Στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο η 8η διεθνής συνάντηση για τον τουρισμό του Δρόμου του Μεταξιού

Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο η 8η διεθνής συνάντηση για τον τουρισμό του δρόμου του Μεταξιού, που διοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Συμμετέχοντες από 33 χώρες, υπουργοί των χωρών που παίρνουν μέρος στη συνάντηση καθώς και όλοι ενδιαφερόμενοι στον χώρο του Τουρισμού θα βρεθούν στη συνάντηση, η οποία θα

πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 12 Οκτωβρίου.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι η 8η διεθνής συνάντηση για τον τουρισμό του δρόμου του μεταξιού, είναι κορυφαίο γεγονός- ορόσημο για την Περιφέρεια.

"Είναι σημαντικό γεγονός για την πόλη και την περιφέρειά μας. Είναι κάτι που το διεκδικήσαμε και τελικά το καταφέραμε η όγδοη διεθνής συνάντηση για το τουρισμό του δρόμου του μεταξιού που διοργανώνει ο παγκόσμιος οργανισμός τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών να πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το 2018. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διετή διοργάνωση του παγκόσμιου οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε στοιχεία τονίζοντας ότη η ΠΚΜ είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε αφίξεις τουριστών τα τρία τελευταία χρόνια.

«Για δεύτερη συνεχή χρόνια πετύχαμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες με αύξηση 30% του τουριστικού ρεύματος κατά τους μήνες της Άνοιξης και του Φθινοπώρου. Οι οδικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο ξεπερνώντας συνολικά τα 6, 5 εκατ. τουρίστες ετησίως. Τα τελευταία 2 χρόνια το αεροδρόμιο "Μακεδονία" είχε τη μεγαλύτερη αύξηση αφίξεων σε σύγκριση με όλα τα περιφερειακά με ποσοστό 33 %. Καταφέραμε αύξηση κατά 300 % σε επισκέψεις μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στην Περιφέρειά μας την τελευταία 4ετία. Στο πρώτο εξάμηνο του 2017 είμαστε η μια από τις συνολικά τέσσερις περιφέρεις της χώρας που παρουσίασε αύξηση 8, 3 % στις επισκέψεις και κατά 9,7 % στα έσοδα από τον τουρισμό», υπογράμμισε.

«Σύμφωνα με τις μελέτες η ΠΚΜ θα είναι η δεύτερη τουριστικά πιο ισχυρή περιφέρεια στην Ελλάδα στην πενταετία που έχουμε μπροστά μας με 21% περαιτέρω αύξηση των αφίξεων και 15% αύξηση των εσόδων», πρόσθεσε.

Η προϊστάμενη περιφερειακής υπηρεσίας Τουρισμού Κ.Μ. Υπουργείου Τουρισμού, Περσεφόνη Τρίχα τόνισε ότι στη συνάντηση θα συμμετέχουν 33 χώρες και είναι η πρώτη φορά που φιλοξενείται στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Σύμφωνα με την κα Τρίχα θα δημιουργηθούν οφέλη για την τοπική κοινωνία και θα δημιουργηθούν διακρατικές συνεργασίες, επενδύσεις και κοινές δράσης προώθησης του τουριστικού προϊόντος.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου χαρακτήρισε εξαιρετικά ελπιδοφόρο την διεθνής συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη. "Είναι σημαντικό που η Θεσσαλονίκη κατάφερε να αναλάβει την φιλοξενία και τη διοργάνωση αυτού του μεγάλου γεγονότος. Πέρσι τον Απρίλη ο ΟΤΘ συνδιοργάνωσε την ημερίδα στο ΑΠΘ για το δυτικό δρόμο του μεταξιού και παρουσιάστηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών περιοχών που συνδέονται με όλο το τουριστικό αναπτυξιακό πλέγμα στο δρόμο του Μεταξιού. Η προσπάθεια που έγινε πριν την εκδήλωση έδωσε τις βάσεις για αν διεκδικήσουμε και να αναλάβουμε ως Θεσσαλονίκη, ως σταυροδρόμι, ως λιμάνι το μεγαλύτερο ενεργειακό ρόλο στο δρόμο του μεταξιού".

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της ΠΚΜ, Αλέξανδρος Θάνος "Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσουμε όλοι οι φορείς συνολικά. Από τα μουσεία, τους τουριστικούς φορείς να ασχοληθούν με το αντικείμενο του δυτικού δρόμου του μεταξιού, να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε το τουριστικό προϊόν που θέλουμε να προβάλουμε, να είμαστε έτοιμοι για τις συνέργειες, έτσι ώστε να πάρουμε την μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία για την περιοχή μας".

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια περιφερειακής και τουριστικής Ανάπτυξης τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ, Στέλλα Κωστοπούλου έκανε λόγο για μία μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί η πόλη και η περιφέρεια, σημειώνοντας παράλληλα πως στη συνάντηση για τον τουρισμό του δρόμου του μεταξιού θα συγκεντρωθεί η αφρόκρεμα του παγκόσμιου τουρισμού.

Η συνάντηση διοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, μετά από κοινή διεκδίκηση αυτού από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα