Όλα όσα μπορείτε να κάνετε αυτό το σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη

Πλούσιο πρόγραμμα με θεατρικές παραστάσεις για όλα τα γούστα, μουσικές εκδηλώσεις, περιπάτους στην πόλη και δράσεις για παιδιά περιλαμβάνει η ατζέντα αυτού του σαββατοκύριακου στη Θεσσαλονίκη.

Στο πρόγραμμα του διημέρου ξεχωρίζουν οι εκδηλώσεις για τη λήξη των 53ων Δημητρίων, οι δράσεις ευαισθητοποίησης για το trafficking και τον καρκίνο του μαστού, το Comedy Festival και η πιο γλυκιά γιορτή που στήθηκε

από χτες στο Πεδίον του Άρεως.

Δείτε παρακάτω όσα επέλεξε το Thestival για σας.

Εσείς τί θα κάνετε αυτό το σαββατοκύριακο;

53α ΔΗΜΗΤΡΙΑ:

Από το ταγκό στο βαλς

Σάββατο 20 Οκτωβρίου / 21.00
Τόπος: Μ1 - Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
«Από το ταγκό στο βαλς», συναυλία με την Wiener KammerOrchester (Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης)

H Vienna Chamber Orchestra, μια από τις σπουδαιότερες ορχήστρες δωματίου της Ευρώπης και ο Θεόδωρος Κερκέζος, από τους σημαντικότερους σολίστ των ημερών μας, συναντιούνται για ένα πρόγραμμα δεξιοτεχνικό και δημοφιλή που απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η «Tango Suite» του Astor Piazzolla για άλτο σαξόφωνο, πιάνο και έγχορδα σε διασκευή του Θεόδωρου Κερκέζου. Το πρώτο μέρος κλείνει με το «Greek Concertino» του Μίκη Θεοδωράκη για σαξόφωνο, πιάνο και έγχορδα από τον δίσκο του Κερκέζου με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η οποία τιμήθηκε με δύο υποψηφιότητες για τα βραβεία Grammy μεταξύ άλλων σημαντικών παγκόσμιων βραβείων. Τα δυο έργα παρουσιάζονται με τη σύμπραξη της πιανίστα Έλενα Χριστοδούλου. Στο δεύτερο μέρος η πολυβραβευμένη ορχήστρα της Βιέννης, παίζοντας με τα πανάκριβα βιολιά Strandivarius και Amati, μας κάνει μια ξενάγηση στα Παλάτια της Αυστρίας με μερικά από τα πιο δημοφιλή κλασικά έργα και βαλς των W.A.Mozart, Johannes Brahms και Johann Strauss. Η Vienna Chamber Orchestra συμμετέχει σε αυτή τη συναυλία με 22 μουσικούς, έγχορδα και πνευστά.

Black Clouds

Κυριακή 21 Οκτωβρίου / 21.00
Τόπος: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
Θεατρική παράσταση με τίτλο "Black Clouds" του Fabrice Murgia με τους Cie Artara από το Βέλγιο

Δύο Σενεγαλέζοι και δύο βέλγοι ηθοποιοί, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας, κάνουν παρασταση για το πως επιτήδειοι του διαδικτύου από την Ακτή Ελεφαντοστού ξεγελούν αφελείς δυτικούς είτε για να τους αποσπάσουν χρήματα, είτε για να τους πουλήσουν σεξ. Η παράσταση βουτά βαθιά και με τόλμη στην πολύ σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου εκεί όπου το εμπόριο λευκής σαρκός και η απάτη είναι στην ημερησία διάταξη. Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του βέλγου Fabrice Murgia.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

11η Γιορτή Μελιού Θεσσαλονίκης

Έντεκα χρόνια γιορτής μελιού και είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια... γλυκιά γιορτή στην πόλη!

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η 5η Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης για 11η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνουν ακόμη μια Γιορτή Μελιού στο Πεδίον του Άρεως, απέναντι από την ΕΡΤ3.

Info:

Παρασκευή- Κυριακή 19 – 21 Οκτωβρίου από τις 9:00 έως τις 22:00

Πάρκο Πεδίο του Άρεως, Έναντι ΕΡΤ3

Retro Weekend στο ΝΟΗΣΙΣ

Για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Το ΝΟΗΣΙΣ ανοίγει τις πόρτες του σε ένα διήμερο αφιέρωμα στη δεκαετία του΄80, με video games σε αυθεντικούς αναπαλαιωμένους υπολογιστές, γνωστές παιχνιδομηχανές και αξέχαστες μουσικές της εποχής.

Η διοργάνωση είναι του ΝΟΗΣΙΣ και του Retroclub Θεσσαλονίκης (www.retroclub.info).

Info:

ΝΟΗΣΙΣ, 6o χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης, ΤΚ 57001, Τηλέφωνο: 2310 483 000

Σάββατο 20/10, ώρες 17.00-21.00
Κυριακή 21/10, ώρες 11.00-15.00

Είσοδος ελεύθερη

ΔΡΑΣΕΙΣ:

Το δεκάρι του Λαγκαδά

Το Run in Lagadas - o αγώνας που αγκαλιάστηκε από όλους τους Λαγκαδιανούς φιλοδοξεί για τρίτη χρονιά να κάνει γνωστό τον Λαγκαδά και την ιστορία του, προβάλλοντας τις αξίες της άθλησης και του αγωνιστικού αθλητισμού. Διεξάγεται την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στον Λαγκαδά σε ανάμνηση της διπλής απελευθέρωσης της πόλης του Λαγκαδά (27η Οκτωβρίου 1912 από τον τουρκικό ζυγό και 27η Οκτωβρίου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής) και περιλαμβάνει τον αγώνα 10km με την επωνυμία "το 10άρι του Λαγκαδά" και τον αγώνα 5km οι οποίοι είναι επίσημα πιστοποιημένοι από την IAAF και την AIMS ενώ θα διεξαχθεί και αγώνας 1000m για τα μικρά παιδιά.

Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, φέρει ηλεκτρονική χρονομέτρηση και είναι ενταγμένος στο επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα του ΣΕΓΑΣ.

21ο Διεθνές Τουρνουά Ποδοσφαίρου Τυφλών

Πετυχαίνουν γκολ στο ...σκοτάδι, ξεφεύγοντας από την «ντρίπλα» που τους έβαλε η ζωή, στερώντας τους την όραση: οι ποδοσφαιριστές της Αθλητικής Ένωσης Τυφλών «Πυρσός» στη Θεσσαλονίκη δίνουν εδώ και 21 χρόνια, από το 1997, τον δικό τους, καθημερινό αγώνα, με όπλα τους στο γήπεδο τις οξυμένες υπόλοιπες ‒πέραν της όρασης‒ αισθήσεις και την ισχυρή συνεργασία των μελών της ομάδας, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η αγάπη για τη ζωή είναι η κινητήρια δύναμη για την επίτευξη των στόχων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το 21ο Διεθνές Τουρνουά Ποδοσφαίρου Τυφλών στη Θεσσαλονίκη, που διοργανώνει ο «Πυρσός» με την ενίσχυση και την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης, στις 20 και 21 Οκτωβρίου, στο γήπεδο γήπεδο 5Χ5 του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου (ΕΑΚ) Μίκρας.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα των αγώνων

Σάββατο 20 Οκτωβρίου
09:45 Πυρσός-Μπρνο
11:45 Εθνική Ρωσίας - Σαρλερουά
18:00 Εθνική Ρωσίας - Πυρσός
19:40 Μπρνο-Σαρλερουά

Κυριακή 21 Οκτωβρίου
09:30 Μπρνο - Εθνική Ρωσίας
11:00 Σαρλερουά-Πυρσός
12:30 Τελετή λήξης

Walk for freedom

Στις 20 Οκτωβρίου 2018 εκατοντάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα συμμετέχουν στο Walk For Freedom, μια πορεία που στόχο έχει την αφύπνιση και ενημέρωση του κοινού για την εμπορία ανθρώπων.

Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παγιδευμένοι στη σκλαβιά στη χώρα μας. Έλα μαζί μας για να δώσουμε ένα δυνατό μήνυμα, να δείξουμε πως οι ανθρώπινες ζωές έχουν αξία και δεν είναι για πώληση!

Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου θα συναντηθούμε στην Πλατεία Αριστοτέλους (στο ύψος της Λεωφόρου Νίκης) στις 5:00μ.μ. Από την Πλατεία Αριστοτέλους, θα περπατήσουμε σε μία γραμμή, ο ένας πίσω από τον άλλο, προς τη Λεωφόρο Νίκης και θα συνεχίσουμε κατά μήκος της παραλίας, μέχρι τον Λευκό Πύργο.

Στα ροζ για καλό σκοπό οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου

Σε τόνους ροζ θα φωτιστούν για άλλη μία χρόνια οι ομπρέλες στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Η ΑΕΛΙΑ (Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός για τον Καρκίνο του Μαστού), στο πλαίσιο της παγκόσμιας καθιέρωσης του Οκτώβρη ως μήνα ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού, σας προσκαλεί το Σαββατοκύριακο 20-21.10.18 σε ένα διήμερο δράσεων με θέμα «ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ».

Το Σάββατο 20.10.18, στις 18.00, στο café restaurant του «HONDOS CENTER Apollonia Politia», η ΑΕΛΙΑ σε συνεργασία με τα HONDOS CENTER, διοργανώνει μια ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για τον Καρκίνο του Μαστού. Ομιλήτριες στην εκδήλωση είναι η Αθηνά Γιαννοπούλου, MD (Πλαστικός Επανορθωτικός Χειρουργός), Πρόεδρος της ΑΕΛΙΑ και η Αλεξάνδρα Ρωσσοπούλου (Yoga-Pilates-Dance instructor, Ειδικός στην αποκατάσταση γυναικών με καρκίνο του μαστού).

Την Κυριακή 21.10, από τις 19.30 έως τα μεσάνυχτα, η ΑΕΛΙΑ για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά «μεταμορφώνει», φωταγωγώντας ροζ, το εικαστικό έργο «ΟΜΠΡΕΛΕΣ» του Γ. Ζογγολόπουλου! Φέτος, για πρώτη φορά, η ενέργεια θα συνοδεύεται από την υπέροχη μουσική του συγκροτήματος “PASSA TEMPO” σε ένα live μουσικό event με αγαπημένες διασκευές γνωστών jazz, retro, swing, tango και blues κομματιών. Στις εκδηλώσεις, εθελοντές της οργάνωσης, θα διανέμουν τον ενημερωτικό οδηγό για την αξία της πρόληψης στη νόσο.

Περίπατοι με την ομάδα Dot2dot

Ο θρύλος του Ασλάν Καπλάν – Λογοτεχνικοί Περίπατοι Public

Τα Public και η dot2dot σας προσκαλούν σε ένα νέο Λογοτεχνικό Περίπατο, βασισμένο στο βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη με τίτλο «Ο θρύλος του Ασλάν Καπλάν» από τις εκδόσεις Άγρα.
Θεσσαλονίκη 1917. Μια πόλη με πολλά πρόσωπα, που ακροβατεί ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Ο οθωμανικός της χαρακτήρας μόλις έχει γίνει παρελθόν και εκείνη προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα ελληνική διοίκηση. Όμως ακόμη παραμένει διαχωρισμένη σε συνοικίες μουσουλμανικές, εβραϊκές και χριστιανικές και οι κάτοικοι μοιράζονται ανάμεσα στα καφέ αμάν και τα καφέ σαντάν. Αν και τα πολυτελή ξενοδοχεία της παραλίας και τα ευρωπαϊκά καταστήματα έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους και δέχονται καθημερινά στρατιώτες του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, επιβιώνουν ακόμη οι παραδοσιακές ανατολίτικες γειτονιές με τα στενά δρομάκια, αλλά και οι γειτονιές του πληρωμένου έρωτα, των τεκέδων και της φτωχολογιάς.

Μέσα στο κλίμα αυτό όποιος ήξερε να διαβάζει τα σημάδια μπορούσε να αισθανθεί πως μια μεγάλη συμφορά επρόκειτο να έρθει. Και ήρθε, στη μορφή μιας πυρκαγιάς που έκαψε την πόλη. Κι όμως, «ας έκαιγε η φωτιά τα πάντα, ας έτρωγε η πυρκαγιά την πόλη ολόκληρη, ας έσβηνε τη χώρα, ας σάρωνε τον πλανήτη, εκείνος ήταν πυρπολημένος από άλλες πυρκαγιές ανεξέλεγκτες κι άσβεστες», από τη φλόγα ενός μεγάλου έρωτα τη χρονιά της μεγάλης πυρκαγιάς, που άφησε πίσω τις δικές του στάχτες.

Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στις 10:00

συμμετοχή είναι δωρεάν.

Αυτός, Αυτή & Τα Μυστήρια 2

Μια νυχτερινή διαδρομή γεμάτη αστικούς μύθους και θρύλους που ανακατεύονται με την ιστορία του ίσως πιο… μυστήριου κομματιού της πόλης. Η Άνω Πόλη, το ιδιαίτερο αυτό κομμάτι της Θεσσαλονίκης που ξεχωρίζει μέχρι σήμερα, μέσα από τους ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους εκεί, σημαντικά ιστορικά μνημεία και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική της, αφηγήσεις και θρύλους που γεννήθηκαν εκεί και μιλούν για ΑΤΙΑ, κρυμμένους θησαυρούς, ενεργειακά ρεύματα, συνωμοσίες…

Κυριακή 21 Οκτωβρίου, 19:00 – 21:30

Κόστος: 12€ (κανονικό) – 10€ [φοιτητικό, ανέργων, ομαδικό (άνω των 4 ατόμων)]

Περισσότερες πληροφορίες: [email protected], 2311 242382 & 6946 002553

PERFORMANCE:

"Πνοές Ανέμων" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην πανελλαδική δράση του υπουργείου πολιτισμού «Περιβάλλον και Πολιτισμός». Θέμα του φετινού εορτασμού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είναι ο άνεμος και φέρει τον τίτλο «Πνοές Ανέμων».

Περφόρμανς σύγχρονου χορού με τίτλο «October’s Draft» από την ομάδα The Guest Project

Χορός: Θεοδοσία Στάθη, Maya Carroll, Μίνα Ανανιάδου

Μουσική: Roy Carroll (electroacoustic media) Βασίλης Λιόλιος – electronics, Άρης Γκιάτας – electronics, Σάββας Μεταξάς – electronics, Εύα Ματσίγκου – φλάουτο, Νεφέλη Σάνη – πιάνο.

Η είσοδος στους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 (ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ) ώρα: 21.00

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μ. Ανδρόνικου 6

7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer, και με την υποστήριξη του Οργανισμού Έρευνας και Ανάπτυξης ‘διαΝΕΟσις’, του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), του CITY College, Διεθνές Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield και του ACT-American College of Thessaloniki, διοργανώνει το 7ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης/7th Thessaloniki International Symposium in World Affairs, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον.

Δεκαπέντε διανοητές από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο συναντώνται στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, και συζητούν για τις ανισότητες κάθε μορφής σήμερα, στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Συμποσίου της Πολιτιστικής Εταιρείας. Το Διεθνές Συμπόσιο ξεκίνησε το 2012, στο πλαίσιο του εορτασμού της εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, και χάρη στη διεθνή ακτινοβολία και το κύρος του προσελκύει το μαζικό ενδιαφέρον ιδίως των χιλιάδων νέων φοιτητών της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της. Μερικές από τις επιμέρους ενότητες του Συμποσίου περιλαμβάνουν θέματα όπως: η Ευρώπη σε έναν κόσμο αναδιανομής ισχύος, η Τουρκία και η Μέση Ανατολή στο επίκεντρο ενός αδυσώπητου γεω-στρατηγικού ανταγωνισμού και η επόμενη μέρα στην Ελλάδα: ανόρθωση ή παρακμή;

Γλώσσες εργασίας του Συμποσίου θα είναι τα ελληνικά και τα αγγλικά. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα ΕΔΩ.

Γενική είσοδος, προπώληση: 7 ευρώ / ταμείο: 10 ευρώ.

33Η ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΣΜΗΜΑ:

Τις πύλες της ανοίγει το Σάββατο 20 Οκτωβρίου η 33η έκθεση ΚΟSMIMA και μέχρι τις 22 Οκτωβρίου θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και συνάντησης των εκπροσώπων του κλάδου. Με 95 άμεσους και έμμεσους εκθέτες και διεθνή «αέρα», αφού θα υπάρξουν και άμεσες συμμετοχές από τη Γερμανία, την Ινδία και την Τουρκία, η 33η Διεθνής Έκθεση Κοσμήματος, Ωρολογίων, Πολύτιμων Λίθων, Μηχανημάτων και Εξοπλισμού «KOSMIMA» θα παρουσιάσει όλες τις τελευταίες διεθνείς τάσεις στον χώρο του κοσμήματος, ενημερώνοντας τους επαγγελματίες ενόψει της χειμερινής σεζόν.

Το ελληνικό κόσμημα θα έχει ξεχωριστή θέση στη φετινή διοργάνωση και πέραν των εκθετών, θα αναδειχθεί και μέσα από τις δημιουργίες Ελλήνων καλλιτεχνών που συμμετείχαν στον 29ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος με θέμα «η κινητική τέχνη». Τον διαγωνισμό, ο οποίος είχε 25 συμμετοχές σπουδαστών και επαγγελματιών με 27 έργα, διοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων, Κοσμηματοπωλών, Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ) και η ΔΕΘ-Helexpo.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στην KOSMIMA φιλοξενείται και η έκθεση 50/50, όπου οι δημιουργίες 50 εικαστικών καλλιτεχνών «συνομιλούν» με τις δημιουργίες 50 σχεδιαστών κοσμημάτων, σε συνέχεια του πρότζεκτ 25/25 που πραγματοποιήθηκε στην Cheap Art της 83ης ΔΕΘ. Επίσης, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της KOSMIMA, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στις 19:00, στον χώρο του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών, Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης, εκδήλωση για την αναβάθμιση χρηματοκιβωτίων και συστημάτων ασφαλείας.
Αυτό το Σαββατοκύριακο πέραν της KOSMIMA, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται επίσης το φαρμακευτικό συνέδριο-έκθεση PΗΑΡΜΑ Point, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Η φαρμακευτική φροντίδα στο προσκήνιο», η 7η Γιορτή Βιβλίου-Bazaar του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος και η αιμοδοσία που διοργανώνει το Ράδιο Θεσσαλονίκη.

SALONICA COMEDY FESTIVAL:

Τέρμα τα αστεία…για τρεις ημέρες η Θεσσαλονίκη θα γελάει ασταμάτητα και υπάρχει σοβαρός λόγος που θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Ποιος είναι αυτός; Το Salonica Comedy Festival, το μεγάλο φεστιβάλ stand-upcomedy και αυτοσχεδιασμού, που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου στο θέατρο Αθήναιον.

Από 19 έως 21/10 στις 2 σκηνές του θεάτρου Αθήναιον θα παρελάσουν 15 κορυφαίοι Έλληνες κωμικοί σε 15 διαφορετικές παραστάσεις για μια τριήμερη γιορτή stand-up δημιουργίας και αυτοσχεδιασμού.

To σφύριγμα έναρξης δόθηκε την Παρασκευή 19/10 με την ανορθόδοξη κωμική αυτοσχεδιαστική παράσταση «Κωμικό ΜΠΟΥΜ».

Το Σάββατο 20/10 το πρόγραμμα ξεκινάει από το απόγευμα, όπου Γιώργος Χατζηπαύλου παρουσιάζει το ξεχωριστό «Comedy Club για παιδιά», μια παράσταση για να διασκεδάσουν τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους. Μόλις λίγο βραδιάσει το Κωμικό ΜΠΟΥΜ έρχεται για μία δεύτερη παράσταση (για όσους δεν πρόλαβαν να το δουν την Παρασκευή) και λίγο μετά ο Διονύσης Ατζαράκης ανεβαίνει στη σκηνή να μας δείξει πόσο «Παλικάρι» είναι. Το δεύτερο ComedyClub του φεστιβάλ έπεται, και απαρτίζεται από τους Λάμπρο Φισφή, Θωμά Ζάμπρα, Κώστα Μαλιάτση Sala και Παναγιώτη Κούδα. Οι Βύρωνας Θεοδωρόπουλος και Μιχάλης Μαθιουδάκης υπόσχονται αμέσως μετά να ρίξουν το κοινό τους… «Στα Πλάγια» από τα γέλια με το ανίερο ξεκαρδιστικό τους σόου που δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο. Η μέρα κλείνει με την exclusive μεταμεσονύχτια αυτοσχεδιαστική παράσταση «TrueStory», όπου 10 κωμικοί θα μας διηγηθούν ζωντανά τις ιστορίες τους.

H Κυριακή 21/10 κάθε άλλο πάρα…κοντή κωμική γιορτή θα είναι, αφού ξεκινάει με μία «Daddy’sSpecial» παράσταση από τον Γιώργο Χατζηπαύλου και ένα WorkinProgress από τον Λάμπρο Φισφή. Δεν θα μπορούσε να λείπει και το τελευταίο ComedyClub του φεστιβάλ με τους Άγγελο Σπηλιόπουλο, Μιχάλη Μαθιουδάκη, Χρύσα Κατσαρίνη και Πέτρο (Chi) Τσιτσεκλή. Επίλογος του φεστιβάλ η νέα σόλο παράσταση του Κώστα Μαλιάτση σε πρεμιέρα στο SalonicaComedyFestival λίγο πριν μπει στα πρώτα «άντα».

Λεπτομέρειες ΕΔΩ.

Info:

Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Οκτωβρίου

Θέατρο Αθήναιον, Β. Όλγας 35

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Θεατρική παράσταση στο Βυζαντινό Λουτρό

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν για δεύτερη χρονιά το βραβευμένο έργο του Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι «Σοφία», σε ένα ιδιαίτερο χώρο, μυσταγωγικό, γεμάτο ιστορία και μνήμες που τόσο σοφά δένει με την παράσταση, στο Βυζαντινό Λουτρό της οδού Θεοτοκοπούλου στην Άνω πόλη της Θεσσαλονίκης. Ένα από τα ελάχιστα δείγματα βυζαντινών λουτρών που διασώζονται ακέραια, με πολυάριθμες βέβαια διαχρονικά επεμβάσεις για την προσαρμογή του στις εκάστοτε λειτουργικές ανάγκες και συνήθειες των κοινωνιών, που λειτουργούσε σαν λουτρό μέχρι το 1940.

Πρωταγωνίστριά του είναι μια γυναίκα. Για πολλά χρόνια, αυτή η γυναίκα ήταν η πιο γνωστή γυναίκα της χώρας.* Για πολλά χρόνια, αυτή η γυναίκα, ήταν ταυτόχρονα η πιο άγνωστη. Το παράδοξο αυτό οφείλεται εν μέρει στην υψηλή θέση που κατείχε, αλλά και στη δουλικότητα ενός συγκεκριμένου κοινωνικού μοντέλου. Προπάντων όμως στον κληρονομικό φόβο των Ισπανών να μιλήσουμε καθαρά, και χωρίς να χρειάζεται να υψώσουμε τη φωνή, για τα πράγματα που έχουν σημασία.

Η βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, μπροστά στο φέρετρο του νεκρού συζύγου της, βασιλιά Χουάν Κάρλος, κάποια στιγμή στο μέλλον. Μια φωνή της μιλάει. Μια φωνή μέσα στο μυαλό της. Το παρελθόν ξυπνά. Μνήμες θραύσματα την πλημμυρίζουν. Το Τατόι, ο Παύλος, η Φρειδερίκη, ο Χουανίτο, ο Φράνκο, ένα παιδί που πεθαίνει μπροστά στα μάτια της… Ποια είναι; Τι έζησε; Τι δεν έζησε;

Info:

«ΣΟΦΙΑ» του IGNACIO GARCIA MAY/ Βυζαντινό Λουτρό της οδού Θεοτοκοπούλου 13, Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης
Σάββατο 20 & Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 | Ώρα 21:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Διάθεση Προσκλήσεων στον Αλέξανδρο (Εθνικής Αμύνης 1) από Δευτέρα 15/10 3 – 8μ.μ (έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων)

Εξορκισμός

Είθε ο Άγιος Σταυρός να είναι το Φως μου.
Ας μη με καθοδηγεί ο δράκοντας
Ύπαγε οπίσω Σατανά
Μην με ωθείς στον πειρασμό ποτέ με μάταια πράγματα
Αυτό που μου προσφέρεις είναι το κακό
Πιες εσύ το δηλητήριο».

Διαταραχή προσωπικότητας; Θεϊκή παρέμβαση; Διανοητική ασθένεια; Ψυχική διαταραχή; Δαιμονική κατοχή; Ψυχοπαθολογία; Σχιζοφρένεια;
Κανείς ποτέ δεν θα μάθει…
Αν πιστεύεις, θα τρομάξεις
Αν δεν πιστεύεις θα αναρωτηθείς.

Info:

Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Οκτωβρίου στις 21:00
Μπενσουσάν Χαν Εδέσσης 6 (‘Ανω Λαδάδικα)

Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας ο αριθμός των θεατών δεν ξεπερνά τα 30 άτομα.
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6936536383
Γενική είσοδος 12 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ
Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 18 ετών

My Dear Andy

Μετά τις sold out παραστάσεις των έργων ‘Alexandros Iolas’ (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Βίλα Αλέξανδρου Ιόλα, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης) και ‘Imperator Caligula’ (Μπέη Χαμάμ, Θέατρο Αλκμήνη), ο Χριστόφορος Αντωνιάδης καταπιάνεται με μια ακόμα βιογραφία.

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Αλέξανδρος Ιόλας: Η κληρονομιά» που θα παρουσιαστεί στο Μ.Μ.Σ.Τ, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στις 9 μ.μ., μια solo performance εμπνευσμένη από τη σχέση του Αλέξανδρου Ιόλα και του Andy Warhol, με υλικό που προήλθε κυρίως από το αρχείο του Νίκου Σταθούλη, βιογράφου του Αλέξανδρου Ιόλα.

Info:

Σάββατο 20 Οκτωβρίου

Ώρα παράστασης : 9.00 μ.μ.

Χώρος: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (Εγνατίας 154 εντός ΔΕΘ-Helexpo)

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ

Τα ορφανά

Ένα σπίτι. Μια οικογένεια. Ένα ζευγάρι: ένας άνδρας και μία γυναίκα. Ο αδερφός της. Τρεις άνθρωποι που μέχρι το τέλος του έργου θα ανακαλύψουν τι σημαίνει όριο και πώς ξεπερνιέται. Το δραματικά επίκαιρο έργο του Ντέννις Κέλλυ, μιας από τις πιο σημαντικές φωνές της σύγχρονης βρετανικής δραματουργίας, επιστρέφει, με απαίτηση των θεατών, στο Φουαγιέ της ΕΜΣ, μετά από έναν εξαιρετικά επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων με συνεχή sold out.

«Ποια ορφάνια τελικά μας στοιχειώνει περισσότερο; Ποια ορφάνια είναι περισσότερο απειλητική για τη ζωή μας; Αυτή της απώλειας από τον θάνατο και εκείνη της εγκατάλειψης από την ίδια την οικογένεια ή της παραπλάνησης ενός κοινωνικού συστήματος που υπόσχεται και μετά εγκαταλείπει;».

Info:

Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Σάββατο 20/10 και Κυριακή 21/10, στις 21.15

Γυάλινος κόσμος

Η παραγωγή της θεατρικής ομάδας Passatempo, που σημείωσε 41 sold-out παραστάσεις τη σεζόν 2017-2018 προσελκύοντας περισσότερους από 3.000 θεατές, επιστρέφει από τις 12 Οκτωβρίου στη σκηνή του Θεάτρου Τ. Ο λόγος για το αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Tennessee Williams «Γυάλινος Κόσμος» σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, με τη Γιώτα Φέστα στον ρόλο της Αμάντας.

Με φόντο τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης (δεκαετία του 1930), σε μια επαρχία του αμερικάνικου Νότου,εκτυλίσσεται η ιστορία μιας οικογένειας που την έχει εγκαταλείψει ο πατέρας. Το κείμενο είναι μια εξομολογητική δήλωση ενοχής του αφηγητή – γιου Τομ, που κι εκείνος με τη σειρά του εγκατέλειψε – μετά από ορισμένες ατυχείς συμπτώσεις και πολλά σπαταλημένα όνειρα – τη μητέρα του Αμάντα και την αγαπημένη του αδελφή Λώρα. Στόχος η αναζήτηση της ελευθερίας, η πάντα μακρινή, σχεδόν άπιαστη ευτυχία.

Info:

Θέατρο Τ, Αλ. Φλέμινγκ 16

Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 21.00

Κυριακή 21 Οκτωβρίου στις 19.00

14€ κανονικό | 12€ φοιτητών & άνω των 65 | 10€ ανέργων, ΑΜΕΑ & ατέλειες | 10€ γενική είσοδος κάθε Τρίτη

Ατέλειες: Κάθε Δευτέρα (κατά προτεραιότητα)

Γλασκώβη

Μία στιγμή, ένα στραβοπάτημα.

Μία φωνή καταστρέφει ένα όνειρο.

Μία σκέψη φιμώνεται από τον δυνατό ήχο ενός τραγουδιού.

Ένα λεπτό αφανίζει μια ζωή.

Τί προλαβαίνεις να κάνεις σε ένα βράδυ; Θα χωρέσεις σε μία βαλίτσα;

Μπορείς να ζήσεις στο ίδιο δωμάτιο με ένα κουνούπι; Θα μιλήσεις επιτέλους;

Άραγε είναι ικανή μία στιγμή να χωρέσει τόσες άλλες;

Ένα έργο για τη σχέση μητέρας – γιού, την ευτυχία, τη λήθη, τις προσδοκίες, τη συνήθεια και τις κοινωνικές συμβάσεις. Ο χώρος και ο χρόνος αφαιρούνται, παρασύροντας το θεατή σε μία αποκαλυπτική κατάδυση στο μυαλό των ηρώων.

Παίζουν: Δημήτρης Αϊναλής, Λίνα Αλιχανίδου, Μιχάλης Ζουριδάκης, Γιώργος Κυργίδης, Στράτος Λαζαρίδης, Στέλιος Ναλμπάντης, Κατερίνα Σταμνά, Θοδωρής Τρεμόπουλος, Αγγέλα Χατζηβασιλειάδου, Κική Ψαράκη

Info:

Θέατρο Σοφούλη- Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη

Παραστάσεις: Παρασκευές και Σάββατα του Οκτώβρη στις 21.15

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό 8€ μειωμένο (φοιτητικό , ανέργων, ΑμεΑ, πολυτέκνων, με απόδειξη μέσων μεταφοράς –ταξί λεωφορείο)

Καληνύχτα Μαργαρίτα

Η ιστορία του έργου είναι τοποθετημένη στα χρόνια της κατοχής, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Η οικογένεια Περδικάρη είναι μια τυπική εικόνα της μεγαλοαστικής επαρχίας. Ο συντηρητισμός , η απληστία, η απάτη, η συνενοχή, η αμοιβαιότητα στην κοινωνική πρόσοψη και η δυσπιστία στο «εσωτερικό», τη χαρακτηρίζουν.΄Εχει διαβρωθεί από τα ίδια τα λάθη της, την αυτοϋπονόμευση της.

Αυτό το σπίτι-θεσμός θα καταρρεύσει χτυπημένο από μέσα. Η νεαρή δασκάλα, το στερνοπαίδι της οικογένειας, η Μαργαρίτα, θα πυροδοτήσει τα εκρηκτικά... Όταν η Μαργαρίτα μυείται στην αντίσταση κατά των Γερμανών, είναι ώριμη να δεχτεί την έξοδο, τη διαφυγή από το περιβάλλον της. Τα επιχειρήματά της τα βρίσκει μέσα στο ίδιο της το σπίτι."

Στο ρόλο του Περικλή Περδικάρη ο Γιώργος Νινιός.
Στο ρόλο της Μαργαρίτας η Κατερίνα Παπαδάκη.

Info:

Μονή Λαζαριστών, Σκηνή Σωκράτης Σαραντινός

Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 21.00

Κυριακή 21 Οκτωβρίου στις 19.00

Υπέρ Ελλάδος

Εβδομήντα χρόνια μετά την δολοφονία του Τζορζ Πολκ, ένα θεατρικό έργο δίνει φωνή στα πρόσωπα του δράματος που συγκλόνησε τη χώρα. Μέσα στον βαθύ εμφύλιο, κυνηγοί και κυνηγημένοι, θύτες και θύματα, Πόντιες μάνες, κωλοπετσωμένες Αμερικανίδες, ανελέητοι δικηγόροι, ασφαλίτες και κατάσκοποι, σε ένα γαϊτανάκι αφηγήσεων που ξετυλίγει το νήμα της υπόθεσης. Κι απέναντί τους μια ολόκληρη πόλη, που παρακολουθεί και σχολιάζει τα γενόμενα. Πρόσωπα της Ιστορίας αλλά και πρόσωπα της διπλανής πόρτας συνομιλούν και συγκρούονται. Γιατί η Ιστορία (με το γιώτα κεφαλαίο) φτιάχνεται από τις ιστορίες των ανθρώπων.

Μέσα από σπαραγμένες αλήθειες και πανίσχυρα ψέματα κρίνεται η μοίρα ενός αθώου. Και όλα, πάντα και παντού, αποφασίζονται Υπέρ Ελλάδος.

Να χαθεί ένας άνθρωπος, να σωθεί μία χώρα.

Info:

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη

Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στις 21.15

Κυριακή 21 Οκτωβρίου, στις 20.00

Τιμή εισιτηρίων: 5- 13 ευρώ

Κυρία Νταλογουέι

Η «Κυρία Ντάλογουεϊ», το εμβληματικό έργο της Βιρτζίνια Γουλφ, μετά την επιτυχημένη του πορεία στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου Oδού Κεφαλληνίας ανεβαίνει για τρεις μοναδικές παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αυλαία, σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου, με τη Φαίη Ξυλά, τη Στέλλα Αντύπα και την Κατερίνα Φωτιάδη. Μαζί τους επί σκηνής ο Λόλεκ, ο οποίος ερμηνεύει ζωντανά την -σε δική του σύνθεση-μουσική της παράστασης.

Πρόκειται για την θεατρική μεταφορά στην Ελλάδα του γνωστού μυθιστορήματος που εκδόθηκε το 1925 και εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια μίας μέρας του Ιουνίου 1923 στο Λονδίνο. Το έργο διηγείται την ιστορία της Κλαρίσσα Ντάλογουεϊ, μίας γυναίκας ανώτερης κοινωνικής τάξης η οποία αναμετράται με τον εσωτερικό της κόσμο προσπαθώντας να συμφιλιωθεί με τη ζωή, αναλογιζόμενη συχνά το παρελθόν και τις επιλογές που τη σημάδεψαν. Η Γουλφ σκιαγραφεί αριστοτεχνικά ανθρώπινα πορτρέτα και σχέσεις, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τη δυσμενή κοινωνική θέση της γυναίκας, όπως την βίωνε και η ίδια, γεγονός που κάνει πολλούς μελετητές να θεωρούν την Κλαρίσα Ντάλογουεϊ alter ego της συγγραφέως.

Info:

Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136, τηλέφωνο 2310 230013

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 19 & Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στις 18.00 (έξτρα παράσταση) & στις 21.00.

Κυριακή 21 Οκτωβρίου, στις 20.00

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ γενική είσοδος & 13 μειωμένο (φοιτητικό- ανέργων)

Ήρωες

Ο Γιάννης Φέρτης, ο Δημήτρης Πιατάς και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης συναντώνται ξανά για να επαναλάβουν για 2η χρονιά το έργο ΗΡΩΕΣ, που ανέβηκε πέρυσι στο Θέατρο Βασιλάκου και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Τρείς σημαντικές ερμηνείες, τρείς σημαντικοί πρωταγωνιστές, μια σημαντική θεατρική στιγμή!

Τρείς γκρινιάρηδες βετεράνοι στρατιωτικοί ζουν έγκλειστοι σε ένα νοσοκομείο αναπολώντας τις παλιές τους δόξες. Ζουν με το όνειρο πως μια μέρα θα καταφέρουν να δραπετεύσουν και να ξαναβρεθούν στον έξω κόσμο. Καταστρώνουν φιλόδοξα και ανέφικτα σχέδια για την αποχώρησή τους, διασκεδάζοντας έτσι με την φαντασία τους την ανημποριά τους να κουνήσουν έστω και ένα μέτρο. Αυτή η συγκινητική και ανθρώπινη κωμωδία μετουσιώνει αυτούς τους απλούς ανθρώπους σε ήρωες καθώς με τη σκέψη τους ταξιδεύουν εκεί που οι ίδιοι δεν μπορούν να φτάσουν.

Info:

Από 17 Οκτωβρίου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ, Εθνικής Αμύνης 2

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Τετάρτη 20:00
Πέμπτη 21.00 – Παρασκευή: 21:00 – Σάββατο 21:00
Κυριακή 20.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 18€ , 14€ φοιτητικό, 12€ ανεργίας- ΑΜΕΑ – γκρουπ( 15 άτομα και πάνω)

CINEMA:

Αφιέρωμα στον Χίτσκοκ στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Ο μετρ του σασπένς Άλφρεντ Χίτσκοκ, βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, μέσα από τρεις κορυφαίες ταινίες του: το αγωνιώδες ψυχολογικό θρίλερ "Σιωπηλός μάρτυς" (1954), τον αριστοτεχνικό "Δεσμώτη του ιλίγγου" (1958) που θεωρείται μια από τις δέκα καλύτερες ταινίες όλων των εποχών στην ιστορία του σινεμά και "Τα πουλιά" (1963), ταινία-σταθμός στη φιλμογραφία του σκηνοθέτη, που ξεχωρίζει για τους εξαιρετικούς συμβολισμούς, τη φωτογραφία και τα ηχητικά εφέ.

Το αφιέρωμα, με τίτλο "Άλφρεντ Χίτσκοκ: Αν δεν είμαι εγώ ο εαυτός μου, ποιος θα ’ναι;" πραγματοποιείται από την Κυριακή 21 έως την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018 στο σινεφίλ στέκι, την αίθουσα Σταύρος Τορνές στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι.

Πρόγραμμα προβολών του αφιερώματος:

Κυριακή 21/10 , στις 21:00: Τα πουλιά

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ:

Λα- Λι- Λαλώ στο Θέατρο Αυλαία

Τι προκαλεί τον πιο μικρό, μικρό μας άνθρωπο να ψελλίσει; Δύο ηθοποιοί – εμψυχώτριες επί σκηνής ανασύρουν βιώματα και εμπειρίες, θυμούνται και αρθρώνουν ξανά, σαν για πρώτη φορά το πρώτο «α» . Μια παράσταση παιχνίδι, ανάμεσα σε εικόνες, αγγίγματα, αισθήσεις και συναισθήματα, εκπλήξεις και ξαφνιάσματα.

Γονείς και βρέφη μαζί, εκπαιδευτικοί και βρέφη μαζί, ακολουθούν τις δυο ηθοποιούς σε ένα ταξίδι, στον ήχο και στο σώμα, στην πραγματικότητα και στη φαντασία.

Ο λόγος μας ενώνει, μας κάνει δυνατούς, φτιάχνει σχέσεις, οικογένειες, ομάδες και σχολειά. Ο λόγος φτιάχνει τα μυστικά και τις ιστορίες των μικρών παιδιών. Ο λόγος δίνει όνομα στη ζωή που τώρα ξεκινά.

Info:

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018 στις 12.00

για παιδιά από 8 μηνών έως 4 ετών

Τιμές εισιτηρίων :

1 ενήλικας + 1 παιδί (10 ευρώ)

2 ενήλικες + 1 παιδί (18 ευρώ)

3 ενήλικες + 1 παιδί (24 ευρώ)

Peiramatistas στο ΝΟΗΣΙΣ

Οι Peiramatistas μεγάλωσαν και επανέρχονται για 5η χρονιά με νέα θεματολογία. Σε τέσσερεις συναντήσεις θα σταθούμε σε ισάριθμους σταθμούς της επιστήμης. Θα κατασκευάσουμε απλές μηχανές από τις ιδέες του Αρχιμήδη, θα αντιγράψουμε τις πτητικές μηχανές από τα σχέδια του Ντα Βίντσι , θα πειραματιστούμε με τον ηλεκτρομαγνητισμό εμπνεόμενοι από τις επινοήσεις του Τέσλα, θα μυηθούμε στη λογική των «έξυπνων μηχανών» και των αυτοματισμών βαδίζοντας στο δρόμο του Τιούρινγκ.

Οι φετινοί Peiramatistas συνδυάζουν τα εργαστήρια STEAM (Science-Technology-Engineering-Arts-Mathematics) φυσικών επιστημών με το tinkering, τη νέα τάση στη βιωματική και δημιουργική εκπαιδευτική πρακτική, δηλαδή τις αυτοσχέδιες κατασκευές με διάφορα υλικά καθημερινής χρήσης.

Info:

ΝΟΗΣΙΣ 6ο χιλ. Θεσσαλονίκης- Θέρης

Ηλικία: Νήπια – Β΄ Δημοτικού
Ημερομηνίες: Κυριακή 21/10, 04/11, 11/11
Ώρα: 11.15 – 12.45
Κόστος: 60,00€

ΚΟΘ: Κυριακή πρωί, μουσική! - Πρόγραμμα για βρέφη και μικρά παιδιά

H Κ.Ο.Θ. εγκαινιάζει το πιο ευαίσθητο και τρυφερό εκπαιδευτικό της πρόγραμμα, εμπνευσμένο από διαδικασίες της καθημερινότητας των πολύ μικρών παιδιών με επίκεντρο τη μουσική ακρόαση.

Συντελεστές:

Χαράλαμπος Χειμαριός (κοντραμπάσο)
Κατερίνα Κίτσου (άρπα)

Δήμητρα Ασλάνογλου, Εμψύχωση

Κυριακή 21 ΟΚτωβρίου, στις 12:00
Αίθουσα Κ.Ο.Θ. 'Σόλων Μιχαηλίδης', Λ. Νίκης 73

Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ ένα γλάρο να πετάει

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στο Θέατρο «Αθήναιον», ξεκινάει με αφορμή την οικολογική καταστροφή των θαλασσών από τα απόβλητα των ανθρώπων, η παράσταση «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ ένα γλάρο να πετάει».

…Μια γλαροπούλα, η Κενγκά, πέφτει θύμα της ρύπανσης της θάλασσας, από το πετρέλαιο. Πριν όμως καταφάει τα φτερά της, η Κενγκά, καταφέρνει μια τελευταία πτήση σ ένα μπαλκόνι που ζει ένας γάτος που ήταν μαύρος, πελώριος και χοντρός! Ο γάτος ο Ζορμπάς! Η Κενγκά βλέπει στα μάτια του Ζορμπά, ένα καλό πλάσμα και τον εμπιστεύεται με ότι πολυτιμότερο έχει… το αυγό της… Του ζητάει να υποσχεθεί 3 πράγματα: ότι δεν θα φάει το αβγό, ότι θα το κλωσάει μέχρι να γεννηθεί το γλαρόνι και… ΝΑ ΤΟΥ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ!!!! Είναι δυνατόν; Κι όμως είναι…

Info:

Θέατρο Αθήναιον, Βασιλίσσης Όλγας 35

Κάθε Κυριακή στις 11:30

O super- ήρωας μου είναι …η γιαγιά μου

Έχει δει ποτέ κανείς από κοντά έναν super-ήρωα; Εκείνοι, οι γνωστοί, που ζουν στα κόμικς και τις ταινίες σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζονται στην πραγματικότητα!

Η μικρή Φωτεινή, όμως, έχει έναν super-ήρωα, που ζει στο σπίτι της και θέλει να τον μοιραστεί με όλα τα παιδιά. Ο super-ήρωας της είναι η γιαγιά Φωφώ! Ποιά είναι η δύναμη αυτού του καθημερινού super-ήρωα; Τα παραμύθια της, που μαγικά σε ταξιδεύουν σε άλλους χρόνους και τόπους, χωρίς εσύ να το κουνήσεις ρούπι!!!

Καθώς το αγαπημένο παραμύθι της μικρής Φωτεινής ξετυλίγεται μπροστά στα παιδιά μέσα από την τέχνη της δραματοποιημένης αφήγησης και της εμψύχωσης αντικειμένων, την πρωτότυπη μουσική και το ζωντανό τραγούδι, σκιαγραφείται με χιούμορ κι ευαισθησία και η γλυκιά σχέση γιαγιάς και εγγονής.

Ιnfo:

Από Κυριακή 7 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή του Οκτώβρη στις 12πμ,

Χώρος NOVAN, Πτολεμαίων 29Β, κέντρο

Κρατήσεις απαραίτητες λόγω περιορισμένων θέσεων: Τ 6936519383

Τα παραμύθια του καραγκιόζη

Το Θέατρο Αθήναιον επιφυλάσσει για το κοινό του μια αναπάντεχη συνάντηση! Συμπράττει με τον γνωστό καλλιτέχνη θεάτρου σκιών Χρήστο Στανίση και παρουσιάζει με την τεχνική του Θεάτρου Σκιών και πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη γνωστά, λαϊκά παραμύθια για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για ολόκληρη τη θεατρική σεζόν.

Τρεις δεξιοτέχνες μουσικοί θα πλαισιώνουν ζωντανά την παράσταση που φέρει τον τίτλο «Μια φορά κι έναν καιρό – Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» και θα βρίσκονται σε άμεση διάδραση με το κοινό. Σκοπός είναι η ενεργή συμμετοχή του κοινού στη δράση της παράστασης μέσω της παραδοσιακής μουσικής.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 21, 28/10

Το μαγικό άλογο

Ο Καραγκιόζης πηγαίνει τον εαυτό του ως δώρο στον κακομαθημένο βασιλιά, ο οποίος θέλει συνέχεια να παίρνει δώρα. Όλα κυλούν καλά, μέχρι που ένας παράξενος επισκέπτης φέρνει για δώρο στον βασιλιά, ένα μαγικό άλογο…

Info:

Θέατρο Αθήναιον / Μικρή Σκηνή (Βασιλίσσης Όλγας 35)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 832 060
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 12:00 για το κοινό | Καθημερινά για σχολεία κατόπιν συνεννόησης

Δον Κιχώτης

Ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο Δον Κιχώτης του Μιγκουέλ Θερβάντες, που αποθεώθηκε από 100 χιλιάδες θεατές στην Αθήνα, ανεβαίνει στο Θέατρο Κολοσσαίον της Θεσσαλονίκης από τις 13 Οκτωβρίου 2018, σε μια παράσταση που φιλοδοξεί να δικαιώσει τη φήμη του θρυλικού αυτού κειμένου και να μεταφέρει όλη την ποίηση από το παραμυθένιο κυνήγι της χίμαιρας, που χαρακτηρίζει τον ξακουστό ήρωα σε όλες τις εποχές.

Η παράσταση ζωντανεύει τις συναρπαστικές περιπέτειες του «μεγαλοφάνταστου ιδαλγού» σε σκηνοθεσία και χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου, δημιουργού μερικών από τις πιο επιτυχημένες παιδικές παραστάσεις των τελευταίων ετών, όπως Θησέας και η Αριάδνη στο νησί των ταύρων και Ιάσονας και το χρυσόμαλλο δέρας. Το κείμενο του βραβευμένου ποιητή, Στρατή Πασχάλη, που διασκεύασε το μυθιστόρημα του Θερβάντες με σεβασμό στις ιδέες και την πλοκή του, εξιστορεί το μαγικό ταξίδι του Κιχώτη μπολιάζοντάς το με στοιχεία από την commedia del’arte και το θέατρο του δρόμου, συνδέοντας τον ρομαντικό μύθο του περιπλανώμενου ιππότη με το σήμερα. Τη μουσική της παράστασης συνέθεσε ο καταξιωμένος Νίκος Κυπουργός και τους στίχους ο βραβευμένος ποιητής, Μιχάλης Γκανάς, ενώ για τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια υπεύθυνος είναι ο Μανόλης Παντελιδάκης.

Οι συνθέσεις του Νίκου Κυπουργού –δημιουργού της θρυλικής Λιλιπούπολης και των Μυστικών του κήπου– συνομιλούν με τη λαϊκή μουσική του 17ου αιώνα, εποχή έκδοσης του Δον Κιχώτη, και χαρίζουν στην αφήγηση ένα παιγνιώδες, ανατολίτικο και ισπανικό χρώμα που φτάνει ως το σύγχρονο φλαμένκο.

Info:

Θέατρο Κολοσσαίον, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 150, Θεσσαλονίκη

Κάθε Σάββατο 5:30 μμ και Κυριακή 11:30 πμ

Τις καθημερινές 10:00πμ για τα σχολεία όλων των βαθμίδων

Τιμές εισιτηρίων: 12 €, & 7 € για σχολεία

Ο μάγος του Οζ

Η «Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης» επιστρέφει τη νέα σεζόν στο Ράδιο Σίτυ με την αγαπημένη περιπέτεια φαντασίας «Ο Μάγος του Οζ» του Λ. Φρανκ Μπάουμ, σε σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη και απόδοση κειμένου Αλεξάνδρας Γιαννοπούλου.

Δέκα καλλιτέχνες επί σκηνής, ηθοποιοί, ζογκλέρ, χορευτές, ακροβάτες και ξυλοπόδαροι προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας! Νοήματα ζωής, γέλιο, χαρά, διασκέδαση, σε μια ατμόσφαιρα γιορτής.

Info:

Ράδιο Σίτυ, Παρασκευοπούλου 9

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ..

Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 12 ευρώ.

Προπώληση: 10 ευρώ. Άνεργοι/ Πολύτεκνοι/ Οικογενειακό (πάνω από 4 άτομα): 8 ευρώ

Το μήλο της Έριδας και άλλες Jazz ιστορίες

Η παιδική σκηνή της εταιρεία Θεάτρου TheatrAction, πιστή στην πεποίθησή της ότι το Θέατρο μπορεί να ενδυναμώσει την γνώση βιωματικά, κατά τη διάρκεια της θεατρικής περιόδου 2018-2019 παρουσιάζει στο Θέατρο Σοφούλη «Το Μήλο της Έριδας … και άλλες Jazz Ιστορίες». Πρόκειται για μια επανάληψη της περσινής της παραγωγής «Για μιαν Ελένη..», που παρουσιάστηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα της επαρχίας, εμπλουτισμένη όμως με κείμενα που εξιστορούν όλα τα γεγονότα του Τρωικού Πολέμου από την αρχή ως το τέλος του, βασισμένα στα έπη του Τρωικού Κύκλου (Κύπρια Έπη, Ιλιάδα, Αιθιοπίδα, Μικρά Ιλιάδα, Ιλίου Πέρσις, Νόστοι, Οδύσσεια).

Η jazz μουσική, τα τραγούδια, οι χορογραφίες, η χιουμοριστική προσέγγιση αλλά και η συγκίνηση που συνθέτουν την εικόνα της παράσταση αποτελούν έναν διαφορετικό και ενδιαφέροντα τρόπο γνωριμίας και προσέγγισης των παιδιών με τον Όμηρο αλλά και τα υπόλοιπα έπη του Τρωικού κύκλου. Τα παιδιά μέσα από τη θεατρ

Keywords
θεσσαλονικη, μπορειτε, αρχαιολογικό μουσείο θεσσαλονίκης, hondos center, το φως, Μιχάλης Κακογιάννης, andy warhol, δον κιχώτης, festival, wiener, vienna, orchestra, tango, astor, greek, mozart, black, εταιρεία, εκδηλωσεισ, ερτ3, info, weekend, video, games, χλμ, run, iaaf, εασ, σεγασ, ηλεκτρονική, γκολ, εακ, μπρνο, freedom, ροζ, νέα, ζωη, δυναμη, hondos, live, jazz, retro, blues, public, συμμετοχή, ατια, δραση, maya, media, αρης, σαββατο, ελιαμεπ, city, world, ελλαδα, μετάφραση, εκθεση, κοσμημα, kosmima, art, ΔΕΘ, θεατρο, club, exclusive, οφείλεται, σοφια, garcia, φως, performance, σημαίνει, εμσ, γιου, τομ, αμεα, ιουνίου, alter, ego, σασπένς, παιδια, steam, κοθ, πετρελαιο, σχολεια, αθηνα, ιλιάδα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, μετρο, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, δωρο πασχα, first world's fair, θεματα πανελληνιων, αξια, τραπεζα της ανατολης, στρατος, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, madwalk, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, Τελετή Έναρξης, Τελετή Λήξης, φωτια, πυρκαγιες, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, γιορτη σημερα, η ζωη, ξανα, ελενη, τι σημαινει, μετάφραση, ιλιάδα, ηλεκτρονική, αιμοδοσια, αμεα, αυλαια, βυρωνας, γερμανια, γνωση, γυναικα, δωρα, δωρεαν, εασ, εθνικη, εικονες, ερτ3, ηθοποιοι, ημερησια, θεμα, θησεας, θριλερ, θρυλος, ινδια, ληθη, λονδινο, μητερα, μηλο, μουσικη, νησι, ξενοδοχεια, ονειρα, ονειρο, πλαισιο, προγραμμα, ραδιο, σινεμα, σωκρατης, ταινιες, τηλεφωνο, τραγουδια, υψος, φλογα, φωτογραφια, φως, ψεματα, ωρα, ego, games, hondos center, hondos, iaaf, public, αγαπη, αυγο, αθηναιον, ακτη ελεφαντοστου, αλεξανδρα, ανθρωπος, αναπηρια, απληστια, αριστοτελειο πανεπιστημιο, αριστοτελειο, αριαδνη, αρχιτεκτονικη, αρχαιολογικό μουσείο θεσσαλονίκης, ατζεντα, ατια, ατμοσφαιρα, αφηγηση, αφορμη, βιλα, βιβλιο, βιρτζινια γουλφ, βοηθεια, βρισκεται, γκολ, γεγονοτα, γεγονος, γελιο, γερμανικα, γινει, γηπεδο, γιου, γονεις, δευτερο, δευτερα, δυναμη, δηλωση, διοικηση, δικη, δον κιχώτης, διημερο, δικτυο, δοθηκε, δωρο, εαυτος, εαυτος μου, ελενα, εφε, ευα, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, ευτυχια, υπαρχει, εκθεση, εκρηκτικα, εβδομαδα, εμσ, ενεργεια, ενδιαφεροντα, ενημερωση, εν μερει, εργα, εμφάνιση, εποχη, εποχες, επιτυχια, ερχεται, εταιρεία, ετων, ευρωπη, εφορεια, τεχνη, ζωη, ζογκλερ, ζωης, χαμαμ, ιδεες, ιδια, ιδιο, υπολογιστες, ηρωες, μηχανες, ηχητικα, θυτες, θοδωρης, ιασονας, ιδρυμα, εικονα, ισπανικο, ηχο, κακομαθημενο, κατασκευες, εκδοσεις, κειμενο, κυνηγι, κικη, κλιμα, κοσμημα, κοστουμια, κωμωδια, λαθη, λειπει, ληξη, λιολιος, λολεκ, λωρα, ματια, μεγαρο μουσικης, μηκος, μοιρα, μιχαηλιδης, μικρο, μνημεια, μορφη, μυαλο, μυθιστορημα, μυστηρια, μυστικα, ναλμπαντης, νεφελη, νημα, νηπια, ξυλα, ξυπνα, ομαδα, παντα, ποιηση, οικογενεια, ομπρελες, ονομα, οραση, οφείλεται, παραμυθια, παιδι, παιδια, πεδιο, πεμπτη, περιβαλλον, πιστη, πιανο, ροζ, πορτες, πρωταγωνιστες, πρωι, πτηση, πυλες, ραδιο θεσσαλονικη, ρολο, σαββας, σαξοφωνο, σαββατο, σεγασ, σεζον, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σημαδια, σκηνες, σκηνοθεσια, σωμα, σοου, σοφια, σπιτι, στιγμα, συγχρονο, σχεδια, ταση, τατοι, τμημα, τουρκια, τολμη, το φως, τριτη, τομ, υψηλη, φαιη ξυλα, φαντασια, φεστιβαλ, φτανει, φλαουτο, φλεμινγκ, φοντο, φρειδερικη, φτερα, φημη, φωνη, φορα, χιουμορ, χιτσκοκ, χλμ, χρονος, χρωμα, χαρα, ωρες, αφυπνιση, αγωνας, andy warhol, ανω πολη, απο δευτερα, art, astor, super, bazaar, dance, blues, μπρνο, city, club, δημητρης, δωματιο, ελληνικα, exclusive, festival, freedom, φουαγιε, garcia, γελια, γιορτη, γιωτα, helexpo, ηρωας, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, ιουνίου, jazz, κειμενα, γκανας, κομματι, κομικς, kosmima, κυριακη, λευκο, μαυρος, maya, mozart, μπροστα, νοσοκομειο, ομαδες, ομηρο, orchestra, ορχηστρα, παυλος, παιχνιδι, ποιητης, πληροφοριες, πυρσος, retro, run, σασπένς, σημαίνει, σκηνη, σκηνικα, steam, ταξιδι, tango, θεματα, υλικα, υλικο, υπεροχη, θωμα, vienna, βιωματα, weekend, wiener, world, ξεκινησε, χορογραφιες, γιαγια, ζευγαρι, performance
Τυχαία Θέματα