Προορισμός της Εβδομάδας: Παλιός Άγιος Αθανάσιος – Το πέτρινο χωριό στις πλαγιές του Καϊμάκτσαλαν

Στις πλαγιές του όρους Καϊμάκτσαλαν σε υψόμετρο 1.200 μέτρων βρίσκεται ο γραφικός και πανέμορφος παλιός Άγιος Αθανάσιος. Τα στενά καλντερίμια, οι ξενώνες από ξύλο και πέτρα, το τοπίο που σου κόβει την ανάσα και οι μυρωδιές από τις παραδοσιακές ταβέρνες με τις καυτές σούπες και τα φαγητά μαγειρεμένα στο πήλινο είναι μερικά από όσα θα συναντήσεις στον παραδοσιακό αυτόν οικισμό.

Η μακεδονίτικη αρχιτεκτονική του Αγίου Αθανασίου ταξιδεύει τον επισκέπτη σε άλλες εποχές, ενώ τα πέτρινα σπίτια του οικισμού με τις θαυμάσιες κεραμοσκεπές είναι ο λόγος για τον οποίο ο Άγιος

Αθανάσιος ονομάζεται και «Πέτρινο Χωριό».

Το χωριό χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από κτηνοτρόφους και χτίστες από την Ήπειρο. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό και δημιούργησαν τον Νέο Άγιο Αθανάσιο, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στην πεδιάδα, αφού το χιόνι απέκλειε το χωριό για ολόκληρους μήνες. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 η δημιουργία του χιονοδρομικού κέντρου οδήγησε στην αύξηση του τουρισμού στην περιοχή. Ο δρόμος άνοιξε, τα πετρόχτιστα σπίτια με τις κεραμοσκεπές επισκευάστηκαν, δημιουργήθηκαν ξενώνες, πολυτελή ξενοδοχεία, ταβέρνες, εστιατόρια και cafe-bars με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική. Πλέον αποτελεί έναν από τους καλύτερους χειμερινούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας.

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Παλιού Αγίου Αθανασίου είναι η εκκλησία της Aναλήψεως που κτίστηκε στα τέλη του 1700. Στο εσωτερικό της θα βρείτε εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας. Από το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου στον ομώνυμο λόφο μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα προς την λίμνη Βεγορίτιδα.

Στη ψηλότερη κορυφή του βουνού στα 2.524 μέτρα, βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα-Καϊμάκτσαλαν. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995 και οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του αρχίζουν από τα 2.050μ. όπου υπάρχει το καταφύγιο, σχολές σκι, χώροι στάθμευσης, πίστες αρχαρίων, εκδοτήρια και καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού και καταλήγουν στα 2.480 μέτρα όπου βρίσκεται ο σταθμός άφιξης του ψηλότερου αναβατήρα της Ελλάδας. Στο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου λειτουργεί ξενοδοχείο, εστιατόριο με παραδοσιακές γεύσεις καθώς και καφέ-μπαρ, όπου μπορείς να απολαύσεις ένα ζεστό κακάο.

Το Καϊμάκτσαλαν αποτελεί πόλο έλξης τόσο για το χιονοδρομικό κέντρο όσο και για τους ορειβάτες. Πανέμορφες διαδρομές μέσα σ’ ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους διοργανώνονται από ορειβατικούς συλλόγους της περιοχής.

Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων βρίσκεται η Έδεσσα, όπου μπορείς να φωτογραφηθείς πλάι στους εντυπωσιακούς καταρράκτες. Κοντά στη όμορφη πόλη της Έδεσσας αξίζει να επισκεφθείς τον Υδροβιότοπο Άγρα - Νησιού – Βρυττών. Πρόκειται για λίμνη έκτασης 5.972 στρεμμάτων που υδροδοτείται από τις πηγές του ποταμού Εδεσσαίου. Μια τεχνητή λίμνη γλυκού νερού που σε μεγάλο βαθμό καλύπτεται από υδρόβια βλάστηση, ενώ βόρεια συνορεύει με απόκρημνους βράχους. Πάνω από 250 διαφορετικά είδη πτηνών ζουν περιοδικά μέσα στον υδροβιότοπο.

Θα συναντήσετε το χωριό Παναγίτσα στη διαδρομή από Έδεσσα για το χιονοδρομικό κέντρο. Το χωριό αποτελεί κέντρο εναλλακτικού τουρισμού έχοντας δημιουργήσει τουριστικές υποδομές όπως, η πίστα του ανεμοδρόμιου, η οποία είναι μια από τις καλύτερες της Ευρώπης, η πίστα μότο-κρος, το μικρό χιονοδρομικό κέντρο που λειτουργεί και με τεχνητό χιόνι κ.α.

Επισκεφθείτε τα Λουτρά Πόζαρ, την λουτρόπολη στη σκιά του Καιμάκτσαλαν, είναι ο απόλυτος προορισμός γι’ αυτούς που θέλουν να συνδυάσουν τις ιαματικές ιδιότητες των θερμών καταρρακτών του όρους Βόρα με τη σωματική και ψυχική ευεξία που προσφέρει η επαφή με τη φύση.

Σε μόλις 1,5 χιλιόμετρα από τα Λουτρά Πόζαρ είναι το Μαύρο Δάσος, μία περιοχή με μοναδική ομορφιά. Πρόκειται για ένα προστατευόμενο δάσος, ενώ λέγεται πως ο Μέγας Αλέξανδρος εφοδίαζε τον στρατό του με σάρισες που ήταν φτιαγμένες από ξύλο, που πρώτα είχε βράσει στα νερά των Λουτρών Πόζαρ. Ονομάστηκε μαύρο γιατί η βλάστηση είναι τόσο πυκνή που το φως δεν φτάνει μέχρι το έδαφος.

Προσέγγιση

Οδικώς: Από τη Θεσσαλονίκη η απόσταση για τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο μέσω της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Βέροιας είναι 120 χλμ. Στρίβετε στην έξοδο για Βέροια, ακολουθείτε πορεία προς Αλεξάνδρεια - Γιαννιτσά – Έδεσσα, και έπειτα ακολουθείτε τη σήμανση προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν που μετά από 30 χλμ. θα σας οδηγήσει στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο.

Ταυτότητα προορισμού

Περιφέρεια: Κεντρικής Μακεδονίας

Περιφερειακή ενότητα: Πέλλας

Δήμος: Έδεσσας

Γεωγραφικό διαμέρισμα: Μακεδονία

Υψόμετρο: 1.200

Πληθυσμός: 184 (2001)

Keywords
Τυχαία Θέματα