Θεσσαλονίκη: Τα ανάκτορα του Γαλερίου έχουν μετατραπεί σε καταφύγιο αστέγων! (ΦΩΤΟ)

Τα ανάκτορα του Γαλερίου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μουσειακούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Εσχάτως έχουν μετατραπεί σε υπνωτήριο αστέγων. Καλά διαβάσατε. Τα ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου τα βράδια μετατρέπεται σε ένα φιλόξενο δημόσιο υπνωτήριο για άτομο που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Παράτυποι μετανάστες, Ρομά και χρήστες απαγορευμένων ουσιών απλώνουν τα στρωσίδια τους πίσω από τα τοιχία των ανακτόρων και ξαπλώνουν μέχρι να φέξει.

Η σκληρότητα της ζωής

τους έκανε ευρηματικούς. Εκμεταλλεύτηκαν την απουσία ενός κράτους που αργοπεθαίνει και μετέτρεψαν τμήμα ενός υπαίθριου μουσείου σε κατάλυμα.

Οι περισσότεροι από τους νέους «ενοίκους» των ανακτόρων είναι περιπλανώμενοι Ρομά. Τις νύχτες κοιμούνται μέσα στα ανάκτορα και τις ημέρες φεύγουν για να μη γίνουν αντιληπτοί από τους υπαλλήλους της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Κρύβουν τα υπάρχοντά τους εντός των κτισμάτων για να τα βρουν εκεί όταν κρυφτεί ο ήλιος.

Τα ανάκτορα του Γαλερίου είναι ο ιδανικός χώρος για να «τρυπηθούν» όσοι χρήστες γνωρίζουν την «καβάτζα». Αφού ψωνίσουν τη δόση τους από την πλατεία Ναυαρίνου πηδούν μέσα στα σκάμματα του ρωμαϊκού ανακτόρου και κρύβονται πίσω από τα τοιχία. Λίγα μέτρα από την «καβάτζα» κάθε απόγευμα παίζουν δεκάδες παιδιά.

Ποιος φορέας είναι υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση; Το thestival.gr επικοινώνησε με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων, κυρία Πολυξένη Βελένη, θέτοντας ερωτήματα για τη φύλαξη του μνημείου και την καθαριότητα του χώρου. Η κυρία Βελένη αρνήθηκε να σχολιάσει την τραγική κατάσταση καθώς ανέλαβε τα καθήκοντά της προ ολίγων ημερών.

Δείτε τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες του thestival.gr από τα ανάκτορα του Γαλερίου:

Keywords
Τυχαία Θέματα