Θεσσαλονίκη: Μαθήματα ζωής από έναν πρωταθλητή σε αναπηρικό αμαξίδιο (VIDEO)

«Οι επιτυχίες των ΑΜΕΑ δεν είναι ηρωισμός. Ήρωα δεν σε κάνει μια επιτυχία που συνοδεύεται από μια ατυχία στη ζωή σου!». Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν μέσα από ένα μίνι ντοκιμαντέρ, δύο φίλοι, ο Κώστας Ντάρδας και ο Σταύρος Δίτσης.

Πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ είναι ο Σταύρος. Είναι 27 χρονών και διεθνής καλαθοσφαιριστής της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ με Αναπηρικό Αμαξίδιο. Αγωνίζεται για τον Μέγα Αλέξανδρο 1994 Θεσσαλονίκης

τα τελευταία 3 χρόνια, έχοντας πάρει μέρος σε 2 Final Four πρωταθλήματος, ενώ έχει βραβευτεί ως ο πολυτιμότερος παίκτης (MVP) και πρώτος σκόρερ των τελικών του Κυπέλλου Ελλάδος. Είναι πρωταθλητής Ευρώπης (Γ' κατηγορία) με την Εθνική Ομάδα.

Δεν τα παράτησε, έκανε το μειονέκτημα πλεονέκτημα

Στα 18 του χρόνια ο Σταύρος Δίτσης, άρχισε να μην περπατάει σωστά. Στην αρχή σκέφτηκε ότι ήταν από λάθος αποθεραπείες που είχε κάνει σε κάποιους τραυματισμούς, από τότε που έπαιζε μπάσκετ σε ερασιτεχνικό επίπεδο στο Ασβεστοχώρι. Τρία χρόνια αργότερα ωστόσο, πήγε στο νοσοκομείο, όπου και διαγνώστηκε με μια σπάνια πάθηση, η οποία επηρεάζει τα νεύρα και τον έκανε να στραβοπατάει και να μην μπορεί να κινηθεί σωστά.

Το πρόβλημα υγείας που εμφανίστηκε ξαφνικά στη ζωή του, δε τον έκανε να κλειστεί στον εαυτό του.

«Φόρεσα τους ειδικούς νάρθηκες και πήρα τηλέφωνο μια φίλη μου να κάνουμε βόλτα. Με την προσαρμογή δεν είχα κανένα πρόβλημα», αναφέρει στο Thestival.gr.

Πώς όμως ασχολήθηκε ξανά με το μπάσκετ; Εντελώς τυχαία! Ο Σταύρος ως εθελοντής στη Σχολή Τυφλών, συνόδευε μία γυναίκα. Όταν την καθοδηγούσε εκείνη κατάλαβε ότι δεν περπατάει σωστά. Προς έκπληξη του, του πρότεινε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Αρχικά του πρότεινε το ράγκμπι και στη συνέχεια το μπάσκετ με αμαξίδιο.

Δεν ήθελε πολύ. Μόλις ο Σταύρος άκουσε για μπάσκετ, άρχισε την έρευνα και τελικά αποφάσισε να αγωνιστεί με τα χρώματα του Μεγάλου Αλέξανδρου.

«Είναι πάρα πολύ πιο δύσκολο από το κανονικό μπάσκετ, αλλά το βρίσκω πιο συναρπαστικό. Πλέον είμαι και μέλος της Εθνικής ομάδας, κάτι που ως αρτιμελής δεν θα μπορούσα να είχα καταφέρει. Να αγωνιστώ με την Εθνική», σημειώνει ο διεθνής καλαθοσφαιριστής.

Κλείνοντας ο Σταύρος στέλνει το δικό του μήνυμα σε όσους αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα υγείας, να μην τα παρατάνε και να κάνουν ότι επιθυμούν.

«Την γκρίνια και την μιζέρια την επιλέγεις εσύ. Την υγεία δεν μπορείς να την επιλέξεις. Δεν μιζέριασα για το πρόβλημα που έχω στα πόδια. Ίσα ίσα το έκανα πλεονέκτημα μου. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, να μην κλείνονται στον εαυτό τους, να μην μένουν στο πρόβλημα και στο δεν μπορώ αν κάνω τίποτα. Μπορείς να κάνεις τα πάντα ! ίσως με περισσότερη δυσκολία αλλά μπορείς!», τονίζει.

Δείτε το μίνι ντοκιμαντέρ του Κώστα Ντάρδα με πρωταγωνιστή τον Σταύρο Δίτση:

Keywords
Τυχαία Θέματα