"Πέρασε" με κριτική από την αντιπολίτευση ο απολογισμός του Δ. Θεσσαλονίκης

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο απολογισμός, ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης της ταμειακής διαχείρισης του Δήμου Θεσσαλονίκης για το οικονομικό έτος 2017.

To θέμα ψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της "Πρωτοβουλίας". Κατά ψήφισαν οι παρατάξεις “Εντάξει”, “Γειτονιές σε Δράση”, “Mένουμε Θεσσαλονίκη”, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Μάκης Κυριζίδης, Στέλλα Αβραμίδου, Ανδρέας Κουράκης, Γιώργος Αβαρλής.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" ψήφισε λευκό καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ρία Καλφακάκου,

Μαρία Αγαθαγγελίδου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Γιώργος Αρβανίτης.

Το θέμα συζητήθηκε και ψηφίστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης, όπου παρουσιάστηκαν οικονομικά στοιχεία του δήμου καθώς και η έκθεση και οι παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών.

Τα συνολικά οργανικά έσοδα του δήμου το 2017 ανήλθαν στο ποσό των 186,9 εκατομμύρια ευρώ.

Στο παραπάνω ποσό αν προστεθούν και τα έκτακτα έσοδα 36 εκατομμυρίων ευρώ τα συνολικά έσοδα του δήμου οργανικά και ανόργανα ανήλθαν στο ποσό των 222,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν οι συνολικές εισπράξεις του δήμου στη χρήση 2017 (συμπεριλαμβανομένου του χρηματικού υπολοίπου έτους 2016), ανήλθαν στο ποσό των 275.216.024, 95.

Όσον αφορά τα έξοδα το συνολικό κόστος παροχής υπηρεσιών, διοίκησης, δημοσίων σχέσεων, προβλέψεων υποτίμησης τίτλων και χρεογράφων και χρηματοοικονομικών εξόδων ανήλθε στο ποσό των 209.825.536,85.

Αθροιζόμενα με τα έκτακτα έξοδα 16.8 εκατομμυρίων ευρώ, το σύνολο των εξόδων οργανικών και ανόργανων ανήλθε στα 226,6 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμα το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του δήμου ανέρχεται στο ποσό των 18.489.506,41 και οι αντίστοιχες βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις ανέρχονται στο ποσό των 91.670.470,32.

Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το σύνολο των εισπράξεων του δήμου του έτους 2017, (συμπεριλαμβανομένου του χρηματικού υπολοίπου του 2016), ποσού 275.216.025,95, μείον τις πληρωμές του δήμου του έτους 2017 ποσού 211.936.534,23 μας δίνει χρηματικό υπόλοιπο ύψους 45.910.962,59.

Το σύνολο των ταμειακών διαθέσιμων του δήμου ανέρχεται στο ποσό των 45.027.071,97.

Στην ομιλία της η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου σημείωσε πως προτεραιότητα του δήμου είναι να σταθεί δίπλα στο δημότη, παρότι τα έσοδα του είναι μειωμένα, είτε από μείωση επιχορηγήσεων είτε από αδυναμία δημοτών να πληρώσουν τέλη.

“Στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που δραστηριοποιείται ο δήμος με μείωση εσόδων, η οποία προέρχεται είτε από μείωση επιχορηγήσεων είτε από οικονομική αδυναμία αρκετών δημοτών που αδυνατούν να πληρώσουν τέλη είτε από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ είτε από τέλη επιχειρήσεων, μειώνονται τα έσοδα του δήμου. Έχουν αντίκτυπο στα οικονομικά του δήμου όλα αυτά. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν χτυπά μόνο τον καθένα από μας αλλά και το δήμο”, ανέφερε η κ. Αγγελίδου.

Παράλληλα η αντιδήμαρχος Οικονομικών αναφέρθηκε και στην υπόθεση της υπεξαίρεσης και το πόσο έχει επηρεάσει το δήμο.

