Τουρκία: Ψάχνουμε το βαν που μετέφερε τη σορό του αγνοούμενου δημοσιογράφου

Βίντεο από κάμερες που καταγράφουν την κυκλοφορία σε αυτοκινητόδρομους «χτενίζουν» οι τουρκικές Αρχές αναζητώντας ένα μαύρο φορτηγάκι που πιστεύουν ότι μετέφερε τη σορό του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από το προξενείο της Σ. Αραβίας.

Η τουρκική αστυνομία θεωρεί ότι το βαν ανήκε μαζί με άλλα πέντε σε ομάδα Σαουδαράβων εκτελεστών, που πιστεύεται ότι ενεπλάκησαν στην εξαφάνιση -πιθανώς στη δολοφονία- του αντιφρονούντα δημοσιογράφου.

Όπως λένε, η φάλαγγα των οχημάτων αναχώρησε από το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη δύο ώρες αφότου

πήγε σ’ αυτό ο Τζαμάλ Κασόγκι. Σε κάμερες ασφαλείας διακρίνονται άτομα να φορτώνουν κουτιά στο βαν, που έφερε διπλωματικές πινακίδες, είχε φυμέ τζάμια και εθεάθη σε κοντινό αυτοκινητόδρομο.

Περίπου μια εβδομάδα μετά την εξαφάνιση του Κασόγκι ο Ταγίπ Ερντογάν ενέτεινε τις πιέσεις στο Ριάντ να εξηγήσει τι απέγινε ο σφοδρός επικριτής της ηγεσίας της χώρας. «Πρέπει να λάβουμε το συντομότερο δυνατό το πόρισμα αυτής της έρευνας», είπε ο Ερντογάν. «Οι αξιωματούχοι του προξενείου δεν μπορούν να κρύβονται λέγοντας απλώς «[ο Κασόγκι] έφυγε». Τόνισε δε ότι παρακολουθεί προσωπικά την υπόθεση.

Στην Άγκυρα θεωρούν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε από εκτελεστές που έστειλε το Ριάντ στην Κωνσταντινούπολη για να τον απαγάγουν ή να τον σκοτώσουν και περίμεναν στο προξενείο, όπου πήγε για δεύτερη φορά ο Κασόγκι για να οριστικοποιήσει το διαζύγιό του, ενώ η Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του Χατιτζέ Τσενγκίζ περίμενε απ’ έξω.

Δύο αεροσκάφη από τη Σαουδική Αραβία προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης την περασμένη εβδομάδα και αναχώρησαν την ίδια μέρα λίγες ώρες αφότου εθεάθη για τελευταία φορά ο Κασόγκι.

Ο 59χρονος δημοσιογράφος ήταν ένας από τους δριμύτερους επικριτές του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Μέλος της ελίτ της χώρας ζούσε πέρυσι αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, όπου αρθρογραφούσε τακτικά για την Washington Post ασκώντας κριτική σε διάφορα σκέλη του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της νέας ηγεσίας της πατρίδας του.

Όπως γράφει το iefimerida.gr, η διεθνής κοινότητα ενέτεινε χθες τις πιέσεις στο Ριάντ με την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι να ζητούν εξηγήσεις για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ , Μάικ Πομπέο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι Αμερικανοί διπλωμάτες συζήτησαν το θέμα με Σαουδάραβες ομολόγους τους. «Καλούμε την κυβέρνηση της Σ. Αραβίας να υποστηρίξει μια πλήρη έρευνα για την εξαφάνιση του κ. Κασόγκι και να είναι διαφανής ως προς το πόρισμα», είπε.

Λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς προειδοποίησε το Ριάντ ότι «ο ελεύθερος κόσμος αξίζει απαντήσεις», ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε «ανήσυχος» για «κάποιες κακές ειδήσεις » αναφορικά με την τύχη του Κασόγκι. «Ελπίζω να λυθεί το θέμα. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει τίποτε γι’ αυτό», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα