Ο Χαφτάρ πήρε σοβιετικά αεροσκάφη - Απειλεί την Τουρκία με τη "μεγαλύτερη εκστρατεία της λιβυκής ιστορίας"

Ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ απείλησε την Τουρκία με την προοπτική μιας επικίνδυνης νέας κλιμάκωσης στον πόλεμο της χώρας της Βόρειας Αφρικής λέγοντας πως θα εξαπολύσει επίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων, ωθώντας την Άγκυρα να προειδοποιήσει ότι θα εκδώσει αντίποινα.

Ο αρχηγός της αεροπορικής δύναμης του Χαφτάρ, Σακρ Αλ-Τζαρουσσί, δεσμεύθηκε να εξαπολύσει τη "μεγαλύτερη εναέρια εκστρατεία στην ιστορία της Λιβύης" με όλες τις τουρκικές θέσεις να είναι τώρα "νόμιμοι στόχοι για την αεροπορική μας δύναμη". Τα σχόλια, που έγιναν για

πρώτη φορά σε δήλωση που αργότερα επιβεβαίωσε στο Bloomberg, ήρθαν καθώς ο επικεφαλής της ασφάλειας στη διοίκηση της Τρίπολης, δήλωσε ότι αξιωματούχοι έλαβαν πληροφορίες ότι αρκετά αεροσκάφη "σοβιετικής εποχής" είχαν φτάσει στο ανατολικό προπύργιο του Χαφτάρ από μια ρωσική βάση στη Συρία.

Από την άλλη πλευρά, ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου αποκρίθηκε ότι η Τουρκία "θα απαντήσει με τον χειρότερο τρόπο, αν πληγούν τα συμφέροντά της στη Λιβύη".

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι ο στρατός της χώρας ήταν καλά προετοιμασμένος να υπερασπιστεί τις τοποθεσίες και τις περιοχές υπό την προστασία του χρησιμοποιώντας τουρκικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία που αναπτύχθηκαν κοντά στην Τρίπολη.

Η Τουρκία έστειλε επίσης συστήματα πυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος στη Λιβύη που της έδωσαν το προβάδισμα έναντι των οπλισμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούν τα ΗΑΕ, σύμφωνα με δηλώσεις από αξιωματούχους της Λιβύης στο Bloomberg. Μια εναέρια εκστρατεία από τις δυνάμεις του Χαφτάρ θα πρέπει πρώτα να εξουδετερώσει την αεροπορική άμυνα που είχε σταματήσει αποτελεσματικά τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα από τον Ιανουάριο.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα