Β. Αποστόλου: Το 2018 θα είναι το έτος καινοτομίας και νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα (VIDEO)

Στην κεντρική εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της 27ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων Αgrotica, μίλησε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.

Όπως τόνισε κ. Αποστόλου, το 2018 θα είναι χρονιά έρευνας, καινοτομίας και προώθησης των νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.

Παράλληλα εξήγγειλε σειρά μέτρων και παρεμβάσεων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη

της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας, η οποία αποτελεί, όπως τόνισε, άμεση προτεραιότητα για το ΥΠΑΑΤ και την Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε πως επίκειται η ανασυγκρότηση του τομέα με το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει το υπουργείο για την αναδιοργάνωση του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, η αξιοποίηση μέτρων και δράσεων για την υιοθέτηση και προώθηση νέων τεχνολογιών - καινοτομιών μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, του ΕΣΠΑ και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, καθώς και η δημιουργία νέας συνεργασίας με τη μορφή Επιχειρησιακής Ομάδας μεταξύ φορέων προερχόμενων από την παραγωγική δραστηριότητα και την επιστημονική - ερευνητική κοινότητα.

"Εξ αρχής ως κυβέρνηση χαράξαμε μια νέα πορεία παρά τις δυσκολίες και την επιτροπεία, παρά τις εσωτερικές αντιστάσεις του συστήματος , παρά την γενικευμένη κρίση σε όλα τα επίπεδα, τόνισε και πρόσθεσε:

"Μπορώ βάσιμα να υποστηρίζω πως οι γενικότερες γνωστές εξελίξεις έχουν ήδη δείξει σημαία αισιοδοξίας.

Το βασικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ, όπως έχει κατατεθεί, που επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία, παραμένει σταθερό και αναλλοίωτο ως προς την φιλοσοφία, τις αξίες και τους στόχους του, είναι:

Η επάρκεια των βασικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων διατροφής.Η αύξηση συμμετοχής του αγροτικού τομέα στο διεθνή καταμερισμό με τη βελτίωση του ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων.Η έναρξη παραγωγικής, κοινωνικής, πολιτισμικής, πληθυσμιακής επανατοποθέτησης της υπαίθρου, των πόλεων και των χωριών της, σε βάση επίλυσης αντιθέσεων και αντιφάσεων δομικού, ιστορικού και οικονομικού χαρακτήρα.Η κοινωνική δικαιοσύνη με την σχετική έννοια μιας μεταβατικής ιστορικής φάσης και το «άνοιγμα» των δυνατοτήτων εμβάθυνσής της.

Οι έννοιες έρευνα - καινοτομία, δεν είναι κάποιοι νεολογισμοί σαν όροι, ούτε αποτελέσματα μιας κάποιας σύγχρονης εξέλιξης. Ήταν πάντα ζητούμενα στην ανθρώπινη δραστηριότητα και στις οργανωμένες κοινωνίες ασχέτως αν, με τα προχωρημένα επιτεύγματα της σημερινής εποχής, μοιάζουν να είναι εφευρήματα των ημερών μας.

Με την ολοκλήρωση της πρόσληψης 100 νέων ερευνητών από τον ΕΛΓΟΤο άνοιγμα μέτρων και προγραμμάτων που άπτονται της έρευνας είτε από το ΠΑΑ 2014-20 είτε του ΕΣΠΑ γενικότερα μέσω της ΓΓΕΤΤων δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ φορέων της αγροτικής οικονομίας ΑΕΙΤΕΙ – Ερευνητικών ΦορέωνΚαι κυρίως την ψήφιση του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί και αφορά την αναδιοργάνωση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ".

Παράλληλα ανέφερε ότι η αναδιοργάνωση του ερευνητικού τομέα και οι εφαρμογές στο πεδίο, στο σύνολο του αγροτικού χώρου, εκτός από αναγκαιότητα, αποκτά βασιμότητα

"Σήμερα δύο μεγάλα προγράμματα βρίσκονται στη διαδικασία χρηματοδότησης.

Το πρώτο αφορά την ΓΓΕΤ με τον τίτλο «Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ». Βασικός στόχος της ενιαίας αυτής δράσης είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και

η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές.

Το δεύτερο αφορά στο δικό μας Υπουργείο και σχετίζεται με το Μέτρο 16 του ΠΑΑ και με τον τίτλο «Συνεργασία». Το πρόγραμμα αυτό θα προκηρυχθεί σύντομα και έχει σαν βασικό στόχο την αξιοποίηση ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων από Συνεργατικά σχήματα όλων των τομέων της οικονομίας.

Στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την αξιοποίηση συνεργασιών στον αγροδιατροφικό τομέα, μέσα από το Μέτρο 16 δίνεται η ευκαιρία για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών - καινοτομιών, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν την εφαρμογή νέων, καινοτόμων διεργασιών, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, αλλά και στον τομέα των τροφίμων, όπως επίσης στην αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Ενθαρρύνεται και προωθείται η έναρξη και λειτουργία νέας συνεργασίας με τη μορφή Επιχειρησιακής Ομάδας μεταξύ φορέων προερχόμενων τόσο από την παραγωγική δραστηριότητα όσο και από την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα .

Όπως επίσης ενισχύεται η ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας σε πιλοτικά έργα και νέα προϊόντα", δήλωσε ο κ. Αποστόλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα