Προορισμός της Εβδομάδας: Ορεινή Κορινθία – Μοναδικά τοπία και γραφικά χωριά μία "ανάσα" από την Αθήνα

Γραφικά χωριουδάκια, ειδυλλιακά μονοπάτια και κουκλίστικοι ξενώνες σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε στην ορεινή Κορινθία. Βρίσκεται μία ανάσα από την Αθήνα και είναι μια ιδανική επιλογή για εξορμήσεις το Σαββατοκύριακο.

Τοπία μοναδικού φυσικού κάλλους, αξιοθέατα και νόστιμο φαγητό θα σας δώσουν την ευκαιρία για μια μικρή ανάπαυλα από την καθημερινότητα.

Δάση με έλατα και πεύκα, λίμνες, ποτάμια και οροπέδια δημιουργούν ένα γαλήνιο σκηνικό με επίκεντρο την οροσειρά της Ζήρειας.

Αν και η ευρύτερη

περιοχή της Δόξας και του Φενεού έγινε γνωστή ως χειμερινός προορισμός χάρη στα Τρίκαλα και στο χιονοδρομικό της Ζήρειας, υπάρχει πλήθος δραστηριοτήτων για τους λάτρεις της φύσης.

Ο κάμπος του Φενεού θα σας χαρίσει μαγευτικές εικόνες. Σπαρμένος με τα περίφημα φασόλια «βανίλια» και τα οπωροκηπευτικά, ενώ περιτριγυρίζεται με όμορφα χωριουδάκια.

Επισκεφθείτε τις λίμνες, την τεχνητή και εντυπωσιακή Δόξα και την «μυθική» Στυμφαλία.

Η λίμνη Δόξα ή αλλιώς «Κορινθιακή Ελβετία» βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, ανάμεσα στον Χελμό, τη Ντουρτνουβάνα και τη Ζήρεια, με πολλά χωριά να την περικυκλώνουν. Η λίμνη Στυμφαλία είναι «μυθική», αφού στο μεγάλο λεκανοπέδιο ζούσαν οι Στυμφαλίδες όρνιθες, τα ανθρωποφάγα πτηνά που κατατρόπωσε ο Ηρακλής στον έκτο άθλο του.

Λίγα μέτρα ψηλότερα από την λίμνη Δόξα επισκεφθείτε την μονή του Αγίου Γεωργίου. Είναι χτισμένη σε δεσπόζουσα θέση επάνω από τη λίμνη Δόξας, κουβαλάει στους τοίχους της μεγάλο μέρος της ιστορίας της περιοχής. H Mονή ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι του Aγίου Φανουρίου. Mεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση το 1693, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων και ανακαινίστηκε εκ θεμελίων το 1754, αφότου καταστράφηκε από πυρκαγιά. Το μοναστήρι είναι επίσης γνωστό για το γλυκό τριαντάφυλλο που φτιάχνουν οι μοναχοί εδώ και 20 χρόνια. Μην παραλείψετε να μπείτε στο εσωτερικό του ναού , όχι τόσο για τον χώρο του κρυφού σχολειού όσο για το εντυπωσιακό χρυσοποίκιλτο τέμπλο του 1762.

Από την παλαιά μονή διασώζεται μόνο ο ναός του Αγίου Φανουρίου, που σήμερα δεσπόζει στην λίμνη Δόξα σε ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς.

Στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας παρατηρήστε ορισμένα από τα 150 είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί στην περιοχή και απολαύστε την θέα προς την λίμνη.

Εξερευνήστε το μονοπάτι που ξεκινά από το δρόμο Στυμφαλίας–Καστανιάς και καταλήγει στη θέση του μυκηναϊκού κάστρου, από όπου η θέα στη λίμνη και στον αρχαιολογικό χώρο της Στυμφάλου είναι ανεπανάληπτη. Πολύ όμορφες, επίσης, είναι οι διαδρομές στην περιοχή της λίμνης Δασίου και ειδικότερα εκείνη ως το χωριό Καρυά.

Κάποια από τα πιο γραφικά χωριά, είναι η Καστανιά Κορινθίας. Είναι σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, και κρυμμένη μέσα στο ελατοδάσος. Το χωριό ενδείκνυται για χαλαρές βόλτες και πεζοπορίες ανάμεσα στα πέτρινα σπιτάκια της. Στις απαραίτητες στάσεις περιλαμβάνονται το ξωκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου, με την πανοραμική θέα στην καταπράσινη κοιλάδα και η περίφημη Τρίκρηνα, η πέτρινη κρήνη όπου, σύμφωνα με το μύθο, οι νύμφες έλουζαν το νεαρό Ερμή.

Το χωριό Γκούρα είναι αμφιθεατρικά κτισμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων.Η Γκούρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα χωριά της περιοχής. Παλιά αρχοντικά και τραπεζάκια που απλώνουν τα καφενεία κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο της πλατείας συνθέτουν το σκηνικό, ενώ η θέα στην πεδιάδα είναι μαγευτική. Λίγα χιλιόμετρα βόρεια του χωριού, η μονή της Παναγιάς των βράχων, λαξευμένη μέσα στον βράχο συγκαταλέγεται στα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα.

Προσέγγιση:

Οδικώς: Ακολουθήστε την εθνική οδό Αθηνών–Πατρών και μετά περίπου μιάμιση ώρα φθάνετε στο Δερβένι, τη Λυκοποριά ή το Ξυλόκαστρο. Aπό εκεί θα κάνετε δέκα λεπτά έως και μιάμιση ώρα, ανάλογα με τον προορισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προορισμός, Εβδομάδας, Ορεινή Κορινθία – Μοναδικά, Αθήνα,proorismos, evdomadas, oreini korinthia – monadika, athina