Παναγροτικό συλλαλητήριο τον Φεβρουάριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ορατό είναι το ενδεχόμενο να κατέβουν για μία ακόμα φορά τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και να πολιορκηθεί με αυτά κι από αγρότες το διεθνές εκθεσιακό κέντρο της πόλης την 1η Φεβρουαρίου, όταν θα έχει ανοίξει τις πύλες της η Agrotica.

Το παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο Ρίζος Μαρούδας, αγροτοσυνδικαλιστής από τη Λάρισα και μέλος της Γραμματείας

της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, σημειώνοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα τις επόμενες μέρες να στηθούν μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας και να κλείσουν επ’ αόριστον κεντρικοί οδικοί άξονες, όπως η Εθνική Οδός ΑθηνώνΘεσσαλονίκης και η Εγνατία Οδός.

Ήδη σε διάφορες περιοχές οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους, για να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις, ενώ το «χορό» των μπλόκων, κατά τον κ. Μαρούδα, ξεκινούν οι συνάδελφοί του της Μεσσηνίας, αφού την ερχόμενη Δευτέρα τρακτέρ θα κλείσουν τη Εθνική Οδό Τρίπολης – Καλαμάτας.

«Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στα Φάρσαλα πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη και σε αυτήν θα καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις μας. Αντίστοιχες συσκέψεις πραγματοποιούνται ή θα πραγματοποιηθούν σχεδόν σε όλα τα σημεία της χώρας. Τις κινήσεις θα συντονίσει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων. Αν αποφασιστεί να κλείσουμε κεντρικούς δρόμους της χώρας, είναι σίγουρο ότι δε θα βγουν τα τρακτέρ σε αυτούς μόνο για μία ημέρα. Πρόθεσή μας είναι να κατεβάσουμε τρακτέρ στην Agrotica την 1η Φεβρουαρίου», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Μαρούδας.

Ακόμα κι αν δε ληφθεί απόφαση να βρεθούν τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μαρούδας αναφέρει ότι είναι δεδομένο ότι θα πραγματοποιηθεί παναγροτικό συλλαλητήριο την 1η Φεβρουαρίου μπροστά από την εμπορική πύλη της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

«Πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε σε δυναμικές αγροτικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι ο μόνος τρόπος, ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση και να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας», λέει ο κ. Μαρούδας.

Τα αιτήματα των αγροτών

Θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, το κόστος παραγωγής, τις τιμές των προϊόντων και το ασφαλιστικό, περιλαμβάνονται στα αιτήματα των αγροτών προς την κυβέρνηση.

«Οι τιμές που πουλάμε τα προϊόντα μας είναι πολύ χαμηλές, σε κάποιες περιπτώσεις χαμηλότερες και από το κόστος παραγωγής. Εμείς δεν μπορούμε να επιβιώσουμε, αλλά στα σπίτια των καταναλωτών τα προϊόντα φτάνουν πολύ πανάκριβα, λόγω φαινομένων αισχροκέρδειας από τους μεσάζοντες. Παράλληλα, ζητάμε δραστική μείωση του κόστους παραγωγής. Πληρώνουμε το πετρέλαιο 1,40 ευρώ το λίτρο, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η μέση τιμή του είναι 0,60 ευρώ. Αυξήθηκε και το ρεύμα, ενώ οι τιμές των λιπασμάτων και των φαρμάκων είναι δύο και τρεις φορές υψηλότερες σε σχέση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά μας ξεκληρίζουν και δε μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τις καλλιέργειές μας», τονίζει ο κ. Μαρούδας.

Επίσης, οι αγρότες υποστηρίζουν ότι πληρώνουν πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και ζητούν πιο γρήγορες διαδικασίες από τον ΕΛΓΑ στην καταβολή των αποζημιώσεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μαρούδας, δεν έχουν βγει ακόμα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για την περσινή χρονιά.

Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα