Θεσσαλονίκη: Με οριακή πλειοψηφία και καβγάδες το πράσινο φως στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Εν μέσω αντιδράσεων και έντονων αντιπαραθέσεων πέρασαν πριν από λίγο από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης για τα φετινά Χριστούγεννα.

Το θέμα πέρασε οριακά καθώς η ψήφος της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, μέτρησε διπλή. Το θέμα ψηφίστηκε με 19 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 3 λευκά.

Υπέρ ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πρωτοβουλίας,

ενώ κατά ψήφισαν οι “Εντάξει”, ο δημοτικός σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης, Γιώργος Αβαρλής, η επικεφαλής της παράταξης “Γειτονιές σε Δράση”, Mόνικα Αϊβάζογλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο επικεφαλής της παράταξης “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, Κωνσταντίνος Σεβρής και ο δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Λευκό ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πρωτοβουλίας, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Κουράκης και Γιώργος Αρβανίτης.

Η διοίκηση του δήμου δέχθηκε σκληρή κριτική τόσο από συμβούλους της αντιπολίτευσης όσο και από συμβούλους της Πρωτοβουλίας.

Ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτηςς Αβραμόπουλος τόνισε πως δεν είναι κατά των εκδηλώσεων ωστόσο η εισήγηση πρέπει να ελεγχθεί ως προς τη νομιμότητα της.

“Είναι γελοίο και γραφικό να μιλάμε 7 χρόνια για το ίδιο πράγμα. Δεν μπορούμε να βρούμε αυτό που έχει βρει η δυτική Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Είναι λάθος η εισήγηση, καλείται το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει όχι μόνο για τις εκδηλώσεις αλλά και την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου”, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

“Δεν μπορώ να το ψηφίσω αυτό… Κάθε χρόνο έχουμε την ίδια συζήτηση, κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια αλλάζουμε και προπονητή και ομάδα και πρωτάθλημα δεν παίρνουμε.

Κάθε φορά το παρουσιάζει και άλλος … ξοδεύουμε πολύ περισσότερα από τους άλλους δήμους… κάθε φορά με καθυστέρηση”, ανέφερε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, δίνοντας το παράδειγμα των Ονιράμα οι οποίοι στο δήμο Λάρισας κόστισαν σχεδόν 11.958 ενώ στο δήμο Θεσσαλονίκης 19.250 ευρώ.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Αρβανίτης τόνισε: “ Κάθε χρόνο αυτοαναίρεση… Πάλι ερχόμαστε με καινούργια θέματα… όσο φτωχαίνει η Ελλάδα εμείς πάμε να ξοδέψουμε περισσότερᨔ.

Απαντώντας στην κριτική ο αντίδημαρχος Εκπαίδευσης, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, τόνισε πως εφόσον υπήρχε χριστουγεννιάτικη αγορά θα απαιτούνταν και κανονιστική άδεια παραχώρησης

“Ίσως μας απασχολήσει όταν έρθει η εισήγηση για Τούμπα. Εδώ εγκρίνουμε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, δεν έχουμε προμήθεια”ανέφερε.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπαρμπουνάκης συστήθηκε επιτροπή από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον ίδιο μαζί με τον Σπύργο Πέγκα ο οποίος ηγείται του τμήματος Τουρισμού.

“Δεν γίνεται να υπογράψουμε συμφωνητικά πριν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου”, εξήγησε ο κ. Μπαρμπουνάκης.

Στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην απόφαση της Αποκεντρωμένης διοίκησης (17/1/2017), η οποία όπως είπε αναφέρει πως για την παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων ισχύουν οι διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται η διενέργεια δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικών χώρων.Η κανονιστική απόφαση θα βγει για την Τούμπα και για την λειτουργία της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, η συμφωνία με τον Σύλλογο Ιστορικού Κέντρου. Αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο στον αέρα και λειτουργούμε υπο τη δαμόκλεια σπάθη του χρόνου εγώ δεν είμαι κατά σε αυτά που κάνετε έπρεπε να τα έχουμε λυμένα,φέρτε τα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο”, ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Μετά από λίγο επικράτησε ένταση μεταξύ του αντιδήμαρχου Τουρισμού, Σπύρου Πέγκα και του Παναγιώτη Αβραμόπουλου, όταν ο κ. Πέγκας τόνισε για τον κ. Αβραμόπουλο ότι κάνει επιλεκτικές αναφορές στο τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

“Επτά χρόνια στην εκτελεστική έλεγα τι πρέπει να γίνει με τα Χριστούγεννα”, ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ στη συνέχεια σε έντονο ύφος είπε απευθυνόμενος στον κ. Πέγκα πως είναι μικρός μέγεθος και δεν αξίζει να νευριάσει μαζί του.

“Όταν φτάσεις στο σημείο να γίνεις μια προσωπικότητα θα σου μιλήσω”, είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

“Όλοι γνωρίζουμε ότι καλό θα είναι όταν παρουσιάζουμε νούμερα να ξέρουμε τι καλύπτουν… τα φετινά Χριστούγεννα δεν διαφέρουν σε άποψη… δεν επαναλαμβάνουμε το ίδιο μοντέλο”, τόνισε από την πλευρά της η αντίδημαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου.

Τι θα δούμε φέτος τα Χριστούγεννα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Με συναυλίες γνωστών συγκροτημάτων, θεματικά πάρκα, εντυπωσιακό δέντρο, αλλά και ένα ταξίδι στην εποχή των παγετώνων θα γιορταστούν φέτος τα Χριστούγεννα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Φέτος, οι εκδηλώσεις που πρόκειται να προγραμματιστούν θα είναι λιγότερες σε αριθμό και μικρότερο μπάτζετ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, στοχεύουν ωστόσο να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πόλη και να κινητοποιήσουν περισσότερους κατοίκους και επισκέπτες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Η επίσημη έναρξη της Χριστουγεννιάτικης περιόδου στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου με μια μεγάλη συναυλία των ONIRAMA.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 2 Δεκεμβρίου και διαρκέσουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Θα επικεντρωθούν κυρίως στην πλατεία Αριστοτέλους, ωστόσο η πόλη θα γίνει πιο φωτεινή με τον στολισμό να πηγαίνει και σε δρόμους που μέχρι πέρσι δεν στολιζόντουσαν.

Εντυπωσιακό δέντρο, σπιτάκι του Άι Βασίλη και δεκάδες παιδικές δραστηριότητες

Σκοπός του δήμου φέτος είναι τα Χριστούγεννα να γιορταστούν παραδοσιακά και να έχουν επίκεντρο το παιδί. Στην πλατεία Αριστοτέλους θα στηθεί ένα δέντρο 20 μέτρων τα οποίο θα στολιστεί με περίπου 14.000 φωτάκια led.

Παράλληλα θα στηθεί ένα σπιτάκι του Αι Βασίλη στο οποίο αγαπημένος άγιος των παιδιών μαζί με εμψυχωτές θα ψυχαγωγεί παιδιά και γονείς που θα τα επισκεφθούν. Οι δεκάδες δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί θα πραγματοποιούνται το πρωί από τις 12.00 μέχρι τις 15.00 και το απόγευμα από τις 17.00 μέχρι τις 19.00.

Παιχνίδια με φώτα, εντυπωσιακός στολισμός σε δρόμους της πόλης και πυροτεχνήματα

Άλλη μια φιλοδοξία του δήμου για φέτος είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει πιο φωτεινή τα Χριστούγεννα.

Στον στολισμό που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, όπως αυτός που επιμελήθηκε πέρσι ο Απόστολος Βέττας θα προστεθούν κι άλλα στοιχεία.

Στην Μητροπόλεως, η οποία θα στολιστεί για πρώτη φορά, θα στηθεί ένα εντυπωσιακό σκηνικό με αιωρούμενες μπάλες, ενώ αυτό που αναμένεται να κλέψει την παράσταση είναι το πεφταστέρι που θα στηθεί στην οδό Φιλικής Εταιρείας, το μικρό δρόμο στο κέντρο της πόλης που βλέπει προς Λευκό Πύργο. Ακόμα θα στολιστεί για πρώτη φορά και η Λεωφόρος Νίκης καθώς θα τοποθετηθούν γιρλάντες στους ιστούς της παραλιακής Λεωφόρου.

Η ομάδα Beforelight μια δημιουργική ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με τον εικαστικό φωτισμό θα προχωρήσει σε επεμβάσεις δημιουργικού φωτισμού στον δημόσιο χώρο της πόλης οι οποίες και αυτές με τη σειρά αναμένεται να τραβήξουν τα βλέμματα των πολιτών στο κέντρο της πόλης.

