Θα παραιτηθεί η δήμαρχος της Ρώμης; Σήμερα η απόφαση της δικαιοσύνης για τη Βιρτζίνια Ράγκι

Την ετυμηγορία της ιταλικής δικαιοσύνης αναμένει σήμερα η δήμαρχος της Ρώμης για μια υπόθεση νεποτισμού και σε περίπτωση καταδίκης της μπορεί να εξαναγκαστεί σε παραίτηση – εξέλιξη που θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για το κυβερνών Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Η εκλογή της Βιρτζίνια Ράγκι στον δημαρχιακό θώκο της Αιώνας Πόλης προ διετίας σηματοδότησε μια ιστορική νίκη για το M5S, αφού θεωρείται ότι συνέβαλε στην άνοδό του στην εξουσία μαζί με τους συγκυβερνώντες ακροδεξιούς της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι. Αλλά δικαστήριο της Ρώμης ετοιμάζεται να αποφανθεί σήμερα κατά πόσον

η Ράγκι είναι ένοχη για ψευδή κατάθεση στους ανακριτές σχετικά με την ανάμειξή της στην προαγωγή του αδελφού ενός στενού συνεργάτη της.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, που ζήτησαν να της επιβληθεί ποινή δεκάμηνης φυλάκισης, η δήμαρχος είπε ψέμματα όταν είπε ότι ο πρώην επικεφαλής προσωπικού, Ραφαέλα Μάρα δεν επηρέασε την απόφασή της να προβιβάσει τον αδελφό του Ρενάτο σε μια ανώτερη θέση στο δημοτικό συμβούλιο.

Ενδεχόμενη καταδίκη της θα αποτελέσει επονείδιστη εξέλιξη για μια πολιτικό που εξελέγη προβάλλοντας το «ηθικό πλεονέκτημά» της και υποσχόμενη κάθαρση στον απόηχο ενός σκανδάλου διαφθοράς που αμαύρωσε τη φήμη πολιτικών αντιπάλων κομμάτων.

Σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας του M5S η Ράγκι θα πρέπει σε μια τέτοια περίπτωση να παραιτηθεί -εξέλιξη δυσοίωνη για το κόμμα της που φοβάται ότι θα χάσει έτσι τον έλεγχο της Ρώμης προς όφελος του κυβερνητικού εταίρου, της Λέγκας.

Η δήμαρχος διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι είναι αθώα. Την περασμένη εβδομάδα δήλωσε στο δίκτυο La7 ότι αναμένει «πολύ χαλαρά» την ετυμηγορία του δικαστηρίου κι ότι πολλοί κάτοικοι της Ιταλικής πρωτεύουσας την προτρέπουν να συνεχίσει το έργο της. Από την άλλη, ωστόσο, έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για την καταστροφική έως τώρα θητεία της, αφού έχει αποτύχει να καθαρίσει τους βρώμικους δρόμους της Αιώνιας Πόλης, να αναβαθμίσει το συγκοινωνιακό δίκτυο και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κακοδιαχείριση. Στα τέλη Οκτωβρίου αρκετές χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας με το σύνθημα «η Ρώμη λέει: “φτάνει πια”» έξω από το δημαρχιακό μέγαρο.

Πηγή: iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα