Το ΣτΕ ενέκρινε τον σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών στον Ελαιώνα

Χωρίς προβλήματα συνεχίζεται η προσωρινή εγκατάσταση και λειτουργία κινητού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Ελαιώνα Δυτικής Αττικής, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις δύο εταιρειών ΑΕ, οι οποίες είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν εντός των ιδιόκτητων εκτάσεών τους στην επίμαχη περιοχή και οι οποίες ζητούσαν να μην υλοποιηθεί η επίμαχη μονάδα.

Αναλυτικότερα, οι δύο Α.Ε. είχαν προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσαν να ακυρωθούν δυο υπουργικές αποφάσεις (η δεύτερη τροποποιεί την πρώτη) με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί

όροι για την κατασκευή και λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης των απορριμμάτων της Αθήνας και των όμορων Δήμων στον Ελαιώνα Αττικής, υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι η εγκατάσταση και λειτουργία του επίδικου ΣΜΑ θα υποβαθμίσει την περιοχή, δημιουργώντας παράλληλα προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.

Η ΣΜΑ θα εγκατασταθεί σε έκταση 18 στρεμμάτων που περικλείεται από τις οδούς Κηφισσού, Αγίας Άννης, Πέτρου Ράλλη και Ορφέως. Αρχικά, το 2010, είχε προβλεφθεί η κατασκευή και λειτουργία ΣΜΑ εντός σταθερών, κλειστών κτιριακών εγκαταστάσεων, για τη διαχείριση 400 τόνων αποβλήτων την ημέρα. Όμως, η υλοποίηση αυτή του εν λόγω σχεδιασμού (δηλαδή η σύναψη σύμβασης μεταξύ ΕΣΔΝΑ και Δήμου Αθηναίων) καθυστέρησε και στη συνέχεια δρομολογήθηκε (με την δεύτερη προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση του 2016) προσωρινή εγκατάσταση και λειτουργία κινητού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, δυναμικότητας 140 τόνων την ημέρα. Ο όγκος των συμπιεσμένων απορριμμάτων θα οδηγείται στο ΧΥΤΑ της Φυλής και θα είναι 215 κυβικά μέτρα την ημέρα. Η άδεια προσωρινής λειτουργίας του επίμαχου ΣΜΑ ισχύει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κλειστή εγκατάσταση ΣΜΑ η οποία θα λειτουργήσει σε μόνιμη βάση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα