Νέα ήττα Μπουτάρη - Ο δήμος παίρνει πίσω την έφεση για τους 192 συμβασιούχους

Μία ακόμα ήττα δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, καθώς παρά την εισήγηση του για να ασκηθεί κανονικά η έφεση, για τους 192 συμβασιούχους, το Σώμα αποφάσισε την παραίτηση του δήμου από τα ένδικα μέσα.

Κατά της απόφασης για παραίτηση του δήμου από τα ένδικα μέσα ψήφισαν μόνο η Άννα Αγγελίδου, Νίκος Φωτίου, Αλέξανδρος

Άγιος και Σίμος Μπενσασσών.

Στο άκουσμα της απόφασης οι 192 εργαζόμενοι που βρίσκονταν εντός της αίθουσας ξέσπασαν σε χειροκρότημα.

Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης τόνισε πως η έκθεση που ήρθε στα χέρια του την Παρασκευή από τις υπηρεσίες του δήμου, δεν τον ικανοποιεί.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα εργάζονται και θα πληρώνονται τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα του 2020.

"Η έκθεση που ήρθε η οποία ήταν προϋπόθεση, δεν με ικανοποιεί. Δεν τεκμηριώνει επαρκώς τις ανάγκες. Δεν μπορώ να δεσμεύω την επόμενη διοίκηση, μη ασκώντας έφεση, η οποία θα τους μονιμοποιήσει δια της πλαγίας οδού.

Η μονιμοποίηση είναι παράνομη, εμπεριέχει νομικές ευθύνες. Δεν μπορώ να δεσμεύσω την επόμενη διοίκηση ότι θα πάρεις 192. Ας πάρει την απόφαση η επόμενη διοίκηση και ας κάνει ότι θέλει. Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας όλοι. Και ως προς το νόμο και προς την επόμενη διοίκηση.

Είναι εκλογική περίοδος και κάποιοι προσπαθούν να αρπάξουν ψήφους υποσχόμενοι πράγματα. Έχει, ποινικές ευθύνες, έχει επιπτώσεις. Εγώ δεν είμαι διατιθέμενος να πάρω τέτοια απόφαση", ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος καθαριότητας Λάζαρος Ζαχαριάδης, σημείωσε πως το δικαστήριο όρισε δικάσιμο στις 1/4 κι αρχές του ’19 υπήρχε νέα αίτηση για να επανεξαταστεί το θέμα άρα "δεν υπάρχει ζήτημα… προεκλογικού αγώνα".

Όπως είπε, λόγω αυξημένων εκδηλώσεων, προσέλευσης τουριστών στην πόλη κ.ο.κ., οι ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας είναι ολοένα κι αυξανόμενες.

"Στον τομέα καθαριότητας, ανακύκλωσης κι διαχείρισης αστικών απορριμμάτων απασχολούνται 1.198 και πάλι στους τομείς ανακύκλωσης και αστικών απορριμμάτων λειτουργούμε κάτω από τα όρια ασφαλείας", ανέφερε.

Ο κ. Ζαχαριάδης είπε χαρακτηριστικά πως η απόφαση αυτή το μόνο που θα κάνει είναι να μειώσει κι άλλο το ήδη μειωμένο προσωπικό.

"Είναι πρωτοφανής και σκόπιμη θεωρώ η ανακολουθία του Δημάρχου ο οποίος ενώ δηλώνει αυτός αλλά και ο Αντιδήμαρχος του κ.Παπας και ο εντεταλμένος του κ.Ζαχαριαδης ότι οι 192 καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, από την άλλη ο κ. Μπουτάρης προσχηματικά ισχυρίζεται ότι δεν θέλει να μετακυλήσει τέτοιες ευθύνες στην επόμενη διοίκηση, ξεχνώντας τα θέματα που έχει ήδη μετακυλήσει τον τελευταίο δίμηνο με σημαντικές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις για τον Δήμο μας. Το οξύμωρο δε, είναι ότι και ο προηγούμενος υπεύθυνος ο κ. Ψαρράς επιβεβαιώνει τις ανάγκες του κυρίου Παπά και Ζαχαριαδη", δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης "Εντάξει", Σωκράτης Δημητριάδης.

"Όλο αυτό δεν θα συνέβαινε αν δεν ήμασταν σε προεκλογική περίοδο και αν κάποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι, δεν ήταν υπέρ της. Επειδή είμαστε παραμονές εκλογών έγιναν τρικλοποδιές και οι αλληλοκαλύψεις των πραγμάτων. Η δική μας παράταξη θα είναι με την καθαριότητα στο δήμο και όχι στους ιδιώτες", ανέφερε η επικεφαλής της "Ανοιχτής Πόλης", Ρία Καλφακάκου.

"Οι 192 είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία του δήμου και αυτό το τεκμηριώνει η εισήγηση των υπηρεσιών του δήμου", τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης.

Όπως είπε ο κ. Κωνσταντινίδης, σε περίπτωση μονιμοποίησης των 192 δεν υφίσταται θέμα επιβάρυνσης του δήμου, δεδομένου ότι "αν δεν πάρεις αυτούς θα πάρεις άλλους. Δεν είναι κάτι έκτακτο".

"Ο δήμαρχος που εισηγήθηκε και ενέκρινε 8μηνες συμβάσεις, ο δήμαρχος που τόνισε έλλειψη προσωπικού, έρχεται όλα αυτά να τα ανασκευάσει", τόνισε επικεφαλής της παράταξης "Μένουμε Θεσσαλονίκη", Κωνσταντής Σεβρής.

"Δεν σέβονται τις οικογένειες των εργαζομένων κι επίτηδες καθυστερούν την απόφαση. Δεν δεχόμαστε να μην σέβονται τους εργαζόμενους", είπε ο Μάκης Στεργίου επικεφαλής της παράταξης "Συμμαχία Πολιτών".

Keywords
Τυχαία Θέματα