Το συμβόλαιο της κυβέρνησης και των συνεργατών της

*Του Φάνη Παπά

Τα παιχνίδια με τους θεσμούς, με το Σύνταγμα, με τη Βουλή, πλήττουν την ίδια τη Δημοκρατία. Όταν αυτά γίνονται με αφορμή –και αιτία- ένα μείζον εθνικό θέμα, τότε καθίστανται επικίνδυνα όχι μόνο για τη Δημοκρατία, αλλά και για την εθνική υπόσταση.

Προσπαθώ από τότε που αποκαλύφθηκε η εν κρυπτώ «διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης με τα Σκόπια να κρατήσω μια νηφάλια

στάση, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες, που δε δέχονται τη «Συμφωνία των Πρεσπών», που θίγονται από τις αποφάσεις μιας ομάδας ανθρώπων, οι οποίοι αποφασίζουν ερήμην του λαού και ενώ δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση αναλαμβάνουν βάσει συμφερόντων αλλότριων από το εθνικό να δώσουν μια όποια λύση σε ένα εθνικό ζήτημα δεκαετιών.

Όμως όταν το ξεπούλημα γίνεται στη βάση συναλλαγών, με τόσο εμετικό και επαίσχυντο τρόπο, δε διστάζω να ομολογήσω τον αποτροπιασμό μου και την οργή μου για την κοροϊδία, που προσβάλλει τη νοημοσύνη ενός λαού, που θίγει τα ιστορικά δίκαια της πατρίδας και που υποθηκεύει το μέλλον της Ελλάδας.

Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αλλεργική στη Δημοκρατία. Δεδομένων και των όσων έγιναν στο πρόσφατο συλλαλητήριο, πιστεύω πλέον ακράδαντα ότι είναι σε απόλυτη γνώση των κυβερνώντων πως δεν έχουν τη λαϊκή νομιμοποίηση για να υπογράψουν τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά οι ίδιοι επιλέγουν να εκτελέσουν το συμβόλαιο που έχουν αναλάβει με κάθε πρόσφορο μέσο στη λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Αν ακολουθήσουμε το «γράμμα του νόμου» θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, εφόσον η κυβέρνηση διασφάλισε την εμπιστοσύνη της Βουλής, το γεγονός ότι είναι μια κυβέρνηση ανοχής, μπορεί να έχει πολιτική σημασία, όμως δεν αλλάζει τίποτα στην ουσία, που είναι η συνέχιση της καταστροφικής διακυβέρνησης του τόπου. Με λίγα λόγια μιλάμε για ένα ζήτημα πολιτικό κι όχι ένα ζήτημα συνταγματικό. Όταν όμως αυτό γίνεται σε συνδυασμό και με αιτία ένα μείζον εθνικό ζήτημα, όπως το σκοπιανό, τότε δε μιλάμε για μια απλή κυβέρνηση ανοχής, η οποία προτού αφήσει τις καρέκλες θέλει να περάσει κάποιες πολιτικές που θεωρεί σωστές, αλλά για μια κυβέρνηση και για συνεργαζόμενους βουλευτές, που είναι ταγμένοι να υπηρετήσουν συγκεκριμένο σκοπό. Και για να μην κρυβόμαστε, που έχουν προαποφασίσει να ξεπουλήσουν τη Μακεδονία κι αφού ολοκληρώσουν το έργο τους, ερήμην του λαού, να παραδώσουν τετελεσμένα στους επόμενους που θα κληθούν να διαχειριστούν μια κατάσταση λίγο ως πολύ μη αναστρέψιμη.

Η κοροϊδία δεν έχει τέλος αυτό το διάστημα. Βουλευτές που παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν ψηφίζουν τη «Συμφωνία των Πρεσπών». Βουλευτές που δεν παρείχαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά υπερψήφισαν τη συμφωνία αγνοώντας τη βούληση των ψηφοφόρων τους. Άραγε ποιον κοροϊδεύουν και ποιον εκπροσωπούν; Η κυβέρνηση ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών και για να το πετύχει κάνει κουρελόχαρτο τη Δημοκρατία. Είναι όλοι τους σε κάθε περίπτωση υπόλογοι απέναντι στο λαό και στην Ιστορία του τόπου.

Ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του, το κόμμα του και ορισμένοι διαθέσιμοι βουλευτές εκτελούν ένα συμβόλαιο. Κι αυτό το συμβόλαιο δεν είναι με το λαό, αλλά σε βάρος του. Ένα συμβόλαιο ξεπουλήματος της Μακεδονίας.
Η μόνη έντιμη στάση –έτσι για να πρωτοτυπήσουν δημοκρατικά- θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες, είτε για εκλογές, είτε για δημοψήφισμα. Για να πάρουν τις απαντήσεις που ζητούν από τους Έλληνες πολίτες.

*Ο Φάνης Παπάς είναι Πολιτευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Keywords
Τυχαία Θέματα