοιες διακρίσεις συμβάλλουν σημαντικά στην κατεύθυνση αυτή», υπογράμμισε ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Το πρόγραμμα

Τις πόλεις που διακρίθηκαν, βράβευσαν ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπ. Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμης Μπακογιάννης, ενώ παρόντες στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ήταν επίσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δ. Οικονόμου, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλ. Σδούκου και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε το βραβευμένο, πλέον, πολυποίκιλο πρόγραμμα των δράσεων του δήμου στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019», το οποίο υλοποίησε ο δήμος σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ), περιλάμβανε από… κατάληψη και αποκλεισμό οδού, από όπου μεταδόθηκε το μήνυμα για «Μια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο», έως 5Χ5 street football και πικνίκ στο Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δεντροφυτεία), με κατασκευές και παιχνίδια με τα συστήματα προσκόπων του δήμου μας και μαθήματα δασοπυρόσβεσης από την ΕΔΟΜΑΚ. Επίσης, με σύνθημα «Ας περπατήσουμε όλοι μαζί», πραγματοποιήθηκαν δράσεις με περπάτημα και σχεδιασμό διαδρομών από την Νεάπολη έως τον Άγιο Παύλο, ώστε να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες την ιστορία του τόπου μας, από το Επταπύργιο μέχρι την Πολιτιστική Γειτονιά, με τη συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος του δήμου, αλλά και προσκυνηματική περιήγηση στις βυζαντινές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε και εκδηλώσεις μόνο για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν τα μνημεία της περιοχής (Επταπύργιο, νεκροταφείο του προσφυγικού Συνοικισμού του Αγίου Παύλου, Μονή Βλατάδων, Κήποι του Πασά), καθώς και τη διαδρομή του νερού και την απόλυτη ταύτισή της με τα μνημεία της Άνω Πόλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα