Νέοι γονείς: Για πόσα χρόνια χάνουν τον ύπνο τους

Η έλευση ενός νέου μέλους στην οικογένεια, μπορεί να κάνει τον ύπνο να μοιάζει με μακρινό «όνειρο».

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι νέοι γονείς χάνουν τον ύπνο τους όχι μόνο το πρώτο διάστημα μετά τη γέννηση του παιδιού, αλλά για χρόνια!

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές που παρακολούθησαν χιλιάδες ζευγάρια καθώς η οικογένειά τους μεγάλωνε, διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ύπνου είναι πιο έντονη τους πρώτους τρεις μήνες μετά τον τοκετό, με το φαινόμενο αυτό να είναι πιο έντονο στις γυναίκες.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι γονείς σημείωναν σταδιακά βελτίωση καθώς το πρώτο παιδί

μεγάλωνε, η ξεκούραση κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν ήταν ποτέ πια η ίδια.

«Δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο, αν και πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές αλλαγές στις ευθύνες που έχουν οι γονείς», δήλωσε ο Δρ. Sakari Lemola, συγγραφέας της έρευνας και συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Warwick.

Παρόλο που τα παιδιά μπορεί να σταματήσουν να κλαίνε κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς μεγαλώνουν, συνεχίζουν να ξυπνούν, να αρρωσταίνουν ή να βλέπουν εφιάλτες. Παράλληλα, το άγχος και οι ανησυχίες που συνοδεύουν την έλευση των νέων μελών στην οικογένεια επίσης επηρεάζουν τον ύπνο των γονιών.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Sleep, εξέτασε στοιχεία για ενήλικες στη Γερμανία, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε προσωπικές συνεντεύξεις που πραγματοποιούνταν μία φορά κάθε χρόνο. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν την ποιότητα του ύπνου τους με μια κλίμακα από το 0 έως το 10. Στα ερωτηματολόγια απάντησαν περισσότερες από 2.500 γυναίκες και πάνω από 2.200 άντρες, που κατά την διάρκεια της έρευνας απέκτησαν ένα, δύο ή τρία παιδιά.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι μητέρες «έχασαν» κατά μέσο όρο 40 λεπτά από τον νυχτερινό τους ύπνο κατά τον πρώτο χρόνο μετά την γέννηση κάθε παιδιού. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι πρώτοι τρεις μήνες μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού ήταν ιδιαίτερα εξαντλητικοί: Οι μητέρες έχασαν λίγο περισσότερο από μία ώρα ύπνου.

Αν και παρόμοιες τάσεις παρατηρήθηκαν και στους άνδρες, οι επιδράσεις ήταν λιγότερο έντονες. Ακόμα και τρεις μήνες μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους, έχασαν μόνο 13 λεπτά ύπνου.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η έλευση του πρώτου παιδιού επηρέαζε και τους δύο γονείς. Στα επόμενα παιδιά, οι γυναίκες εξακολουθούσαν να μην κοιμούνται επαρκώς για τέσσερα έως και έξι χρόνια μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους.

Πηγή: onmed.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα