Στους θεσμούς για έγκριση η κυβερνητική πρόταση για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ

Σε συμβιβαστική πρόταση για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ φαίνεται να κατέληξε η κυβέρνηση την οποία έχει αποστείλει για έγκριση στο κουαρτέτο. Σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση αναμένεται να γνωστοποιηθεί έως τη Δευτέρα . Αν είναι θετική η σχετική ρύθμιση θα προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή. Θετική ψήφο αναμένεται να δώσουν το Ποτάμι, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων όπως ενημέρωσαν την ΕΣΗΕΑ

που συναντήθηκε με εκπροσώπους των κομμάτων.

Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει:

-Εργοδοτική εισφορά 8%.

-Εργατική εισφορά 6%. -Εισφορά επί του κύκλου των εργασιών των επιχειρήσεων ΜΜΕ σε πανελλαδική εμβέλεια 2%.

Οι φορείς των εργοδοτών δε φαίνεται να συμφωνούν με την εισφορά η οποία επιβάλλεται σε μια κακή συγκυρία καθώς επανήλθε το θέμα της αδειοδότησης των καναλιών. Αντίθετα η ΕΣΗΕΑ είχε προτείνει η εισφορά να ανέρχεται σε 5%.

-Στο νέο Ταμείο θα ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε επιχειρήσεις ΜΜΕ όλης της χώρας από την πρώτη ημέρα της απασχόλησής τους.

-Διαπραγμάτευση των συμβάσεων που συνάπτει ο ΕΔΟΕΑΠ από τον ΕΟΠΥΥ ώστε να μπορεί να λαμβάνει τις ίδιες τιμές.

-Ένταξη των απαιτήσεων στο Κέντρο Είσπραξης των Ασφαλιστικών Εισφορών, ώστε να μην καθυστερεί στα δικαστήρια η διεκδίκηση των οφειλομένων.

«Προτιμώ μια κακή λύση από τη μη λύση που οδηγεί στη διακοπή λειτουργίας του Ταμείου», σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Ν. Καρούτζος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Υψηλότερη εισφορά έως και 7% επί του τζίρου ζήτησε η κ. Πόπη Χριστοδουλίδου.

Την άποψη ότι η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί βραχύβια λύση εξέφρασε το μέλος του ΔΣ Κ. Ντελέζος.

Κόντρα έχει ξεσπάσει και με τον ΕΦΚΑ ο οποίος ζητά εγγυήσεις τόσο για τη δανειακή σύμβαση που είχε συναφθεί όσο και για την απόδοση του αγγελιόσημου που οφείλουν εργοδότες και διαφημιστικές εταιρίες.

Οι οφειλές από εισφορές εργαζομένων ανέρχονται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες οφειλές από τρίτους (κυρίως διαφημιστικές εταιρείες ή διαφημιζομένους που χρωστούν το αγγελιόσημο) φτάνουν τα 10,5 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΔΟΕΑΠ πάντως έχει κρατήσει ένα αποθεματικό (σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ) και με αυτά μπορεί να εξοφλήσει όλες τις υποχρεώσεις του.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα