Θ. Παππάς: Αναγκαία η παρέμβαση πολιτών και φορέων της πόλης για την προστασία της πλατείας Χρηματιστηρίου

Οι φθορές και οι βανδαλισμοί στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Χρηματιστηρίου, ξεκίνησαν από την επόμενη κιόλας μέρα της ολοκλήρωσης του έργου ‘’Βιοκλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της πλατείας Χρηματιστηρίου”, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάση Παππά.

Όπως εξήγησε ο ίδιος σε ανακοίνωσή του, οι υπηρεσίες του δήμου έχουν προχωρήσει σε διορθωτικές παρεμβάσεις που αφορούν σε αντικατάστασαη των φθαρμένων στοιχείων

αλλά και αποκατάσταση βλαβών που διαπιστώνονται στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Ως εκτούτου, ο κ. Παππάς τονίζει πως απαιτείται η παρέμβαση των ενεργών πολιτών και των φορέων της πόλης για τη δημιουργία αναχώματος στο συνεχώς διογκούμενο κύμα παραβατικών συμπεριφορών.

Συγκεκριμένα, με αφορμή παράπονα και καταγγελίες πολιτών για τις βλάβες και τους βανδαλισμούς που προκαλούνται στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Χρηματιστηρίου, ο κ. Παππάς, επισημαίνει τα εξής:

«Το έργο ‘’Βιοκλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της πλατείας Χρηματιστηρίου”, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 29 Μαρτίου του 2016, άλλαξε την εικόνα ενός αξιοσημείωτα μεγάλου σε έκταση τμήματος του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Συνολικά 110 στρέμματα στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, Ίωνος Δραγούμη, Πολυτεχνείου και Δωδεκανήσου βρέθηκαν στο επίκεντρο εκτεταμένων παρεμβάσεων, με ωφέλειες τόσο στις βιοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, όσο και σε αισθητικό και λειτουργικό επίπεδο. Με την εν λόγω αναβάθμιση, αυτή η μέχρι πρότινος περιορισμένων χρήσεων περιοχή του κέντρου μπήκε ξανά στον ‘’χάρτη’’ της καθημερινότητας της πόλης, με αξιοσημείωτη πλέον επισκεψιμότητα.

Δυστυχώς, από την επομένη κιόλας ημέρα των εγκαινίων, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του τμήματος Συντήρησης Δημοτικών Κτιρίων και Κοινόχρηστων Χώρων άρχισαν και συνεχίζουν να καταγράφουν φθορές στη σχετικά πρόσφατα αναπλασθείσα περιοχή. Φθορές και βλάβες, που είτε οφείλονται σε κακή χρήση, είτε οφείλονται σε βανδαλισμούς και μάλιστα διαρκείς και επαναλαμβανόμενους.

Σε ό,τι αφορά τις βλάβες που προκλήθηκαν από κακή χρήση, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου προχώρησαν ήδη σε διορθωτικές παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούσαν σε:

αντικατάσταση των θρυμματισμένων πλακών από μαύρο μάρμαρο Μακεδονίας στις διαβάσεις πεζών με τσιμεντένιους κυβόλιθους, υλικό που μπορεί να ανταποκριθεί στις καταπονήσεις από την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων
αποκατάσταση σποραδικών καθιζήσεων του οδοστρώματος, κυρίως περιμετρικά φρεατίων, καθώς και σε σημεία μεταγενέστερων επεμβάσεων για έργα Οργανισμών Κοινής Ωφελείας

Σε ό,τι αφορά στις φθορές λόγω διαρκών βανδαλισμών, είναι γεγονός ότι το φαινόμενο, το οποίο εκδηλωνόταν ακόμη και κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, οξύνθηκε περισσότερο μετά την παραλαβή του έργου. Συγκεκριμένα, μέχρι και σήμερα παρατηρούνται διαρκείς αποξηλώσεις και καταστροφές των αποτρεπτικών εμποδίων στάθμευσης, λόγω παράνομης στάθμευσης επί των πεζοδρομίων, καταστροφές ή και πλήρης απομάκρυνση των σταντ ποδηλάτων, αυθαίρετη μετατόπιση και καταστροφές των τσιμεντένιων καθιστικών, καταστροφή των ξύλινων κατασκευών με αναγραφή συνθημάτων με σπρέι, συνεχείς βλάβες και κλοπές των μαντεμένιων σχαρών επικάλυψης των δενδροδόχων και κυρίως αυτών που βρίσκονται μεταξύ χώρων στάθμευσης, κλοπή των υψηλού κόστους ενημερωτικών πινακίδων λάβας και σε πολλές περιπτώσεις απομάκρυνση και των σταντ στήριξής τους.

Εκτεταμένοι βανδαλισμοί διαπιστώνονται και στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και το πράσινο: κλοπές και καταστροφή φωτιστικών σωμάτων, επεμβάσεις στον πίνακα ελέγχου τους, καταστροφή των ανοξείδωτων καλυμμάτων και των αντλιών των σιντριβανιών, καταστροφή στοιχείων των υπαίθριων νεροκουρτίνων, καταστροφή δένδρων και φυτεύσεων.

Οι διορθωτικές παρεμβάσεις των Υπηρεσιών του Δήμου

Είναι πραγματικά λυπηρό να καθίσταται τόσο γρήγορα αναγκαίο και επαναλαμβανόμενο το έργο της συντήρησης τέτοιων εμβληματικών έργων, που κατά γενική ομολογία αναβάθμισαν την εικόνα και την εν γένει λειτουργία της περιοχής. Λυπηρό, όχι φυσικά λόγω των αναμενόμενων φθορών που προκαλούνται από τη χρήση, αλλά κυρίως λόγω των εκτεταμένων εκούσιων φθορών και των διαρκών βανδαλισμών.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει να δρα διορθωτικά, να αντικαθιστά κατεστραμμένα στοιχεία και να συντηρεί με παρεμβάσεις του το συγκεκριμένο έργο.

Στο πλαίσιο αυτό, με το τρέχον έργο συντήρησης του Τμήματος Συντήρησης Δημοτικών Κτιρίων και Κοινοχρήστων Χώρων, αποκαθίστανται τα αποτρεπτικά εμπόδια στάθμευσης, τα σταντ ποδηλάτων, αλλά και η ρύπανση από συνθήματα.

Οι ενημερωτικές πινακίδες και οι μαντεμένιες σχάρες των δενδροδόχων θα συμπεριληφθούν σε επόμενο έργο, λόγω του υψηλού τους κόστους και των ειδικών τους προδιαγραφών.

Η αποκατάσταση βλαβών που διαπιστώνονται στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό αποτελεί αντικείμενο ανάλογων έργων συντήρησης εγκαταστάσεων που εκτελούνται από τα αρμόδια τμήματα της Διεύθυνσης Κατασκευών και Ηλεκτροφωτισμού.

Σε ό,τι αφορά το οξυμένο πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης οχημάτων και εν γένει της αποτροπής των εκούσιων βανδαλισμών, η Δημοτική Αστυνομία μεριμνά κατά το μέγιστο δυνατό, με παρουσία της στην περιοχή και συνεχείς συστάσεις, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Η διαρκής επαγρύπνηση των δημοτών και των κυρίως χρηστών του χώρου, αλλά και η επισήμανση των φθορών αυτών είναι ευπρόσδεκτες και δρουν βοηθητικά στη μείωση των παραβατικών συμπεριφορών για τη διατήρηση της αναβαθμισμένης εικόνας της περιοχής.

Εν τούτοις απαιτείται η παρέμβαση των ενεργών πολιτών και των φορέων της πόλης για τη δημιουργία αναχώματος στο συνεχώς διογκούμενο κύμα παραβατικών συμπεριφορών και καταπάτησης του δημοσίου χώρου και της δημόσιας περιουσίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα