Ν. Φίλης: Με τη ψήφιση των σημερινών μέτρων φτάνουμε στα όρια έναντι των πεποιθήσεων της Αριστεράς

«Ψηφίζουμε τα νέα σκληρά μέτρα με τα θετικά αντίμετρα ως προϋπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους. Η ψήφος μας είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Αριστεράς. Της Αριστεράς όχι ως μη χείρον, αλλά ως της ιστορικής δύναμης που με συγκροτημένο σχέδιο μπορεί να εκπροσωπήσει την ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο, για μια καλύτερη Ελλάδα. Δεν εγκαταλείπουμε, δεν παραιτούμαστε, συνεχίζουμε».

Αυτό τόνισε ο πρώην υπουργός

Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, κλείνοντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Η συμφωνία για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης καθώς και τα μέτρα που καλούμαστε να ψηφίσουμε, σηματοδοτούν την παραμονή της χώρας στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο. Αυτό το είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός. Αυτή είναι η θέση μας, χωρίς εξωραϊσμούς. Εμείς δεν παίζουμε παιχνίδια success story. Ξέρω ότι επικοινωνιακά δεν ακούγεται καλά να παραδέχεσαι ότι οι μνημονιακοί καταναγκασμοί παραμένουν. Δεν πειράζει. Η αλήθεια δεν μπορεί να υποτάσσεται στις ανάγκες της επικοινωνίας», τόνισε ο κ. Φίλης, και συνέχισε:

«Τα μέτρα μας επιβλήθηκαν μετά από μια μεγάλη μάχη που δώσαμε το 2015, και οδηγηθήκαμε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό τον οποίο θέσαμε στη κρίση του ελληνικού λαού».

Σχετικά με τον προβληματισμό βουλευτών της κυβέρνησης σχετικά με τον αντίκτυπο των νέων μέτρων στην κοινωνία, ο κ. Φίλης σχολίασε: «Με τη ψήφιση των σημερινών μέτρων φτάνουμε στα όρια έναντι των πεποιθήσεων της Αριστεράς αλλά και των αντοχών της κοινωνίας. Για τη δική μας Αριστερά, η ηθική της πεποίθησης συναρτάται με την ηθική της ευθύνης. Υπάρχει όμως ένα σημείο που αν υπερβείς τις πεποιθήσεις σου υπονομεύεις τη δυνατότητα να ασκείς την ευθύνη του. Προβληματίζομαι. Ασκείς άραγε την ευθύνη σου όταν καταργείς την αργία της Κυριακής, όταν εξαναγκαζόμενος έστω χάνεις το δίκιο σου για τις ομαδικές απολύσεις, όταν κατάσχονται αδιακρίτως τραπεζικοί λογαριασμοί, παραχωρούνται κοψοχρονιά σε ξένα funds στεγαστικά δάνεια και δεν προτιμώνται οι δανειολήπτες, ονομάζεις θετικό αντίμετρο τη μείωση του φορολογικού συντελεστή σε όλες τις επιχειρήσεις, δηλαδή και σε αυτές με πολύ μεγάλη κερδοφορία;».

Ο πρώην υπουργός Παιδείας αφού άσκησε κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «για τα 40 χρόνια διακυβέρνησης που οδήγησαν τη χώρα στη καταστροφή», τόνισε ότι δεν θα καταφέρουν να τα συμψηφίσουν με τα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν τα δύσκολα μέτρα που ψηφίζουμε σήμερα θα είναι τα τελευταία, αν αποδειχθούν ακριβοπληρωμένο εξιτήριο ή αντίθετα καταντήσουν να είναι και αυτά εξαργύρωση μιας κάρτας διαρκούς παραμονής στο καθεστώς λιτότητας, (αυτό) θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα