Τον Μάιο σε δημόσια διαβούλευση το νέο καθεστώς υπολογισμού εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ

Τη νέα μεθοδολογία υπολογισμού εσόδων του ΕΔΔΗΕ συζήτησαν οι επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ και η ΡΑΕ με σκοπό να βρεθεί φόρμουλα που θα επιτρέψει την ομαλή ομαλή μετάβαση του ρυθμιστικού πλαισίου από το ισχύον καθεστώς, σε νέο καθεστώς παροχής κινήτρων προς τον Διαχειριστή για την επίτευξη στόχων προς όφελος της ενεργειακής αγοράς και των καταναλωτών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η νέα

πρόταση αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το Μάιο, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, έτσι ώστε να εγκριθεί στον προβλεπόμενο από την κείμενο νομοθεσία χρόνο πριν την εφαρμογή της από 1.1.2021.

To ισχύον καθεστώς εστιάζει στην κάλυψη του κόστους (cost plus system) του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ το προτεινόμενο καθεστώς, παρέχει κίνητρα για την βελτίωση της απόδοσης του Διαχειριστή Δικτύου (performance based system). Ειδικότερα με το νέο καθεστώς δημιουργούνται ευνοικότερες συνθήκες για επενδύσεις, παρέχοντας κίνητρα για την προώθηση έργων ανανέωσης και καινοτομίας, τα οποία εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την αξιοπιστία και ασφαλή λειτουργία του δικτύου διανομής, την ποιότητα του ρεύματος και ταυτόχρονα θα μειώσουν το τελικό κόστος για τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, η συζητούμενη μεθοδολογία περιλαμβάνει τη σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο πλαίσιο με τρεις διακριτές περιόδους: το Ρυθμιστικό Έτος 2020, την πρώτη Ρυθμιστική Περίοδο 2021-2024 και τη δεύτερη Ρυθμιστική Περίοδο 2025-2028, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή προσαρμογή στο νέο καθεστώς. Συζητήθηκαν η σταθερότητα στο ρυθμιστικό πλαίσιο, η ασφαλής μετάβαση στο νέο προτεινόμενο καθεστώς, τα κίνητρα για την προώθηση έργων ανανέωσης και καινοτομίας και αναλύθηκαν διεξοδικά οι ειδικότερες παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Η πρόταση θα ενσωματώνει τη διεθνή εμπειρία της λειτουργίας των διαχειριστών δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, και αναμένεται να προσελκύσει επενδυτές με μακροχρόνιο ορίζοντα δημιουργίας αξίας, όπως αποδεικνύει και η εμπειρία από την εφαρμογή προηγμένων ρυθμιστικών πλαισίων σε χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα