Θαλάσσιο Μέτωπο Θεσσαλονίκης: "Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα"

Του Στράτου Γ. Σιμόπουλου*

Η αντιαναπτυξιακή πολιτική και η ιδεοληψία, σε συνδυασμό με την γραφειοκρατία, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αδυναμία χωροθετήσεων και επενδυτικών δράσεων στο θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό, μία μεγάλη μεταρρύθμιση που θα προωθήσει η ΝΔ είναι η απλοποίηση της αδειοδότησης για μαρίνες.

Σήμερα εμπλέκονται πολλά υπουργεία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ομάδες που ασχολούνται π.χ. με την «κυματική διείσδυση», ακόμη και εκεί που δεν χρειάζεται

(π.χ. παραλία Θεσσαλονίκης), εμπλέκεται η ΕΤΑΔ, το υπερταμείο και βέβαια κάθε λογής τοπικοί φορείς.

Ένα σχετικό παράδειγμα αποτελεί η χωροθέτηση Μαρίνας (Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών) στο Ποσειδώνιο, στο όνομα του Ναυτικού Ομίλου Ανοιχτής Θάλασσας.

Η χωροθέτηση πραγματοποιήθηκε μετά από προσπάθεια τριών χρόνων. Χρειάσθηκε να ξεπερασθούν μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά και να υπάρξουν εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού για τον Κελλάριο όρμο της βυζαντινής Θεσσαλονίκης και έγκριση από την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) για τις χερσαίες εγκαταστάσεις. Έτσι, ένας σκουπιδότοπος, όπως είναι η παραλία στο Καραμπουρνάκι, μπορεί να μετατραπεί σε χώρο ψυχαγωγίας για τους Θεσσαλονικείς και σε πόλο προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων.

Ποια ήταν τα αντεπιχειρήματα στη χωροθέτηση; Δύο κυρίως. Το πρώτο η ημερομηνία έγκρισης της χωροθέτησης που έγινε στο τέλος της προηγούμενης διακυβέρνησης της ΝΔ και το δεύτερο ότι η άδεια για τη χωροθέτηση δόθηκε στον Ν.Ο.Α.Θ.(Ναυτικός Όμιλος Ανοιχτής Θάλασσας), στον οποίο δε συμμετέχει δημόσιος φορέας. Για την ουσία καμία συζήτηση.

Η ουσία βρίσκεται στην ανάγκη της πόλης να αναπτύξει, μέσω και τέτοιων χωροθετήσεων, το παραλιακό της μέτωπο. Πρέπει σε μερικά χρόνια να φτάσουμε στο σημείο να γίνονται διεθνείς αγώνες στο Θερμαϊκό και να κρύβεται το γαλάζιο της θάλασσας από τα πανιά των ιστιοπλοϊκών σκαφών.

Οποιαδήποτε πόλη του κόσμου διέθετε, αντίστοιχο με αυτό της Θεσσαλονίκης παραλιακό μέτωπο και μάλιστα μέσα σε κόλπο θα είχε λύσει δια παντός το αναπτυξιακό της πρόβλημα.

Ο τίτλος του άρθρου είναι εμπνευσμένος από τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη.

*Ο Στράτος Σιμόπουλος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Υποψήφιος Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, ΝΔ και πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων.

Περισσότερα άρθρα και απόψεις του μπορείτε να διαβάσετε στο site www.efsimopoulos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα