Οι διακοπές των Θεσσαλονικέων στο covid καλοκαίρι: Πρώτες οι Κυκλάδες- Κανείς για εξωτερικό

«Φρένο» και στις διακοπές των Ελλήνων βάζει ο κορωνοϊός και σε συνδυασμό με την αυξητική τάση που δείχνει να έχει ο αριθμός των κρουσμάτων της COVID-19 στη χώρα μας, οι ταξιδιώτες γίνονται πιο επιφυλακτικοί στις επιλογές τους με αποτέλεσμα πολλοί να ακυρώνουν τα πακέτα που δειλά δειλά είχαν κλείσει το προηγούμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος των Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας- Θράκης, Θεολόγης Βύρων, μιλώντας στο Thestival.gr, χαρακτήρισε τραγική τη φετινή κατάσταση, με την πτώση των κρατήσεων σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς να αγγίζει το 80%.

«Έχουμε μεγάλη πτώση σε όλους τους προορισμούς.

Οι πελάτες μας είναι φοβισμένοι. Πιστεύω ότι το φετινό καλοκαίρι έχει χαθεί. Δεν υπάρχει περίπτωση ανάκαμψης. Μετά την υποχρεωτική χρήση της μάσκας- που καλά κάνει η Πολιτεία- είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το πρώτο καλοκαίρι κατά το οποίο οι τιμές σε εισιτήρια και διαμονή δεν παίζουν τον πρωταρχικό ρόλο. Η αμφιβολία και ο φόβος των ταξιδιωτών φαίνεται να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τα οποία όχι μόνο καθορίζουν τον προορισμό αλλά και το εάν και οι ίδιοι τελικά θα απολαύσουν πολυήμερες διακοπές.

Βασικό στοιχείο για την επιλογή ενός προορισμού αποτελεί και η νοσοκομειακή κάλυψη στο μέρος το οποίο πρόκειται να επισκεφθούν καθώς και η ασφάλεια που παρέχει η περιοχή.

«Τα βασικά κριτήρια των ταξιδιωτών είναι η ασφάλεια που παρέχει ο κάθε προορισμός. Από εκεί και πέρα παίρνουμε τα αντίστοιχα μέτρα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιλέγουμε αεροπορικές εταιρείες που έχουν πιο εύκολη επικοινωνία γιατί είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Δεν κάνουμε κρατήσεις για προορισμούς που είναι πιθανόν να ακυρωθούν», υποστήριξε στο Thestival.gr ο συνιδιοκτήτης του Caravel Travel, Γραφείο Γενικού Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, Χάρης Μαντούσης.

Μπορεί το μεγαλύτερο ποσοστό ταξιδιωτών να φρενάρει τις καλοκαιρινές του διακοπές, ωστόσο, υπάρχουν κι ορισμένοι Έλληνες οι οποίοι στηρίζουν προορισμούς εντός χώρας, αλλά όχι απαραίτητα στην κορύφωση του καλοκαιριού, δηλαδή τους μήνες Ιούλιο και κυρίως Αύγουστο, αλλά τον Σεπτέμβριο, με την ελπίδα ότι η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί.

Η τακτική αυτή, σύμφωνα με τον υπεύθυνο πωλήσεων του Athos Travel Center, Γιώργο Λαγό, παρατείνει κατά τι τη συρικνωμένη φετινή τουριστική σεζόν.

«Βλέπουμε να εξελίσσεται μια επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Πελάτες κλείνουν διακοπές τον Σεπτέμβριο. Είναι θετικό αυτό αλλά θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας και τη λήψη μέτρων από την Πολιτεία», τόνισε ο ίδιος στο Thestival.gr.

Μειωμένες οι τιμές στα καταλύματα αλλά…

Τα τουριστικά καταλύματα και οι ξενοδοχειακές μονάδες- κυρίως πολλών αστέρων- αποφάσισαν για το φετινό ιδιαίτερο καλοκαίρι να ρίξουν τις τιμές τους, τόσο που σε ορισμένους προορισμούς η μείωση τιμών φτάνει και το 50%, συγκριτικά με το 2019.

Η γενναία μείωση τιμών είναι μεν δελεαστική για τους τουρίστες, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν ξενοδοχειακά συγκροτήματα χαμηλότερης αξιολόγησης με λιγότερα χρήματα.

«Οι εκπτώσεις γίνονται κυρίως από τα πεντάστερα ξενοδοχεία. Κάποια ξενοδοχεία στις Σποράδες μπορεί να έχουν μια συνεχόμενη έκπτωση περίπου στο 50%-60% και φέτος πουλάνε 80-100 ευρώ τη βραδιά. Γνωστό πολυτελές ξενοδοχείο σε περιοχή της Χαλκιδικής, πέρυσι πουλούσε 200 ευρώ τη βραδιά φέτος έχει πέσει στα 100 ευρώ. Ένας Βαλκάνιος έχει να δει τη θάλασσα έναν χρόνο και δεν τον νοιάζει αν θα πληρώσει 200 και 250 ευρώ τη βραδιά. Οι Έλληνες που νιώθουν ότι η θάλασσα να είναι το σπίτι τους, προτιμούν να πληρώσουν 80 ευρώ τη βραδιά», σημείωσε ο κ. Μαντούσης.

Κυκλάδες, Κρήτη και Σποράδες οι βασικές επιλογές των τουριστών- Χαμηλά η Ρόδος

Παρόλο που το ποσοστό των τουριστών που πήγαν διακοπές ή θα τις απολαύσουν το επόμενο χρονικό διάστημα είναι περιορισμένο σε σχέση με τα προ- COVID καλοκαίρια στην Ελλάδα, οι Κυκλάδες φαίνεται για ακόμα μια χρονιά να ηγούνται της λίστας των επιλογών.

Τις επόμενες θέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στο Thestival.gr οι παραπάνω υπεύθυνοι των τουριστικών γραφείων, καταλαμβάνουν η Κρήτη και οι Σποράδες. «Λιγότερο χτυπήθηκε η Σαντορίνη και η Σκιάθος», δήλωσε ο κ. Λαγός, με τον πρόεδρο των Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας- Θράκης να επισημαίνει ότι «ο κορωνοϊός ενίσχυσε τον οδικό τουρισμό και φάνηκε από το άνοιγμα των συνόρων μας».

Χαμηλά στη λίστα των επιλογών βρίσκεται η Ρόδος και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.

Παρόλο που την περσινή σεζόν η Κέρκυρα και η Πάργα ήταν πολύ ψηλά στις επιλογές των ταξιδευτών, φέτος είναι αρκετά πεσμένες.

«Όχι» σε προορισμούς στο εξωτερικό λένε οι Έλληνες

Την ίδια στιγμή, σε τίποτα δε θυμίζει η κατάσταση το φετινό καλοκαίρι, αυτό των προηγούμενων χρόνων, όσον αφορά στα ταξίδια των Ελλήνων σε προορισμούς της Ευρώπης αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.

«Οι Έλληνες φέτος δύσκολα επιλέγουν εξωτερικούς προορισμούς. Όσοι ταξιδεύουν έχουν οπωσδήποτε ταξιδιωτική ασφάλιση και υπάρχει σχολαστικός έλεγχος στα απαραίτητα έγγραφα για τις χώρες στις οποίες θα επισκεφθούν», είπε ο Χάρης Μαντούσης.

Μετά και τα χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού τα οποία επιβεβαιώθηκαν σε δημοφιλείς Ευρωπαϊκούς προορισμούς, οι Έλληνες ταξιδιώτες φοβούνται περισσότερο κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό με αποτέλεσμα η μείωση σε αυτά να είναι ραγδαία.

«Δεν επιλέγουν εξωτερικούς προορισμούς. Χάσαμε το Μιλάνο, τη Βαρκελώνη, το Λονδίνο τη Σκανδιναβία και τη Ρωσία. Τι έμεινε;», διερωτήθηκε ο κ. Θεολόγης, με τον Γιώργο Λαγό να επισημαίνει πως η πτώση σε ταξίδια του εξωτερικού αγγίζει το 99% στην επιχείρηση της οποίας είναι υπεύθυνος πωλήσεων.

Εξωτερική φωτογραφία: Intime

Keywords
Τυχαία Θέματα