Ο Μωυσής Αλλατίνι επέστρεψε στο σπίτι του! (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μωυσή Αλλατίνι στους Κήπους της ομώνυμης βίλας, παρουσία εκπροσώπων αρχών μελών της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Το μπρούντζινο γλυπτό του προγόνου της γαλλικής βιομηχανικής οικογένειας Dassault τοποθετήθηκε στους Κήπους της εμβληματικού κτιρίου της Βίλας Αλλατίνι, του κοσμήματος της άλλοτε εξέχουσας Συνοικίας των Εξοχών, το οποίο αποτέλεσε την εξοχική κατοικία της εβραϊκής οικογένειας Αλλατίνι.

Η προτομή

του Μωυσή Αλλατίνι την οποία φιλοτέχνησε η γλύπτρια Ντίνα Αναστασιάδου είναι μια δωρεά του απογόνου της οικογένειας Αλλατίνι, Laurent Dassault, η προγιαγιά του οποίου, Ναομί Αλλατίνι, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.

Στα αποκαλυπτήρια της προτομής του λαμπρού επιστήμονα και επιχειρηματία έδωσαν το «παρών» ο απερχόμενος Γάλλος πρόξενος Φιλίπ Ρέι, τον οποίο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας ευχαρίστησε για την προσφορά του καθώς και ο απόγονος της οικογένειας Αλλατίνι και δωρητής της προτομής, Laurent Dassault.

«Σήμερα πραγματοποιούμε μία ξεχωριστή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Θεσσαλονίκη, για τους ανθρώπους, που διαμόρφωσαν την πλούσια ιστορία της. Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά σήμερα, που έχουμε κοντά μας τον εκπρόσωπο μιας σπουδαίας οικογένειας, τον Laurent Dassault, απόγονο της οικογένειας Αλλατίνη», τόνισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας και απευθυνόμενος στον κ. Dassault είπε: «Σας καλωσορίζω στο σπίτι σας, τον τόπο, που γεννήθηκε και μεγάλωσε η προγιαγιά σας, εδώ όπου έζησαν οι πρόγονοί σας, οι οποίοι ήταν μέρος της ιστορίας και βασικοί συντελεστές στη διαμόρφωση της σύγχρονης Θεσσαλονίκης».

Ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Philippe Ray, τόνισε πως αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εκείνον το γεγονός ότι τα αποκαλυπτήρια της προτομής συμπίπτουν με την αποχώρησή του από την πόλη. Αναφερόμενος στην οικία Αλλατίνη υπογράμμισε πως είναι ορόσημο της Θεσσαλονίκης και η πιο «διάσημη κατοικία της Συνοικίας των Εξοχών».

Ο απόγονος της οικογένειας Αλλατίνι και δωρητής της προτομής, Laurent Dassault, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη που κράτησε την βίλα Αλλατίνη «ζωντανή». «Αισθάνομαι Γάλλος, όσο και Θεσσαλονικιός», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Μωυσής Αλλατίνι γεννήθηκε το 1809 στη Θεσσαλονίκη και υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα που συνέβαλε στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης του 19ου αιώνα. Η προτομή του θα βρίσκεται στους Κήπους της Βίλας, ως ένα ακόμη σύμβολο της ακμαίας, πρωτοπόρας και πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης. Να επισφραγίζει τους ιστορικούς, φιλικούς δεσμούς Ελλάδας και Γαλλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα