Προορισμός της Εβδομάδας: Τσεπέλοβο – Περιήγηση στο "στολίδι" της Τύμφης

Είναι το μεγαλύτερο χωριό στα Ζαγοροχώρια. Στέκει αρχοντικά σε υψόμετρο 1.080 μ. στη νότια πλευρά του όρους Τύμφη και οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 300.

Στο χωριό κυριαρχεί η παραδοσιακή πετρόχτιστη αρχιτεκτονική, πολύχρονα αρχοντικά, λιθόχτιστοι δρόμοι και η άριστη φιλοξενία.

Το όμορφο Τσεπέλοβο υπήρξε το διοικητικό κέντρο του Ζαγορίου από τον 18ο αιώνα και ήκμασε εμπορικά κατά τα οθωμανικά χρόνια ιδιαίτερα λόγω του εμπορίου ξυλείας.

Περιπλανήσεις ανάμεσα σε αρχοντικά και η ομορφιά της ηπειρωτικής γης μαγεύουν τον επισκέπτη. Τα λιθόχτιστα δρομάκια οδηγούν στην

πλατεία του χωριού, το σημείο αναφοράς με τον μεγάλο πλάτανο. Δίπλα από την κεντρική εκκλησία είναι το Τσούφλειο φαρμακείο του μεγάλου εθνικού ευεργέτη Αναστάσιου Τσούφλη, και ο τάφος του ποιητή Ιωάννου Βηλαρά.

Από τον αιωνόβιο πλάτανο της κεντρικής πλατείας ξεκινάει ένα οδοιπορικό στα λιθόστρωτα σοκάκια του που γεμίζουν με φύλλα κάθε φθινόπωρο. Στους περιπάτους θα συναντήσετε γέφυρες όπως αυτή του Κονόμου, του Χάτσιου και της Κοβάτσαινας, αυλόπορτες πετρόχτιστων επιβλητικών αρχοντικών με καμινάδες που καπνίζουν τους χειμερινούς μήνες.

Στην πλατεία βρίσκεται η ανακαινισμένη, από το 1753, εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το εξάγωνο καμπαναριό στην οποία μπορεί ο καθένας να θαυμάσει αγιογραφίες ανεκτίμητης ιστορικής αξίας. Χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Λίγο πιο πάνω υπάρχουν τα ερείπια του σπιτιού της μεγάλης ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη. Στο χωριό σώζονται ακόμη τα αρχοντικά των οικογενειών Κέντρου, Παπάζογλου, Βαζίμα και Τσαβαλιά ενώ το πρώτο σχολείο του λειτούργησε το 1700.

Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, πάνω από το λεγόμενο φαράγγι «Βικάκι», βρίσκεται η πέτρινη Μονή Ρογκοβού, χτισμένη τα χρόνια 1028-1034 και ανακαινισμένη το 1745. Οι καλοδιατηρημένες αγιογραφίες και τα ξυλόγλυπτα της εκκλησίας έγιναν σταδιακά κατά τον 18ο και 19ο αιώνα.

Εκεί, ο Νεόφυτος Δούκας-κληρικός και λόγιος, μία από τις πιο σημαντικές μορφές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού-ήθελε να ιδρύσει ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα («Ανωτέρα Σχολή»), όμως το όραμά του τελικά δεν πραγματοποιήθηκε με τις αναταραχές κατά την πτώση του Αλή Πασά.

Στο Τσεπέλοβο θα δείτε και την περίφημη «γέφυρα του Κοκκόρη», που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ζαγορίτικης γεφυροποιίας.

Θα συναντήσετε, ακόμη, πληθώρα επιλογών για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση. Φηµίζεται για το τριήµερο πανηγύρι του, τον Αύγουστο.

Το Τσελέποβο είναι ένα από τα σαράντα έξι γραφικά χωριά, στα βόρεια των Ιωαννίνων, ανάμεσα στο Μιτσικέλι και στην Τύμφη, τα οποία υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις στους λάτρεις της παράδοσης, αλλά και της φύσης.

Προσέγγιση:

Οδικώς: Από τα Γιάννενα χρειάζεστε περίπου 45 λεπτά για να έρθετε με το αυτοκίνητο στο Τσεπέλοβο.

Από Αθήνα: Κόρινθος – Πάτρα – Ιονία Οδός – Περιφερειακή Ιωαννίνων – Τσεπέλοβο

Aπό Θεσσαλονίκη: Eγνατία οδός – Έξοδος προς Ιωάννινα – Περιφερειακή Ιωαννίνων – Τσεπέλοβο

Ταυτότητα προορισμού:

Περιφέρεια: Ηπείρου

Δήμος: Δήμος Ζαγορίου

Δημοτική ενότητα: Τύμφης

Περιφερειακή ενότητα: Ιωαννίνων

Υψόμετρο: 1.080

Πληθυσμός: 348 (2001)

Keywords
Τυχαία Θέματα