Οι κεφαλιές βλάπτουν την υγεία! Στην Σκωτία σκοπεύουν να τις… καταργήσουν

Στη Σκωτία σκέφτονται σοβαρά να εισάγουν μία απαγόρευση τραυματισμών στο κεφάλι για παιδιά κάτω των 12 ετών, από τον Ιανουάριο. Όπως συμβαίνει ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2014.

Ο νέος συναγερμός που σήμανε, σύμφωνα με την Gazzetta dello Sport, οφείλεται σε δύο παράγοντες: Πρώτον, στην κατάσταση γεροντικής άνοιας που καταγγέλθηκε πρόσφατα από τις οικογένειες του Peter

Cormack, πρώην ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ την δεκαετία του 70′ και του George Reilly, 62 ετών, πρώην παίκτη της Γουότφορντ και της Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον.

Και δεύτερον, η δημοσίευση από το Πανεπιστήμιο της Γκλασκώβης μιας μελέτης που ανατέθηκε από την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και την ένωση των ποδοσφαιριστών και είναι πολύ ανησυχητική, αποκαλύπτοντας ότι για τους ποδοσφαιριστές υπάρχει ένα ποσοστό κινδύνου πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο, για να πεθάνουν από άνοια και από σοβαρές νευρολογικές παθήσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα που διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε 7.676 πρώην Σκωτσέζους ποδοσφαιριστές, που γεννήθηκαν μεταξύ 1900 και 1976 και επιμελήθηκαν από τον νευροπαθολόγο Willie Stewart, ο κίνδυνος να αρρωστήσουν οι παίκτες σε σύγκριση με άτομα της ίδιας ηλικίας και των συνθηκών διαβίωσης, είναι πέντε φορές υψηλότερος για Αλτσχάιμερ, τέσσερις φορές για νευροκινητικές παθήσεις όπως η ALS και δύο φορές για Πάρκινσον.

Και η υπόθεση, πολύ καλά τεκμηριωμένη για αυτά τα δεδομένα όπως αναφέρει η ιταλική Gazzetta dello Sport, είναι ότι οι νευρολογικές παθήσεις μπορεί να εξαρτώνται από τις πολλές φορές που οι παίκτες χτύπησαν την μπάλα με το κεφάλι, ειδικά εκείνες τις μπάλες της παλαιότερης εποχής που ήταν ιδιαίτερα βαριές.

Ο καθηγητής Stewart άρχισε να ενδιαφέρεται για τις περιπτώσεις αυτές το 2002, όταν εξέτασε τον εγκέφαλο του Jeff Astle, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 59 ετών. Ήταν πρώην παίκτης της Νοτς Κάουντι και της Γουέστ Μπρομ, επιθετικός, και είχε βάλει 168 γκολ στην πρώτη κατηγορία, εκ των οποίων πάνω από τα μισά τα είχε πετύχει με το κεφάλι. Διαγνώστηκε με χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια και σύμφωνα με τη διάγνωση… είχε τον εγκέφαλο ενός μπόξερ, είχε πει ο Δρ Stewart. Ο οποίος υποσχέθηκε να προχωρήσει σε όλη τη διαδρομή και να αναζητήσει το συγκεκριμένο θέμα: “Τώρα πρέπει να αναζητήσουμε περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τους κινδύνους των πυροβολισμών“, είπε πρόσφατα.”Προς το παρόν γνωρίζουμε ότι οι παίκτες που παίζουν μέσα στον αγώνα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους τερματοφύλακες“.

Εν τω μεταξύ, ο John MacLean, επικεφαλής του ιατρικού τιμ της Σκωτσέζικης Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, πρότεινε να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να μειωθούν οι κεφαλιές στους αγώνες μεταξύ των νέων ποδοσφαιριστών. Για παράδειγμα, περιορίζοντας σημαντικά τις κεφαλιές κατά τη διάρκεια της προπόνησης, επιτρέποντας ίσως μία την εβδομάδα ώστε να έχει ο εγκέφαλος χρόνο να ανακάμψει. Και στην ομοσπονδία, σχολίασαν: “Ενώ η μελέτη αναφέρει ότι τα αποτελέσματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν αυτόματα στο παιχνίδι, είναι σαφές ότι αυτό δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για να κάνουμε το σωστό πράγμα τώρα, είναι σαφής δήλωση προθέσεων, να μην αποτελούν εμπόδια στην εφαρμογή“. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σύντομα στο συγκεκριμένο, πολύ σοβαρό ζήτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα