Τσίπρας: Να γίνει η Θεσσαλονίκη καρδιά της Βαλκανικής ανάπτυξης - Ρος: Επέκταση συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα τα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ, τιμώμενης χώρας στην 83η ΔΕΘ.

Κατά την τοποθέτησή του ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου σημείωσε πως «είναι μεγάλη μου τιμή να εκπροσωπώ την κυβέρνηση Τραμπ στην 83η ΔΕΘ» και ανέφερε πως κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο ο Έλληνας πρωθυπουργός, συζήτησε με τον Ντόναλτ Τραμπ την εκπροσώπηση των ΗΠΑ

στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ακόμη ο κ. Ρος αναφέρθηκε στην προοπτική επέκτασης της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα, σημειώνοντας πως αρκετές αμερικανικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τις ελληνικές ώστε να ικανοποιήσουν τους οικονομικούς στόχους προς όφελος των δύο λαών.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως αποτελεί μεγάλη τιμή για τον ίδιο να βρίσκεται με τους εκπροσώπους της τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ, ενώ αναφέρθηκε και στην κομβική σημασία που έχει η φετινή Έκθεση, καθώς όπως τόνισε, αποτελεί την πρώτη μετά μια μια οκταετή περίοδο κρίσης για τη χώρα μας.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ιστορικούς δεσμούς των λαών των ΗΠΑ και της Ελλάδας, τονίζοντας πως πάντα πάλευαν για τις ίδιες αξίες, όπως ελευθερία και δημοκρατία.

"Επισκέπτεστε τη χώρα μας σε μια κρίσιμη στιγμή" σημείωσε απευθυνόμενος προς την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ ο πρωθυπουργός "καθώς μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αφήνουμε την κρίση και την λιτότητα".

Παράλληλα, εξήρε την εμπειρία και την τεχνογνωσία των των αμερικανικών επιχειρήσεων και δήλωσε πως μπορούμε να πάρουμε πολλά από αυτές.

Αναφέρθηκε ακόμη στη σημαντική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, τονίζοντας πως δεν είναι μόνο μια χώρα που βγαίνει από την κρίση με νέες δυνατότητες, αλλά μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο σε μια εύθραυστη περιχή και ναι αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε επίσης πως η 83η ΔΕΘ και με την παρουσία των ΗΠΑ σηματοδοτεί τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η πόλη της Θεσσαλονίκης ώστε να γίνει η καρδιά της βαλκανικής ανάπτυξης και ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε τις ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ και υπογράμμισε πως η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ θα αποτελέσει βάση για μια νέα προοπτική της Ελλάδας και της περιοχής.

Επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής είναι ο Υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος Παρόντες Αμερικάνος Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ και Αμερικάνος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ.

Το "παρών" έδωσαν επίσης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, η Υφυπουργός Μαρία Κόλλια -Ταρουχά, ο Αν. Υπουργός Βιομηχανίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Πριν τις δύο ομιλίες, η διεθνούς φήμης σοπράνο, Αναστασία Ζαννή ερμήνευσε τους εθνικούς ύμπους των ΗΠΑ, που είναι η τιμώμενη χώρα της φετινής Έκθεσης, και της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα