Συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με πέντε Νομούς της Ρουμανίας

Σύμφωνο συνεργασίας με εκπροσώπους πέντε Νομαρχιών της Ρουμανίας, παρουσία και της Γενικής Προξένου της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη Sabina-Madalina Somacescu, υπέγραψε σήμερα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το σύμφωνο αφορά συνεργασίες σε τομείς όπως η τοπική και η δημόσια διοίκηση, η οικονομία, αύξηση του τουρισμού από και προς τις δύο περιοχές, ανταλλαγές σπουδαστών, αλλά και υποστήριξη υποδομών για να ξεκινήσει η αεροπορική σύνδεση

Θεσσαλονίκης – Κραϊόβα.

O κ. Τζιτζικώστας στην εισαγωγική του ομιλία, ευχαρίστησε την πρόξενο της Ρουμανίας για την εξαιρετική δουλειά που κάνει, όπως είπε, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε.

«Αυτή η συνεργασία θα από είναι προς όφελος και των δύο περιοχών και των δύο χωρών, αλλά θα συμβάλλει και στην εμβάθυνση των σχέσεων των δύο λαών. Είμαι σε μια διαδικασία συνεργασίας με το προξενείο της Ρουμανίας, προκειμένου να συνδιοργανώσουμε μια σειρά από εκδηλώσεις και αποστολές για να υποστηριχθούν αυτά που υπογράφουμε σήμερα», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας, ενώ σε ότι αφορά την ΠΚΜ, το πρόσωπο που θα σηκώσει το βάρος της συνεργασίας, θα είναι η Γερακίνα Μπισμπινά, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε πως με αυτή την κίνηση η ΠΚΜ θέλει να δείξει ότι το βάρος εκτός από τον τουρισμό, πέφτει και στο χώρο του εμπορίου, της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, και της ανταλλαγής προϊόντων μεταξύ των δύο περιοχών.

Παράλληλα ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε πως αυτό το σύμφωνο, θα υπάρξει τόνωση του τουριστικού ρεύματος από και προς τη Ρουμανία, ενώ θα γίνει ταυτόχρονη προσπάθεια προκειμένου να ενωθούν αεροπορικά οι δύο περιοχές.

Από την πλευρά της η Γενική Πρόξενος της Ρουμανίας, ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για την υποστήριξη, σημειώνοντας πως ξέρει πως ξέρει πάρα πολύ καλά πώς να κατευθύνει και να διευθύνει όλα τα σχέδια και γι αυτό το λόγο τον εκτιμά.

Σε ότι αφορά τα σχέδια μεταξύ των δύο περιοχών, τόνισε πως έχουν ξεκινήσει ήδη από την άνοιξη και αφορούν μεταξύ άλλων οικονομία, τουρισμό και εκπαίδευση.

«Ο κ. Τζιτζικώστας κατανόησε ότι τα σχέδια που μπορούν να υλοποιηθούν μόνο από κοινού. Αυτές οι δύο φίλες χώρες κάνουν βήματα μαζί για μια καλύτερη ανάπτυξη. Εμείς οι Ρουμάνοι αγαπάμε την Ελλάδα και αυτό φαίνεται και από τις λίστες επισκεπτών, όπου οι Ρουμάνοι είναι μπροστά. Ευελπιστούμε με την υπογραφή του συμφώνου, ότι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε και αεροπορική γραμμή Θεσσαλονίκη – Κραϊόβα, προκειμένου να ενθαρρύνουμε τις σχέσεις οικονομίας και τουρισμού», τόνισε η κ. Somacescu.

Keywords
Τυχαία Θέματα