Τέλος όπως πέρσι έτσι και φέτος αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα εντυπωσιακό show πυροτεχνημάτων στην αλλαγή του χρόνου, το οποίο θα γίνει με χορηγία από το ΕΒΕΘ.

Ένα ταξίδι στην Εποχή των Παγετώνων στην πλατεία Αριστοτέλους

Φέτος ο δήμος Θεσσαλονίκης επιθυμεί τα μικρά παιδιά να βρίσκονται στο επίκεντρο και γι αυτό εκτός από το σπιτάκι του Αι Βασίλη θα τοποθετηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους και ένα κλειστό θεματικό πάρκο το οποίο θα έχει ως θεματική την Εποχή των Παγετώνων. Πρόκειται για ένα χώρο περίπου 100 τ.μ. ο οποίος θα είναι κλειστός και με ελεύθερη είσοδο για το μικρούς και μεγάλους. Στο θεματικό πάρκο θα μπορεί να δει κανείς ζώα από την παλαιολιθική εποχή, όπως μαμούθ, μαιχαρόδοντα, τριχωτό ρινόκερο και ελάφι στο φυσικό τους μεγέθους. Παράλληλα θα τοποθετηθούν και άνθρωπο των σπηλαίων ενώ θα υπάρχουν και πίνακες με κείμενα προκειμένου το πάρκο εκτός από ψυχαγωγικό να έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Τρεις μεγάλες συναυλίες θα δώσουν ρυθμού στις εορταστικές εκδηλώσεις

Φέτος μετά από αρκετά χρόνια στην πλατεία Αριστοτέλους θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, δίνοντας έτσι ένα διαφορετικό ρυθμό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προσελκύοντας έτσι περισσότερους πολίτες για να τονωθεί και η αγορά της πόλης.

Την αρχή θα κάνουν οι ΟNIRAMA οι οποίοι θα ξεσηκώσουν το κοινό της Θεσσαλονίκης, στην έναρξη της εορταστικής περιόδου στις 30 Νοεμβρίου.

Τη σκυτάλη θα πάρουν η ΜΟΥSA, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου και η μπάντα του Βαφοπούλειου με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα, ενώ το μουσικό κομμάτι των εκδηλώσεων θα κλείσουν οι Imam Baildi την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος και οι δραστηριότητες, ο σχεδιασμός των οποίων ξεκίνησε το καλοκαίρι, θα κοστίσει 150.000 ευρώ και θα καλυφθεί από τα ταμεία του δήμου.

Την ευθύνη για την υλοποίηση του σχεδιασμού για τον εορταστικό διάκοσμο και τις εορταστικές εκδηλώσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχουν αναλάβει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας και ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης.

Keywords
θεσσαλονικη, φως, χριστουγεννιατικες βιτρινες, φως, Χριστούγεννα, αβραμοπουλος, ελλαδα, onirama, led, εβεθ, Πρωτοχρονιά, καλοκαιρι, κινηση στους δρομους, δημοτικοι συμβουλοι, σταυροι δημοτικων εκλογων, δημοτικοι συμβουλοι δημου αθηναιων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, αποτελεσματα δημοτικων συμβουλων , Παραμονή Πρωτοχρονιάς, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, δραση, τελος του κοσμου, φετος τα χριστουγεννα, χριστουγεννιατικα τραγουδια, καλαντα, χριστουγεννιατικα, το θεμα, αδεια, δημος θεσσαλονικης, ζωα, θεμα, προγραμμα, τραγουδια, αγορα, αξιζει, αρβανιτης, γινει, γινεται, γονεις, δεντρο, δημος, δημοσιο, διοικηση, δυτικη, εβεθ, ευρω, ειπε, ελαφι, ελλη, εποχη, επρεπε, ευθυνη, ευρωπη, ζερβας, ιδια, ιδιο, υφος, λαθος, λευκα, λειτουργια, λεωφορος, μαμουθ, μικρο, ομαδα, ονιραμα, παιδι, παιδια, παμε, πινακες, πρωι, συζητηση, συνεχεια, σειρα, σπυρου, υλοποιηση, φυσικο, φορα, κωνσταντινος, ερχομαστε, led, κειμενα, κλειστο, κομματι, λευκο, onirama, ορχηστρα, σπυρος, ταξιδι, τουμπα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα