Το Ισραήλ απέλασε τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Οι ισραηλινές αρχές απέλασαν σήμερα τον διευθυντή της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη Ομάρ Σακίρ, τον πρώτο άνθρωπο που απελαύνεται στο πλαίσιο των αμφιλεγόμενων μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση ως απάντηση στην εκστρατεία μποϊκοτάζ κατά του εβραϊκού κράτους.

Από το 2017 το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε αλλοδαπούς που κατηγορούνται ότι στηρίζουν την εκστρατεία BDS ("μποϊκοτάζ, αποεπενδύσεις, κυρώσεις"). Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών

ο Σακίρ, που είναι Αμερικανός υπήκοος, είναι ο πρώτος που απελαύνεται από το Ισραήλ κατ’ εφαρμογή αυτών των μέτρων. Πέρυσι οι αρχές αρνήθηκαν να ανανεώσουν τη βίζα του, κατηγορώντας τον ότι στηρίζει την BDS, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Μετά από αλλεπάλληλες προσφυγές, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έδωσε στις αρχές Νοεμβρίου το πράσινο φως για την απέλασή του.

"Ελπίζω ότι θα έρθετε να με υποδεχθείτε εδώ μια καλύτερη ημέρα. Μια ημέρα όπου θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, Ισραηλινών και Παλαιστινίων και η ισότητα για όλους θα είναι ο κανόνας", είπε ο Σακίρ από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Στο αεροδρόμιο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 20 άνθρωποι για να εκφράσουν τη στήριξή τους στον Σακίρ και το HRW, μια οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Ορισμένοι φορούσαν κονκάρδες με τη φράση "Δεν μπορείτε να κρύψετε την κατοχή".

Ο Ομάρ Σακίρ κατήγγειλε "προσπάθεια φίμωσης του HRW". Θα συνεχίσει την αποστολή του εκτός του ισραηλινού εδάφους και η οργάνωση δεν σκοπεύει να τον αντικαταστήσει.

Η οργάνωση HRW κατήγγειλε την απέλαση που παραπέμπει, όπως ανέφερε, στη μεταχείριση που επιφυλάσσουν στα μέλη της χώρες όπως η Αίγυπτος, η Συρία και η Βόρεια Κορέα. "Δεν θυμάμαι άλλη δημοκρατική χώρα που να έχει μπλοκάρει την πρόσβαση σε έναν ερευνητή της HRW", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της, Κένεθ Ροθ.

"Το Ισραήλ, όπως οποιαδήποτε άλλη χώρα, έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ποιος δικαιούται να μπει και να εργαστεί στο έδαφός του", τόνισε από την πλευρά του το ισραηλινό ΥΠΕΞ, διαβεβαιώνοντας ότι η οργάνωση HRW μπορεί να ορίσει έναν νέο διευθυντή στη θέση του Σακίρ, ο οποίος θεωρείται "ενεργός προπαγανδιστής της BDS".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην απόφαση του Ισραήλ ενώ οι ΗΠΑ, τονίζοντας ότι αντιτίθενται σφόδρα στην εκστρατεία BDS, επισήμαναν ότι είναι προσηλωμένες στην ελευθερία της έκφρασης.

Η BDS προωθεί το οικονομικό, πολιτιστικό και επιστημονικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ ώστε να τερματιστεί η κατοχή και ο εποικισμός των Παλαιστινιακών Εδαφών. Οι υποστηρικτές της βασίζονται στο παράδειγμα της Νότιας Αφρικής, σημειώνοντας ότι το μποϊκοτάζ της χώρας αυτής οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του απαρτχάιντ. Το Ισραήλ από την πλευρά του κατηγορεί την εκστρατεία BDS για αντισημιτισμό και υποστηρίζει ότι θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την ύπαρξη του κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα