Νέα πρόσωπο στο τιμόνι του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Τα καθήκοντά της ως νέα προϊστάμενη του Αρχαιολογικού Μουσείοy Θεσσαλονίκης ανέλαβε σήμερα η Ευαγγελία Στεφανή.

Από σήμερα η μόνιμη υπάλληλος του ΥΠΠΟΑ, Κλάδου ΠΕ Αρχαιολόγων Προϊστορικών‐Κλασικών Αρχαιοτήτων Πολυξένη Αδάμ‐Βελένη ανέλαβε υπηρεσία ως Προϊσταμένη της Εφορείας.

"Με Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης ανέλαβε

η κ. Ευαγγελία Στεφανή.

Η κ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη είναι Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης", αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η Ευαγγελία Στεφανή, γεννήθηκε στη Λαμία και σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στο ίδιο πανεπιστήμιο πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με ειδίκευση στην Προϊστορική Αρχαιολογία. Το 2000 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής είναι «Η γυναικεία ενδυμασία στην Ανακτορική Κρήτη. Πρόταση ανάγνωσης ενός κώδικα επικοινωνίας».

Είναι αρχαιολόγος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από το 1991. Υπηρέτησε για σειρά ετών στην ΙΖ΄ ΕΠΚΑ και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας και πραγματοποίησε ανασκαφές τόσο στην πόλη της Βέροιας όσο και σε ολόκληρο το νομό Ημαθίας (προϊστορικοί οικισμοί Αγγελοχωρίου και Πολυπλατάνου, Τάφος της Κρίσεως στα Λευκάδια, Λευκόπετρα και Μικρή Σάντα Βερμίου) αλλά και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας (Μάνδαλο, Αρχοντικό και Νερόμυλοι Πέλλας).

Από το 2004 εργάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και ήταν μέλος της ομάδας εργασίας που σχεδίασε και υλοποίησε τις μόνιμες εκθέσεις Μουσείου, οι οποίες εγκαινιάστηκαν το 2006. Επίσης διοργάνωσε εκδηλώσεις επιστημονικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα και ασχολήθηκε με την επικοινωνιακή πολιτική του μουσείου. Από το 2008 έως το 2014 ήταν Προϊσταμένη του Τμήματος Μουσειογραφικών Μελετών και Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού Εκθέσεων του ΑΜΘ, διάστημα κατά το οποίο συντόνισε τη διοργάνωση περισσότερων από τριάντα περιοδικών εκθέσεων που παρουσιάστηκαν στο ΑΜΘ ή σε άλλα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Από το Νοέμβριο του 2014 είναι Προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογών Κεραμικής, Τοιχογραφιών και Ψηφιδωτών και παράλληλα με τη συστηματοποίηση και τεκμηρίωση των αντίστοιχων συλλογών, συνεχίζει να εργάζεται για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων και επιστημονικών δράσεων.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην προϊστορία του Αιγαίου και κυρίως σε θέματα συμβολισμού και ερμηνείας των κοινωνιών, στην κεραμική, τα δίκτυα ανταλλαγών, τα μοντέλα κατοίκησης και την αρχιτεκτονική της Εποχής του Χαλκού στη Μακεδονία, στην τοπογραφία της Μακεδονίας και τα τοπικά κεραμικά εργαστήρια, στη μουσειολογία κ.ά.

Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες και μεγάλο αριθμό άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους και είναι επιμελήτρια πέντε επιστημονικών εκδόσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα