Περιήγηση στη Θεσσαλονίκη μέσα από 10+1 χάρτες

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικες, με τίτλο: «Η Θεσσαλονίκη σε 10+1 χάρτες. Μια περιήγηση στην πόλη μας μέσα από τη χαρτογραφική κληρονομιά» θα πραγματοποιηθεί στην Βιβλιοθήκη του Κ.Ι.Θ., σε συνεργασία με τα ΓΑΚ-ΙΑΜ-Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (ΑχαΚ), την Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020, στις 6:00 μ.μ.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιήσουν η κα Μαρία Παζαρλή, Αρχαιολόγος, Msc, PhD

Ιστορία της Χαρτογραφίας και η κα Νόπη Πλούτουγλου, Τοπογράφος Μηχανικός, Μτπχ Χαρτογραφίας, από το ΑχαΚ.

-Ποια είναι η παλαιότερη αναφορά της Θεσσαλονίκης στους χάρτες;

-Κατά πού πέφτει η Ανατολική Θεσσαλονίκη και πού η Δυτική;

-Πού ακριβώς ήταν το Μπαξέ Τσιφλίκι, το Μπεχτσινάρι, η Βάρνα, το Καλαμάκι και όλα τα άλλα μέρη που ακούμε στα τραγούδια και τις παλιές διηγήσεις;

«Η Θεσσαλονίκη …πόλη με χίλια πρόσωπα…Ιστορική και σύγχρονη..η Θεσσαλονίκη των πολιτισμών αστραφτερή μέσα στους χρόνους». Ένα σημαντικό αστικό κέντρο, λιμάνι και οδικός κόμβος από την εποχή της δημιουργίας της και χωρίς ουσιαστική διακοπή μέχρι σήμερα. Στη διάρκεια όμως των πολλών αιώνων ζωής της, δεν ήταν πάντα η ίδια πόλη. Οι συνεχείς αλλαγές της απεικονίζονται, μεταξύ άλλων, και στους χάρτες!

Πρόκειται για μια περιήγηση στην ιστορία και τη διαμόρφωση της σύγχρονης πόλης, μέσα από τη χαρτογραφική της κληρονομιά, αλλά και στους ανθρώπους, τα παράδοξα, τους μύθους και τις ιστορίες που συνοδεύουν την εξέλιξή της και σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας της.

Στόχος του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος στους ενήλικες είναι η αξιοποίηση, ανάδειξη και διάχυση της χαρτογραφικής κληρονομιάς της πόλης τους και η διάδοση της γνώσης σχετικά με την τοπική ιστορία.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

Δηλώσεις συμμετοχής:

Ειδική Βιβλιοθήκη Κ.Ι.Θ.

Τηλ: 2313 318709 , 8701, κα. Δώρα Κουρκούτα, 8.00 π.μ.- 2.00 μ.μ.

Η Ειδική Βιβλιοθήκη του Κ.Ι.Θ. είναι μέλος του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΩΡΑ

Πέμπτη 6:00 μμ - 9:00 μμ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης - Μέγαρο Μπίλλη

ΦΟΡΕΑΣ

Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Κέντρου Ιστορίας

Τηλ. 2310 264668 - 274167

Πλατεία Ιπποδρομίου - 54621 - Θεσσαλονίκη

Keywords
Τυχαία Θέματα