Το Ιράν κλιμακώνει τις πυρηνικές δραστηριότητές του

Τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό αρχίζει εκ νέου σήμερα το Ιράν, όπως είχει προαναγγείλει από την Τρίτη ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, σε μία σαφή παραβίαση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Τα πρώτα λεπτά της Πέμπτης προχωρήσαμε στην έγχυση αερίου, ουρανίου στις συσκευές φυγοκέντρησης και στην έναρξη, της παραγωγής και της συλλογής εμπλουτισμένου ουρανίου στις εγκαταστάσεις του Φορντό», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται

ότι «όλες αυτές οι ενέργειες πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)».

Ο Ιρανός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι το Ιράν θα σταματήσει να αποδεσμεύεται σταδιακά από τους όρους της συμφωνίας, όταν τα υπόλοιπα μέρη τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η επανέναρξη του εμπλουτισμού ουρανίου σηματοδοτεί την τέταρτη φάση του σχεδίου αποδέσμευσης του Ιράν από τους περιορισμούς που του θέτει η συμφωνία του 2015, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αν και η συμφωνία έδινε τη δυνατότητα στο Ιράν να συγκεντρώνει μικρές ποσότητες ουρανίου για έρευνα, προέβλεπε ρητώς την απαγόρευση εμπλουτισμού ουρανίου, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή καυσίμων αντιδραστήρων αλλά και, ενδεχομένως, πυρηνικών όπλων.

Το Ιράν αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει η ΗΠΑ μετά την απόσυρσή τους από τη συμφωνία, καλώντας παράλληλα τις άλλες χώρες που υπέγραψαν το 2015, κυρίως τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, να μεσολαβήσουν για να αρθεί το αδιέξοδο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τη στιγμή που το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί από τις δεσμεύσεις του, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία προσπάθησαν να παίξουν ρόλο διαμεσολαβητή με τις ΗΠΑ.

Σταδιακά άρχισαν ωστόσο να σκληραίνουν τη στάση τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δράση της Τεχεράνης απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Ρουχανί από την Κίνα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι το Ιράν αποφάσισε με ρητό και ωμό τρόπο να εγκαταλείψει το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (τη συμφωνία του 2015), κάτι που συνιστά βαθιά αλλαγή».

Keywords
Τυχαία Θέματα