“Μην ξεχνάμε την υπεξαίρεση που συνέβη πριν το 2011. Τα έχουμε ρυθμίσει όλα. Πόσο επιβαρύνουν το δήμο. Είναι εκατομμύρια δεν είναι στραγάλια. Προτεραιότητα του δήμου είναι να σταθεί δίπλα στο δημότη”, τόνισε.

Στο πλαίσιο του ελέγχου, από τους ορκωτούς λογιστές – ελεγκτές, διαπιστώθηκε ότι στον λογαριασμό γενικής λογιστικής 64.98.90.00, «Νόµιµες ∆απάνες καθ’ υπέρβαση πιστώσεων» µε συνολικό λογιστικό υπόλοιπο την 31.12.2017 ποσό 5.232.834,39€ περιλαµβάνεται και ποσό 5.103.288,50€ που αφορά σε λογιστικοποιηµένο κόστος απαλλοτριώσεων.

Κατά την άποψη των ορκωτών λογιστών-ελεγκτών, το ποσό των 5.103.288,50€ που αφορά σε κόστος απαλλοτριώσεων πρέπει να καταχωρηθεί σε λογαριασμό ενεργητικού π.χ. 15.10 «Απαλλοτριώσεις και αγορές εδαφικών καταστάσεων» ή 15.11 «Απαλλοτριώσεις και αγορές κτιρίων-εγκαταστάσεων κτιρίων-τεχνικών έργων» και έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης, όπου στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει μεταφορά τους στους οικείους λογαριασμούς παγίων που αφορούν οι απαλλοτριώσεις.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Σκληρή κριτική στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, άσκησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με αφορμή τη συζήτηση για τον απολογισμό – ισολογισμό.

Ο Σταύρος Καλαφάτης απουσίαζε από τη συνεδρίαση λόγω έκτακτου σοβαρού οικογενειακού προβλήματος και γι αυτό το λόγο έλαβε, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Εντάξει”, Σωκράτης Δημητρίαδης, σημειώνοντας πως πρόκειται για τοποθέτηση του κ. Καλαφάτη.

“Ο απολογισμός της διοίκησής σας, για άλλη μία φορά, αποδεικνύει ότι η σημαία της χρηστής διαχείρισης έχει υποσταλεί εδώ και καιρό.

Δεν είναι δυνατό να θεωρείτε ότι ο Δήμος διαχειρίζεται σωστά τα έσοδα και τις δαπάνες τους, όταν το πρώτο πράγμα που προκύπτει από μία σύντομη ματιά είναι πως έχουμε να κάνουμε με έναν δήμο υπερχρεωμένο από δάνεια. Το 2017 τα δάνεια έφθασαν τα 20,8 εκατομμύρια ευρώ, με τα τοκοχρεολύσια στα 3,1 εκατομμύρια”, τόνισε ο κ. Δημητριάδης.

“Αποδεικνύεται, επίσης, ότι ο δήμος παίρνει πολλά από τους δημότες, τη στιγμή που δίνει πολύ λίγα. Τα μεγαλύτερα έσοδα –εκτός επιχορηγήσεων- προέρχονται από τέλη και πρόστιμα.

Υπολογίστε τους αριθμούς:

Από ανταποδοτικά και άλλα τέλη ο δήμος εισπράττει 48,4 εκ ευρώ και από πρόστιμα παράβολα άλλα 8 εκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή, παρά τα χρήματα που δίνουν οι Θεσσαλονικείς, βλέπουν ότι η καθημερινότητά τους δεν βελτιώθηκε. Τα 36 –και βάλε- εκατομμύρια ανταποδοτικών τελών για μια πόλη βρόμικη, με τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, με γειτονιές που δεν διαθέτουν ευπρεπή πεζοδρόμια, είναι πολλά ως είσπραξη. Η ανταπόδοση είναι μηδαμινή.

Εδώ πρέπει να υπολογίσουμε ότι ο δήμος θα χάσει, με ευθύνη της διοίκησης, ένα έσοδο της τάξης του 1.200.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά προήλθαν, το 2017, από το ενοίκιο του πάρκινγκ της πλατείας Ελευθερίας. Το 2018 θα είναι η τελευταία χρονιά που θα εισπράξουμε από αυτόν τον πόρο. Κι αυτό επειδή η δημοτική αρχή δεν κατάφερε να σχεδιάσει μία ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας υπολογίζοντας πως πρέπει να υπάρχει κα πάρκινγκ.

Τέλος να σημειώσω τον καταμερισμό παρόμοιων δαπανών σε διαφορετικά σημεία. Έτσι, υπάρχει το παράδοξο να εμφανίζονται μηδενικά τα έξοδα του δήμου προς πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά σε άλλο σημείο να υπάρχουν ποσά που καταλήγουν σε αυτούς, όπως, για παράδειγμα, τα χρήματα που δίνονται για τα Δημήτρια, που είναι 180.121 ευρώ ή για έξοδα πολιτιστικών εκδηλώσεων άλλα 22.392.

Κύριε δήμαρχε:

1. Εισπράττετε περισσότερα από όσα κατ’ αναλογία έπρεπε να επιστρέψετε στους πολίτες.

2. Φορτώσατε με δάνεια τον Δήμο Θεσσαλονίκης για να κάνετε έργο το οποίο οφείλατε να υλοποιήσετε χωρίς να επιβαρύνετε τους Θεσσαλονικείς για τα επόμενα χρόνια -όπως πράττετε τώρα.

3. Τα στοιχεία που δώσατε είναι κατακερματισμένα και δύσκολα ελέγχονται”, πρόσθεσε.

Την άποψη ότι θα πρέπει να δίνεται και μια εικόνα για την πολιτική της διοίκησης, πέρα από τους αριθμούς, εξέφρασε η επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτή Πόλη”, Ρία Καλφακάκου.

“Ο απολογισμός και ο ισολογισμός πάρα πολλές σελίδες. Προφανώς απεικονίζουν την οικονομική κατάσταση του δήμου αλλά πρέπει η πολιτική διοίκηση του δήμου να δίνουν μια εικόνα πέρα από τους αριθμούς, μια εικόνα του πως διαχειρίστηκε τα έσοδα του ο δήμος με βάση τις πολιτικές του επιλογές, όπως η κοινωνική πολιτική και προσφυγικό. Έτσι φαίνεται η πολιτική διαφορά”, τόνισε η κ. Καλφακάκου.

Η κ. Καλφακάκου αναφέρθηκε ακόμα στην υπόθεση της υπεξαίρεσης χαρακτηρίζοντας την μελανή κηλίδα.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, ζήτησε να παρθεί μια γενναία απόφαση να μην ζητούνται από πολίτες που δεν έχουν, μικρές οφειλές..

“Φαίνεται ότι η δυνατότητα των πολιτών σε ότι έχει να κάνει με το να δίνουν φόρους, τέλη και πρόστιμα είναι διαρκώς μειούμενη. Επιβεβαιώνεται η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας του κόσμου. Ακόμα η κρατική διοίκηση κόβει τη χρηματοδότηση και στερεί από τους πολίτες έργα και κοινωνική πολιτική”, δήλωσε ο κ. Κωνσταντινίδης και πρόσθεσε:

“Να πάρουμε μια γενναία απόφαση ότι για μικρές οφειλές δε θα ζητάμε από ανθρώπους που δεν έχουν”.

Η επικεφαλής της παράταξης “Γειτονιές σε Δράση”, Μόνικα Αϊβάζογλου, πως αποδεικνύεται η ανεπάρκεια της διοίκησης να μετατρέψει το όραμα της σε πράξη.

“Αποδεικνύεται η ανεπάρκεια της να μετατρέψει το όραμα της σε πράξη. Οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις δεν ξεπερνούν το 4%. Η πόλη βιώνει μια κατάσταση μιζέριας και στασιμότητας.

Ο δήμος αδυνατεί να προσελκύσει κονδύλια για να προβεί σε απαλλοτριώσεις”, σημείωσε η κ. Αϊβάζογλου

Keywords
Τυχαία Θέματα