Πρόεδρος ΚΘΒΕ: Προσπάθεια απαξίωσης της διοίκησης του ΚΘΒΕ η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων των ηθοποιών

Στην προσπάθεια απαξίωσης της διοίκησης του ΚΘΒΕ με ένα σχέδιο ενορχηστρωμένο από τις παλιές δυνάμεις του δικομματισμού αποδίδει την απόφαση του σωματείου των ηθοποιών για απεργιακές κινητοποιήσεις από την ημέρα των Χριστουγέννων ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ Άρης Στυλιανού.

Τόνισε ακόμη ότι η διοίκηση θέλει να βρεθεί λύση για το νομικό πρόβλημα που κληρονόμησε από παλαιότερες διοικήσεις του θεάτρου σημειώνοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι πλήρως προστατευμένοι εργασιακά.

«Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος είμαστε όλοι στενοχωρημένοι, το θέατρο είναι κλειστό λόγω της απεργιακής κινητοποίησης των ηθοποιών του θεάτρου. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν τα Χριστούγεννα, είναι η τρίτη εβδομάδα και έχουμε χάσει τον χρόνο αυτό που ο κόσμος και κυρίως τα λαϊκά στρώματα επιλέγουν να πάνε θέατρο. Χάνουμε καθημερινά παραστάσεις και ο κόσμος χάνει ένα πολύτιμο αγαθό του πολιτισμού που είναι το θέατρο» σημείωσε ο Άρης Στυλιανού μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος εκτίμησε ακόμη ότι η απεργιακή κινητοποίηση έγινε χωρίς λόγο και αιτία. «Έχω τεράστιο σεβασμό στους ηθοποιούς που είναι η ψυχή του θεάτρου και χωρίς αυτούς δεν υπάρχει θέατρο. Ωστόσο έχει γίνει μία παρεξήγηση και κάποιοι έχουν παρασυρθεί σε αυτοκαταστροφικές επιλογές. Η αφορμή ήταν η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που υπογράφει κάθε δύο χρόνια το ΚΘΒΕ με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Το ΣΕΗ υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μελών του αλλά η ηγεσία του έχει μια αδιάλλακτη στάση και δυστυχώς έχει κομματικοποιήσει το ζήτημα κάνοντας μια στείρα αντικυβερνητική αντιπαράθεση που δεν αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα» πρόσθεσε ξεκαθαρίζοντας ότι η σύμβαση των εργαζομένων είναι ισχυρή, δεν είναι αρρύθμιστη καθώς και ότι γίνεται συζήτηση για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης από τον Οκτώβριο.

Ο κ. Στυλιανού εξήγησε ότι υπάρχει ένα δύσκολο νομικό πρόβλημα που αφορά τον παρελθόν καθώς 92 ηθοποιοί έχουν προσφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας χρήματα που από το 2010 το θέατρο περιέκοπτε στις αποδοχές τους. «Έγινε η δίκη και περιμένουμε το αποτέλεσμα. Οι συνδικαλιστές του ΣΕΗ πιέζουν τη διοίκηση του θεάτρου να υπογράψουν σύμβαση σαν να μην υπάρχουν τα δικαστήρια και σαν να μην τρέχει τίποτα με το παρελθόν. Τόσο εγώ όσο και ο γενικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γ. Αναστασάκης κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε για προσβολή του δημόσιου συμφέροντος. Από το 2010 γινόταν παρακράτηση 10% με βάση τους τότε νόμους στους μισθούς των ηθοποιών. Οι ηθοποιοί διεκδικούν την επιστροφή των χρημάτων για την περίοδο 2012 -2017, ένα ποσό γύρω στα 4 εκ. ευρώ. Οι ηθοποιοί ζητούν στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας να μην υπάρχει η παρακράτηση του 10%» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα πρόβλημα κληρονομημένο από το παρελθόν καθώς «δεν υπάρχει μνεία για την περικοπή αυτή στην σύμβαση και το θέατρο εμφανίζεται ανακόλουθο να υπογράφει άλλο ποσό στους μισθούς και άλλο να αποδίδει». «Έχουμε κάνει έξι διαφορετικές συμβιβαστικές προτάσεις για να το λύσουμε ενώ το ΣΕΗ απορρίπτει οποιαδήποτε πρόταση συμβιβασμού. Εμείς περιμένουμε το δικαστήριο και δεν μπορούμε να υπογράψουμε νέα σύμβαση και να μην αναφερόμαστε με κανέναν τρόπο σε αυτό που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν. Προτείναμε να παραταθεί η ισχύς της συλλογικής σύμβασης για να είναι εξασφαλισμένοι οι ηθοποιοί. Υπήρχε κάθε καλή διάθεση να βρεθεί σύμβαση, κανένας δεν κινδυνεύει στο θέατρο, πληρώνονται όλοι κανονικά. Δεν υπήρχε λόγος να γίνει αυτή η κινητοποίηση» σχολίασε ακόμη. Η στάση τους, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αδιάλλακτη με αποτέλεσμα να μην γίνεται καμία παράσταση ούτε καν η γιορτή για τα παιδιά των ηθοποιών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ένα πολιτικό σχέδιο να απαξιωθεί το ΚΘΒΕ. «Εμείς αναλάβαμε πριν από 3,5 χρόνια, το θέατρο είχε 9 εκ. χρέη και 3.500 ευρώ στα ταμεία. Υπήρχε η φήμη ότι θα κλείσει το θέατρο. Προσπαθήσαμε όλοι μαζί, το θέατρο έχει ξεχρεώσει και βρίσκεται στην καλύτερη φάση του. Έχει βοηθήσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός καθώς και όλοι οι Υπουργοί Πολιτισμού. Αυτό κάποιους τους ενοχλεί. Υπάρχει μια αρρωστημένη κατάσταση και μέσα στο ΚΘΒΕ από το παλιό καταστημένο που βρίσκει ευκαιρία με την κοντόφθαλμη λογική των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ να κάνει αντικυβερνητικό παιχνίδι. Υπάρχει ένα κλίμα απαξίωσης της σημερινής διοίκησης με σχέδιο ενοχρηστρωμένο από τις παλιές δυνάμεις του δικομματισμού» δήλωσε ακόμη κάνοντας έκκληση στους εργαζόμενους του θεάτρου να σκεφτούν αν είναι ένα κλειστό θέατρο ο καλύτερος τρόπος διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους. «Ας ανοίξει το θέατρο και δεσμευόμαστε να βρούμε μία λύση. Υπάρχει κάθε καλή διάθεση να είναι όλοι οι εργαζόμενοι προστατευμένοι» κατέληξε.

Keywords